10 obiadów gotowych w 15 minut

Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy przegląd potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans.

Fot. 123RF/PICSEL

Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia, pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki.

Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut, jednak w tym wypadku kluczem jest dobra organizacja pracy oraz wykorzystywanie sprytnych trików. Nie czekajcie, aż woda zagotuje się w garnku - wykorzystajcie czajnik elektryczny. Jeśli macie w planach smażyć jakiekolwiek produkty, z wyprzedzeniem rozgrzejcie patelnię. To samo tyczy się piekarnika. Warto również mieć w zanadrzu kilka sprytnych przepisów, które pozwolą nam przygotować smaczny i pełnowartościowy obiad w naprawdę krótkim czasie. Dzisiaj prezentujemy wam kilka z nich.

 

1. Paprykowe placuszki z kurczaka

Paprykowe placuszki z kurczaka

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czas przygotowywania tych kotlecików skrócimy znacząco, jeśli do krojenia warzyw wykorzystamy robota kuchennego. Do tego prosty dip, kasza kuskus lub ziemniaki w koszulkach i mamy naprawdę pyszny obiad, gotowy w kilkanaście minut.

2. Gniazdo jajeczne z bryndzą

Gniazdo jajeczne z bryndzą

Fot. Undefined-35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kiedy wasi goście spróbują tego dania nie uwierzą wam, że przygotowaliście je w kwadrans. Wygląda i smakuje, jak danie z restauracji, tymczasem z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

3. Pad thai

Pad thai

Fot. Thesecret na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sekretem orientalnej kuchni jest błyskawiczne przygotowywanie dań, których smak jest bardzo skomplikowany i złożony. Przygotowanie pad thai to sposób na szybki obiad i błyskawiczną podróż do Tajlandii.

4. Soczewica czosnkowa po etiopsku

Soczewica czosnkowa po etiopsku

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiele osób uważa, że przygotowanie soczewicy zajmuje sporo czasu. Jeśli jednak wybierzecie jej czerwoną odmianę, gotowanie nie zajmie wam dłużej niż kilka minut. Do tego parę prostych dodatków i macie wyjątkowy obiad w afrykańskim stylu.

5. Razowe penne z łososiem i rukolą

Razowe penne z łososiem i rukolą

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron to najlepszy przyjaciel każdego zabieganego kucharza. Dzięki niemu, w bardzo krótkim czasie, możecie stworzyć naprawdę wyjątkowe dania. Wystarczy trochę wyobraźni.

6. Kasza jaglana z zieloną fasolką i serem feta

Kasza jaglana z zieloną fasolką i serem feta

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcąc gotować naprawdę szybko, warto mieć w spiżarni zapas uniwersalnych produktów, dzięki którym możemy tworzyć różnorodne dania. Wśród nich powinny znaleźć się różnego rodzaju warzywa (także te mrożone), kasze i sery.

7. Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Któż z nas nie pamięta z dzieciństwa smaku doskonałych pierogów leniwych, przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ich nazwa to nie przypadek - nawet największy, kuchenny leniuszek przygotuje je w kilka chwil.

8. Spaghetti z pistacjowym pesto

Spaghetti z pistacjowym pesto

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejnym składnikiem, który zawsze warto mieć w kuchni jest pesto. Zarówno to zielone, przygotowane np. z bazylii lub pietruszki, jak i czerwone, robione z suszonych pomidorów.

9. Krewetki z pieprzem syczuańskim

Krewetki z pieprzem syczuańskim

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli chcemy przygotować szybki obiad, krewetki i inne owoce morza są zawsze świetnym wyborem. Ich ugotowanie zajmuje kilka chwil.

10. Ryż po hindusku

Ryż po hindusku

Fot. Thesecret na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto kolejny dowód na to, że orientalne danie można przygotować właściwie bez żadnego wysiłku. Ryż w tej wersji jest on idealny dla wegetarian, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego np. pokrojonego w kostkę kurczaka.

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
1
Ciasta Ciasto Beatka

Ciasto Beatka to czekoladowo-kawowy przysmak z orzeźwiającą nutką pomarańczy....

Odsłon: 2983

60 min
12
60 min
11
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 671

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

2
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3