Co jest najbardziej „krakowskie” w smaku?

Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! wchodzi w drugą fazę – od 16 maja, internauci będą mogli wybrać wyjątkowy, najbardziej „krakowski”, przysmak kulinarny.

Do wyboru będzie siedem nowych propozycji zgłoszonych przez internautów w pierwszym etapie konkursu oraz sześć przysmaków wybranych w zeszłorocznej edycji konkursu. Głosować będzie można na stronie www.krakow.pl do 1 czerwca (niedziela). Zwycięzców poznamy 4 czerwca (środa).
W pierwszym etapie konkursu internauci przysyłali swoje propozycje. Najwięcej zgłoszeń przyszło oczywiście z Krakowa, ale były również zgłoszenia od mieszkańców Warszawy, Szczecina, Rzeszowa, Bielska-Białej i innych zakątków Polski. Nie zabrakło również zgłoszeń z zagranicy.
Do drugiego etapu konkursu wybrano siedem nowych propozycji, które najczęściej powtarzały się wśród zgłoszeń:

 

  • Kremówka z Coctail-baru „Czarodziej" (ul. Karmelicka 15),
  • Krakowski Kumpir przy Hali Targowej (ul. Grzegórzecka 3),
  • Zapiekanki Bieńczyckie z Bieńczyckiego Placu Targowego,
  • Torty z Galerii Tortów Artystycznych, (ul. Bożego Ciała 22),
  • Frytki belgijskie (ul. św. Wawrzyńca 16),
  • Sznycel olbrzym z Restauracji „Kompania Kuflowa Pod Wawelem" (ul. św. Gertrudy 26-29),
  • Pierogi z Jadłodajni u Stasi (ul. Mikołajska 16),

 

oraz sześć produktów wyróżnionych w zeszłorocznej edycji konkursu tj.:

 

  • Kiełbaskę z niebieskiej Nyski (Hala Targowa) I miejsce w I edycji konkursu „Zawstydź obwarzanka" 2013;
  • Lody (ul. Starowiślna 83) II miejsce w I edycji konkursu „Zawstydź obwarzanka" 2013,
  • Dzwon Zygmunta-ciastko (Cukiernia Starowicz, w I edycji konkursu ul. Stradomska 7, obecnie ul. św. Wawrzyńca 32) III miejsce w I edycji konkursu „Zawstydź obwarzanka" 2013,
  • Zapiekankę (miejsce: Pętla w Bronowicach, ul. Balicka 18) produkt wyróżniony przez internatów,
  • Śledzie w różnej postaci (Ambasada Śledzia, ul. Stolarska 8/10) - produkt wyróżniony przez internatów,
  • Zapiekankę u Endziora (Plac Nowy) - produkt wyróżniony przez internatów.

 

Wśród zgłoszeń pojawiły się także takie propozycje jak: Maczanka po krakowsku, Pieróg Szwedzki, Półmisek Rajców Krakowskich, Śliwka w boczku po krakowsku czy Przekładaniec.
Ta z propozycji, która w terminie od 16 maja do 1 czerwca otrzyma najwięcej głosów przesłanych przez internautów zostanie uznana za „Wyjątkowy produkt kulinarny". Lista wszystkich produktów jest dostępna na stronie www.krakow.pl. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 4 czerwca.
Na zwycięzców konkursu czekają atrakcyjne nagrody: voucher na kolację w krakowskiej restauracji Magnifika, weekendowe pobyty w Hotelu Hilton Garden Inn, Hotelu Monika i Hotelu Aspel, zaproszenie na Bufet Surf&Turf w Hotelu Radisson Blu, zaproszenia na lunch w Amarone Ristorante, a także na koncert realizowany w ramach festiwalu Sacrum Profanum. Ponadto fundatorami nagród są Teatr Groteska i Centrum Wspinaczkowe Forteca.
Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! jest realizowany (jako dodatkowa kategoria) w ramach 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014, której organizatorem jest Urząd Miasta Krakowa przy współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym i Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.

Konkurs Zawstydź obwarzanka i zagłosuj! jest realizowany (jako dodatkowa kategoria) w ramach 9. edycji Akcji Rekomendacji Krakowskich Restauracji 2014, której organizatorem jest Urząd Miasta Krakowa przy współpracy z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Krakowskim Biurem Festiwalowym i Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
Partnerami konkursu są: Restauracja Magnifika, Teatr Groteska, Centrum Wspinaczkowe Forteca, Amarone Ristorante, Hilton Garden Inn Kraków, Radisson Blu Hotels & Resorts oraz Małopolska Izba Hotelarska „Gremium" którą reprezentują Hotel Aspel i Hotel Monika.
Patroni medialni to: TVP Kraków, Czas dzieci.pl, Interia.pl, Smaker.pl, www.krakow.travel, kraków.pl, Dwutygodnik Miejski Kraków.pl
Dodatkowe informacje, w tym regulamin konkursu, znajdują się na stronie www.krakow.pl.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
15 min
11
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 297

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4