Bułeczki drożdżowe – prosty i smaczny deser na wiele sposobów

Bułeczki drożdżowe to sposób na drugie śniadanie, smaczna opcja na piknik lub wycieczkę, a także słodki dodatek do popołudniowej kawy z koleżanką. Jak przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe, aby było puszyste? I jakie nadzienie będzie wisienką na torcie tego prostego deseru?

Fot. 123RF/Picsel

Uwielbiasz bułeczki drożdżowe? Podpieczone i chrupiące, z samego ciasta, a może takie z wyśmienitym nadzieniem z marmolady lub dżemu domowej roboty?

Bułka na bazie ciasta drożdżowego nie tylko perfekcyjnie nada się jako baza do słodkich przekąsek, ale stanie się równie ciekawym zamiennikiem dla tradycyjnych pszennych kajzerek.

Bułeczki drożdżowe upieczone w zaciszu własnego domu to doskonała nagroda po ciężkim dniu pracy, trudnym egzaminie czy... zupełnie bez powodu! Smakują rewelacyjnie nawet tego samego dnia, zaraz po upieczeniu. Zaserwowane z dżemem jagodowym, cynamonową posypką, makiem, a nawet białym serem - każdy wariant znajdzie swojego amatora.

Jak zagnieść idealne ciasto na bułeczki drożdżowe?

Aby przyrządzić bułeczki drożdżowe, będziesz potrzebować mąki pszennej tortowej, świeżych drożdży, masła, letniej wody, letniego mleka, jajek, białego cukru i soli. Przed przygotowaniem ciasta warto wyjąć z lodówki masło i jajka, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.

Do wyrobienia masy na ciasto należy użyć zaczynu drożdżowego. W tym celu pokrusz drożdże do niewielkiej miseczki i zalej je letnim mlekiem. Pamiętaj, żeby mleko nie było zbyt gorące, ponieważ wysoka temperatura może doprowadzić do dezaktywacji drożdży. W następnym kroku dodaj jedną łyżkę mąki do zaczynu. Odstaw go w ciepłe miejsce na około 15 minut i zaczekaj, aż wyrośnie.

Pozostałą część mleka połącz z letnią wodą i masłem. Do osobnego naczynia wbij jajka. Później mieszankę i jajka połącz z mąką, solą i zaczynem. Ciasto możesz zagnieść na dwa sposoby - ręcznie lub przy użyciu haków do ciasta. Ten drugi sposób jest oczywiście o wiele szybszy i nie wymaga brudzenia rąk.

Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 90 minut. Jeśli podwoi ono swoją objętość, oznacza to, że wszystko idzie zgodnie z planem. Wyrośnięte ciasto podziel na małe bułeczki i uformuj kulki, które następnie ponownie odstawisz na jakiś czas. Ostatnim etapem jest pieczenie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut. To właśnie tak powstają przepyszne bułeczki drożdżowe!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Bułki cynamonowe dla miłośników korzennych przypraw

Jednym z wariantów bułeczek są bułki cynamonowe. Ta opcja przekąski jest równie prosta do przygotowania co podstawowa wersja i wymaga podobnych składników. Charakteryzuje je wyśmienity słodki smak, w szczególności, jeżeli zwieńczysz wypiek solidną porcją lukrowanej glazury.

Jak przyrządzić nadzienie do bułek cynamonowych? Przepyszny wariant wyczarujesz z masła, cynamonu w proszku, cukru waniliowego, cukru białego i soku z cytryny. A co z lukrem? Ten łatwo przygotować z cukru pudru i zagotowanego soku cytrynowego.

Jakie dodatki będą idealne w przypadku takiego deseru? Takie, które najbardziej lubisz! Świetnie nadadzą się nie tylko rodzynki, ale również wszelkiej maści orzechy, suszone i liofilizowane owoce, a także dżemy i domowe przetwory.

Jeśli nie bułki cynamonowe, to może bułeczki kardamonowe?

Idzie jesień, a co to oznacza? Sezon na desery i kawy ze szczyptą kardamonu. Deszczową i nostalgiczną atmosferę za oknem perfekcyjnie oddadzą domowe bułeczki kardamonowe. Czy trudno je upiec? Absolutnie nie.

Proces zagniatania ciasta wygląda podobnie jak w podstawowym przepisie. Do ich przygotowania potrzebujesz białego cukru, drożdży suchych lub świeżych, zmielonego kardamonu, ciepłego mleka, mąki pszennej chlebowej, soli i masła. Bułeczki można wzbogacić o rozpływające się w ustach nadzienie kardamonowe, które powstaje z miksu masła, brązowego cukru i zmielonego kardamonu.

Aby nadać im ciekawy kształt, warto na końcu rozwałkować ciasto i pociąć je na paseczki, z których upleciesz przepyszne i wykwintne bułeczki kardamonowe. Zaserwuj je swoim gościom, a po rodzinnej imprezie nie opędzisz się od pytań o recepturę!

Drożdżówki z serem - idealne drugie śniadanie

Drożdżówki z serem od zawsze stanowiły doskonały wybór na drugie śniadanie do pracy, do szkoły albo na długi spacer z psem. Jak je upichcić, by rozpływały się w ustach? Przepis na ciasto drożdżowe możesz śmiało wziąć z podstawowego przepisu, pamiętając, że cały sekret tkwi w doprawieniu białego sera.

Nadzienie na bazie twarogu potrzebuje takich dodatków jak jajko, cukier waniliowy, cukier puder i masło. Twoje pociechy gustują w farszu o lekko kwaśnym posmaku? Posmaruj gotowe drożdżówki z serem dżemem domowej roboty o smaku truskawkowym, malinowym lub jagodowym.

Czym można posypać drożdżówki z serem? Spróbuj miksu bakalii, świeżych lub suszonych owoców, drylowanych wiśni w zalewie, a także maku lub sezamu. Daj ponieść się swoje kulinarnej wyobraźni!

Zobacz: Drożdżowe bułki śniadaniowe

Słodkie bułeczki maślane

Swój słodkawy posmak bułeczki maślane zawdzięczają sowitemu dodatkowi masła. Idealnym towarzystwem dla tej deserowej przekąski będzie kawa inka lub kakao dla dzieci oraz kawa z mlekiem dla dorosłych.

Do ich przygotowania potrzebujesz mąki pszennej, jajek, suchych drożdży, rozpuszczonego masła, cukru z prawdziwą wanilią, cukru białego, soli i cukru pudru do posypania. Połącz ze sobą ciepłe mleko, drożdże, oba rodzaje cukru oraz odrobinę mąki i poczekaj, aż zaczyn zacznie pracować. Następnym krokiem jest dodanie jajka i stworzenie jednolitej masy. Dosyp resztę mąki oraz sól i odstaw ciasto na jakiś czas, aby wyrosło.

Gotową masę możesz podzielić na mniejsze bułeczki i ułożyć z nich falowany wzór, przypominający wypieki dostępne w wielu piekarniach. Piecz ciasto na bułeczki maślane przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Brioszki: mała, francuska przekąska

Brioszki to francuski śniadaniowy przysmak, który wyrabiany jest z ciasta francuskiego. Ich cechą charakterystyczną jest niewielki rozmiar i „czop" nadający bułkom puchatego wyglądu. Aby stworzyć brioszki rodem z francuskiej piekarni, przesiej mąkę, sól i cukier do miski. Następnie dodaj drożdże i porządnie wymieszaj. Przed wyrobieniem ciasta do masy dołóż jajka i mleko.

Składniki zagnieć z masłem, owiń je folią i umieść na około godzinę w lodówce. Do upieczenia brioszek warto wykorzystać foremkę do muffinek. Podziel ciasto pomiędzy wgłębienia i daj mu jeszcze 30 minut na ponowne wyrośnięcie. Posmaruj wszystkie porcje jajkiem i piecz w 200 stopniach przez około 15 minut.

A może masz ochotę na drożdżówki z makiem?

Puszyste ciasto i rozpływająca się masa makowa to kwintesencja drożdżówek z makiem. W celu odtworzenia receptury w zaciszu własnej kuchni potrzebujesz podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe. Do ich wykonania możesz użyć zarówno drożdży świeżych, jak i instant.

Czy idealna masa na drożdżówki z makiem jest trudna do przyrządzenia? Absolutnie nie! Wymaga jedynie masy makowej i jajka. Ubijaj jajka przez trzy do pięciu minut i zmieszaj je z masą. Lubisz ultrasłodkie nadzienia? Spróbuj przygotować makowy farsz z niewielkim dodatkiem budyniu o ulubionym smaku (np. waniliowym).

Poniżej znajdziesz jeszcze więcej inspiracji na pyszne drożdżowe bułeczki - koniecznie je przetestuj!

1. Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Fot. Karakum na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe

 

2. Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Fot. Bitedelite na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe

 

3. Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

Fot. Zjkrol na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe

 

4. Bezmleczne bułeczki drożdżowe

Bezmleczne bułeczki drożdżowe

Fot. Werazmus na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe bez mleka

 

5. Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Drożdżowe bułeczki cynamonowe

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe z cynamonem


6. Zakręcone bułeczki drożdżowe

Zakręcone bułeczki drożdżowe

Fot. Jakewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe

 

7. Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Drożdżowe bułeczki z marmoladą

Fot. Gotuj_z_Basterem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe z marmoladą

 

8. Bułeczki drożdżowe z dziką różą

Bułeczki drożdżowe z dziką różą

Fot. DomoweWypieki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Bułeczki drożdżowe z dziką różą

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 119

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 392

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0