Rozstrzygnięcie konkursu: Jakie danie wprowadza cię w dobry nastrój i dlaczego?

Ryż z jabłkami, pizza, kopytka, zupa ogórkowa, a nawet jajecznica! My już wiemy, jakie dania wprawiają Was w dobry nastrój.

Pan Mateusz M.:

W dobry nastrój wprowadzają mnie kopytka z sosem pomidorowym. W szczególności zrobione według staropolskiego przepisu mojej mamy. Mają w sobie, coś takiego co zatrzymuję czas a ja nie mogę się odeprzeć pokusie jedzenia. Wtedy czuję się naprawdę szczęśliwy i nie marzę o niczym innym.

Pani Anna P.:

Żeby danie wprawiało mnie w dobry nastrój musi spełniać 2 warunki- po pierwsze musi sprawić, że już po pierwszym kęsie będę marzyła o dokładce, czyli najzwyczajniej ma być po prostu PYSZNE. Po drugie powinno wiązać się z MIŁYMI WSPOMNIENIAMI- np. taka paella, na widok której przypomina mi się suchy krajobraz Andaluzji, powiew ciepłego hiszpańskiego wiatru i niepowtarzalny klimat panujący na prawdziwym, południowym targu rybnym.
Daniem, które zawsze wprowadza mnie w cudowny nastrój jest najzwyklejsza ZUPA OGÓRKOWA zrobiona przez moją mamę. Jest wyborna, kwaskowa i bardzo pożywna. Gdy ją jem przypominają mi się wspaniałe, beztroskie lata dzieciństwa, kiedy taką zupę ze smakiem zjadałam nie tylko na obiad, ale i na kolację, a nawet zdarzało się na śniadanie następnego dnia. Ogórkowa to gwarancja dobrego humoru na ładne parę godzin, dlatego po odwiedzinach u mamy nigdy nie wychodzę z pustymi rękoma- słoiczek na jutro musi być.

Dzięki babci Pani Anna pokochała tę potrawę! Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 24

15 min
3
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1451

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3