Ewa_Gotuje

Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków

Japońska kuchnia Cię pociąga, ale wydaje się zbyt skomplikowana? Nie wiesz, od czego zacząć? Czujesz się onieśmielony ciężarem tradycji i zawiłymi rytuałami? W takim razie „Gaijin gotuje” jest dla Ciebie.

Fot. 123RF/Picsel

Niepowtarzalne smaki Japonii uwodzą wciąż nowe pokolenia. Ale nie trzeba być Japończykiem, by wyczarować coś znakomitego według tamtejszych receptur. Autor tej książki jest tego żywym dowodem. Spędził w Japonii niemal trzy dekady i otworzył tam dwa cieszące się powodzeniem bary z ramenem. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła. Jak sam mówi, japońskie jedzenie nie jest aż tak „szlachetne i wypieszczone". Życie w Japonii obfituje w podobne sytuacje, co życie w każdym innym miejscu na świecie. Są tygodnie pełne obowiązków i weekendy przeznaczone na odpoczynek, wyjątkowe święta, ponure zimy, upalne lata... I jedzenie na każdą z tych okazji. Przygotuj pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną. Urządź własne temaki party, oczaruj znajomych stołem z oden. Naucz się przygotowywać idealnego tonkatsu i zwiń swoją pierwszą wielką rolkę sushi.

O autorze:

Ivan Orkin sam siebie tytułuje gaijinem (wym. gajdzinem) - to japońskie określenie oznaczające outsidera, czasem nawet intruza. Japońska kuchnia urzekła go bez pamięci, gdy był jeszcze nastolatkiem. Ale nawet po prawie trzydziestu latach spędzonych w Japonii (gdzie prowadził dwa bary z ramenem, które przyniosły mu międzynarodowy rozgłos) pozostał tym obcym. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła.

Premiera książki: 29.09.2021

Wydawnictwo: Burda Media

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133308

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3