Żółty ser: Dlaczego warto często po niego sięgać

Żółte sery są bardzo odżywcze i z tego powodu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Chociaż zawierają sporo tłuszczu i kalorii, jedzone z umiarem, mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Zdjęcie 123rf

Z badań przeprowadzonych przez szwedzkich naukowców (wnioski opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition") wynika, że spożywanie sera żółtego może zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego u kobiet i raka prostaty u mężczyzn, jest świetnym źródłem białka dla osób, które unikają mięsa. Jakie jeszcze korzyści płyną z jedzenia żółtego sera?

Mocne kości i zdrowe zęby

Żółty ser to źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Dwie szklanki mleka lub 30 gramów sera żółtego zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego ciała, wzmacnia kości, poprawia ich gęstość i wytrzymałość oraz wpływa na kurczliwość mięśni. Te z kolei odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie nóg, rąk oraz serca i płuc. Dlatego już jeden plasterek żółtego sera dziennie pomoże ci uchronić się przed osteoporozą. Wapń ma również dobroczynny wpływ na układ nerwowy, krwionośny i rozrodczy.

Piękne włosy i paznokcie

Ser żółty zawiera także pełnowartościowe białko, które jest podstawowym budulcem naszego ciała. Organizm nie potrafi go, niestety, produkować, dlatego należy zadbać o to, by w codziennym menu znalazły się produkty bogate w białko. Właśnie ze względu na wysoką zawartość białka, ser żółty powinien koniecznie znaleźć się w menu wegetarian i dzieci.

Witaminy zawarte w żółtym serze (z grupy A, B i D) oraz cynk i miedź są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego człowieka. Cynk wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu, a także pomaga utrzymać zdrowe i mocne paznokcie.

Przepyszna sałatka z serem i truskawkami na INTERIA.TV.

Na lepszy nastrój

Ser żółty, podobnie jak czekolada, awokado czy banany, pobudza organizm do wydzielania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ten żółty przysmak poprawia nastrój i dodaje energii na cały dzień. Włącz go do diety zwłaszcza w czasie wiosennego i jesiennego przesilenia, a szybko odzyskasz równowagę i dobry nastrój.

Warto jednak pamiętać, że sery, zwłaszcza te pełnotłuste, oprócz właściwości prozdrowotnych zawierają również dużo kalorii, dlatego najlepiej spożywać je rano.

Pomaga w sypialni

Nie od dziś wiadomo, że pewne produkty w szczególny sposób wpływają na libido. Do najbardziej znanych afrodyzjaków należą ostrygi, małże, kawior. Dlaczego akurat te produkty? Są one bogatym źródłem cynku, który w dużym stopniu odpowiada za aktywność w sypialni, zwłaszcza u panów. Tymczasem nie każdy wie, że takie same właściwości ma żółty ser. Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnego cynku, wspomaga męskie możliwości seksualne.

Które sery wybierać?

Warto urozmaić posiłki kompozycją złożoną z różnych gatunków żółtego sera oraz owoców, warzyw czy orzechów. Odpowiednio dobrane i zbilansowane będą prawdziwą „bombą witaminową".

Wybieraj sery najwyższej jakości, takie jak Dziugas, Gouda czy Grana Padano. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że dostarczasz organizmowi zdrowych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Unikaj natomiast produktów seropodobnych, które nie zawierają cennych witamin i minerałów, a na dodatek często nie są smaczne.

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 124

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 204

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 816

15 min
21
Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 488

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4