Botwinka - co z niej zrobić?

Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej...

Botwinka - co z niej zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a nawet owocami morza. Eksperymentujcie i dajcie się ponieść fantazji!

Ciekawą propozycją może być botwina przygotowana na sposób belgijski. Liście i łodygi drobno szatkujemy, dusimy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, soli i kolorowego pieprzu. Gdy zmiękną, dodajemy nieco soku cytryny i pokruszonego, koziego sera. Podajemy na ciepło, jako dodatek do dań głównych lub lekki podwieczorek.

Botwinkę możemy także zapiekać. Doskonale smakuje w tartach z dodatkiem suszonych pomidorów, pestek słonecznika lub innych ziaren.

Liście botwiny mogą posłużyć nam jako farsz do lekkich, wiosennych pierożków. Drobno szatkowane łodygi możemy także dodać do bułek, zawinąć w ciasto francuskie lub nafaszerować drożdżowe paszteciki. Ciekawym rozwiązaniem będzie także użycie ich, jako zamiennika kapusty w gołąbkach.

Czy botwina jest zdrowa?

Przede wszystkim botwina to doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy.

Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu oraz zawału serca. Co więcej, warzywo to może również zapobiegać niebezpiecznemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Pobierz aplikację smaker Warzywa te powinny uwzględnić w swej diecie także kobiety w ciąży. Buraki dostarczą do naszego organizmu porcję cennego kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Generalnie, wszystkie panie powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie jak najczęściej pojawiały się buraki. Zawarte w nich substancje są szczególnie cenne dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż warzywa te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości z nią związane.

Wielu naukowców interesują również antynowotworowe właściwości buraków. Okazuje się, iż w tych warzywach znajdziemy cenną betaninę - silny przeciwutleniacz, usuwający z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Lekarze zauważyli, że osoby wypijające w ciągu dnia około dwóch szklanek soku z buraków lepiej znoszą chemioterapię oraz szybciej wracają do zdrowia.

 

1. Chłodnik z botwinką

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Ruskie pierogi z botwiną i borówką

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Botwina ze świeżym ogórkiem

Fot. Fafiatko Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Wiosenna tarta z botwinką

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Sałatka z liścmi botwiny

Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Botwinka fermentowana w kefirze

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Sałatka z botwinką i boczkiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kotlety mielone z botwinką

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Gołąbki w liściach botwiny

Fot. Foodmania Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!