Wyłoniliśmy laureatów VI tygodnia konkursu!

Poznajcie zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu z Barillą. Przypominamy, że wybór Laureata Nagrody głównej nastąpi w przyszłym tygodniu.

Makaronowa królowa z sosem grzybowo-ziołowym

Potrzebne będą:

250g makaronu Fidelini Barilla
szklanka grzybów suszonych lub świeżych np. maślak, podgrzybek
1/3 szklanki śmietany 36 %
1 kostka rosołowa
barwnik spożywczy dowolnego koloru
zioła prowansalskie
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwka, feta oraz ząbek czosnku do dekoracji twarzy królowej

Sposób przygotowania:

Grzyby wsypać do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu aż zmiękną czyli ok. 25 minut. Wylać połowę wody z garnka, a do reszty dodać pokruszoną kostkę rosołową, zioła i sól z pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut. Na koniec dodać śmietankę, posiekaną pietruszkę i gotować przez 5 minut. Gotowy sos wymieszać i odstawić. Do innego garnka wlać wodę i zabarwić barwnikiem aby uzyskać intensywny kolor potem ugotować w nim makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzić i wyłożyć na talerz w półkolu pod nim wyłożyć sos w kształcie koła jako twarz. Na sosie ułożyć przeciętą oliwkę, która będzie służyć za oczy królowej, kawałek fety który będzie nosem oraz ząbek czosnku jako usta. Można też ułożyć kilka makaronów ''kolanek'' w kształcie korony.

Zobacz zwycięski przepis Pani Lucyna G. z Katowic, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5