Grill - temat specjalny

Rozstrzygnięcie konkursu: Wygraj książkę kulinarną Sophii Loren: W kuchni z miłością. Najlepsze włoskie przepisy...

Wyłoniliśmy pięciu laureatów, do których powędrują książki Sophii Loren. Zobaczcie, jakimi potrawami chcieli zaskoczyć gwiazdę Hollywood!

Ogromnie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Jesteśmy pod wrażeniem Waszej kreatywności, z pięciu prostych składników wyczarowaliście iście wykwintne dania. Nagrody postanowiliśmy przyznać:

Panu Michałowi

"W Awokado wydrążyć środek tak aby powstała łódeczka i miejsce na farsz. Łososia rozcinamy i wkładamy do środka cytrynę po czym przyprawiamy z wierchu sola i pieprzem i smarujemy z wierzchu miodem. Po upieczeniu rozdrabniamy mięso widelcem i mieszamy z uprzednio wczesniej skarmelizowanymi na patelnii orzechami na miodzie. Awokado faszerujemy łososiem i posypujemy orzechami i skrapiamy sokiem z cytryny..."

Pani Izabeli

"Wykonam przepyszne danie : łosoś marynowany w miodzie i soku z cytryny, następnie pieczony w folii aluminiowej, do którego idealnie pasuje prosta sałatka z awokado i orzechów laskowych. Najpierw należy przygotować marynatę: w miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem, można dodać wg uznania ulubione przyprawy i zioła. Przygotowany filet z łososia zanurzyć w marynacie na pół godziny. Po tym czasie wyjąć łososia z marynaty i włożyć w folii aluminiowej do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z awokado - pokroić awokado na drobną kostkę, dodać posiekane orzechy laskowe. Całość skroić oliwą, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje z grzankami skropionymi oliwą. Polecam to danie, jest szybkie, zdrowe i pyszne."

Pani Ewelinie

"Czytając składniki od razu na myśl mi przyszedł przepis na łososia którego sama robię marynacie miodowo cytrynowej lekko słodki ale przełamy kwaskowym smakiem skórki i soku z cytryny idealnie pasuje do tej ryby. Do tego orzechowa otoczka która nada wyrazistości i pasta z awokado dopełniająca całość która świetnie łączy się z orzechami ale i ryżem z którym podałabym to danie. Łosoś w cytrynowo miodowej marynacie z orzechami laskowymi i pasą z awokado

Mod wymieszać z sokiem i otartą skórką z cytryny i solą morską do smaku. Natrzeć marynatą łososia. Obtoczyć w drobno posiekanych orzechach i piecz około 15 minut w temp. 200 stopni. Obrane awokado zmiksować na mus doprawiając do smaku sokiem z cytryny i solą. Pastę wyłożyć na upieczoną rybę. Podawać najlepiej z ryżem."

Pani Darii

"Mój pomysł na potrawę to tatr z łososia z awokado!
Przygotowanie:
Kawałek świeżego łososia marynuję w mieszance miodu z cytryną z dodatkiem odrobiny świeżego rozmarynu. Awokado kroję na kawałeczki, siekam orzechy laskowe bardzo drobno, oraz rybę siekam. Wszystko (awokado, rybę, orzechy) mieszam razem do połączenia składników. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Całość od ringu ukladam na tależu z odrobiną cytryny z boku i gałązką rozmarynu na wierzch do dekoracji.
Szybkie, smaczne i ekeftowne danie lub przystawka wprowst stworzone dla gwiazdy hollywood!"

Panu Pawłowi

"Miodowo -orzechowy łosoś na avokado.
Avokado obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z połowy cytryny, ułożyć na całe powierzchni talerza. Pokroić orzechy laskowe w drobną kosteczkę , filet z łososia pokroić w grube na 1centymetr paski, następnie skropić je sokiem z drugiej połowy cytryny, posmarować miodem i następnie panierować w zmielonych orzechach. Tak przygotowane filety smażyć krótko z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone filety podać na talerzu z pokrojonym avokado. Smacznego"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 110

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10272

30 min
18

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1