Ewa_Gotuje

Zupa szczawiowa na osiem sposobów

Szczaw gości na naszych stołach zdecydowanie zbyt rzadko. Tymczasem okazuje się, że można przygotować z niego wiele zaskakująco smacznych dań.

Fot. 123RF/Picsel
Często zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny.

Niewiele osób wie o tym, że szczaw był wykorzystywany w kuchni i medycynie ludowej już w starożytności. Zwykle stosowanie szczawiu zwyczajnego zalecano przy chorobach wątroby i kamicy nerkowej. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Niestety, w dzisiejszych czasach prozdrowotne działanie tej rośliny zostały nieco zapomniane. To duży błąd, gdyż okazuje się, że szczaw ma naprawdę zaskakujące właściwości.

Wymiata toksyny z organizmu

Chociaż szczaw wygląda niepozornie, w jego zielonych liściach kryje się całkiem sporo substancji odżywczych. Jednymi z najcenniejszych są polifenole oraz garbniki. O obecność tych związków w naszej diecie powinniśmy zadbać szczególnie wtedy, gdy chcemy oczyścić nasz organizm z toksyn i innych, szkodliwych substancji. Warto również wiedzieć, że garbniki i polifenole mają działanie przeciwzapalne.

Szczaw to doskonałe źródło witaminy C

Czy wiedzieliście, że szczaw był jednym z pierwszych leków przeciwko szkorbutowi? Choroba ta jest wywołana przez niedobór witaminy C, a całkiem spore ilości tej substancji znajdują się właśnie w liściach szczawiu. Jak wiadomo, witamina C doskonale wzmacnia odporność naszego organizmu, spowalnia proces starzenia się, oraz poprawia pracę układu krążenia.

Poprawia kondycję skóry i paznokci

W ostatnich latach bardzo popularne stały się kosmetyki przygotowane na bazie wyciągu ze szczawiu. Jak się okazuje, roślina ta rewelacyjnie wpływa na kondycję naszej cery. Zawarte w niej substancje rozjaśniają cerę oraz sprawiają, że wszelkiego rodzaju blizny i przebarwienia są zdecydowanie mniej widoczne. W liściach szczawiu znajdziemy również porcję cennego beta-karotenu, który jest bardzo silnym antyoksydantem i nadaje naszej cerze równomierny koloryt.

Chcąc pozbyć się zmian trądzikowych, warto wypróbować domową maseczkę z ugotowanych liści szczawiu. Stosowana regularnie sprawi, że zmiany skórne będą mniej widoczne.

Sposób na kaszel i katar

Jeśli zmagacie się z uporczywym i nawracającym kaszlem lub katarem, szczaw jest rośliną odpowiednią dla was. Zawarte w nim substancje sprawiają, że syropy przygotowane na jego bazie, skutecznie łagodzą te uciążliwe dolegliwości. Badania potwierdziły, że roślina ta jest wyjątkowo pomocna w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych.

Szczaw przyspiesza gojenie się ran

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że szczaw jest również bardzo pomocny w przypadku leczenia różnego rodzaju urazów. Ponieważ roślina ta zawiera w sobie m.in. potas, wapń, żelazo oraz cynk, w zaskakujący sposób przyśpiesza gojenie się ran, wspiera proces regeneracji organizmu, a nawet przyśpiesza zrastanie złamanych kości.

Co ugotować ze szczawiu?

Aby w pełni wykorzystać sezon na szczaw, warto jak najczęściej sięgać po niego w czasie przygotowywania posiłków. Jednym z najpopularnejszych dań z jego użyciem jest zupa szczawiowa. Warto jednak pamiętać, że danie to możemy przygotować na wiele sposobów. Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, aby wyczarować ze szczawiu coś, co zachwyci waszych bliskich.

 

1. Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Krem szczawiowo-miętowy

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Tradycyjna zupa szczawiowa

Fot. Pobitegarybabrbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


6. Szczawiowa ze szpinakiem

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


7. Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


8. Szczawiowa z okraszonymi ziemniakami

Fot. Kulinarne_Kombinacje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133309

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3