Grill - temat specjalny

Zobacz, które przyprawy poprawią smak każdego dania

Odpowiednia mieszanka przypraw potrafi nadać każdemu daniu niepowtarzalny aromat. Dlatego nie warto ograniczać się tylko do soli i pieprzu, które bez właściwych ziół i warzyw nie wydobędą z potrawy odpowiedniego smaku. Warto wiedzieć, które przyprawy idealnie komponują się z mięsem, a które pasują do zup i sałatek. Oto nasze podpowiedzi!

Najlepsze przyprawy do mięs

Jak poprawić smak mięsa? Wszystko zależy od jego gatunku. W przypadku drobiu zdecydowanie możemy pozwolić sobie na eksperymenty. Smak mielonego mięsa indyczego wspaniale podkreśla odpowiednia mieszanka ziół i przypraw. W przypadku kurczaka ograniczeniem jest chyba tylko wyobraźnia - tu wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy uzyskać: pikantny, orientalny, a może słodko-ostry? Skrzydełka i udka można przygotować w tej ostatniej wersji, marynując je w miodzie, chili i sosie sojowym. Doskonałą alternatywą jest specjalna mieszanka przypraw, np. Vegeta Natur do pikantnych skrzydełek z kurczaka, która zawiera idealne proporcje wybranych przypraw, które wydobędą smak dania.


Jeśli chcesz przyrządzić sycący i aromatyczny gulasz, wybierz Vegetę Natur do gulaszu, która zawiera m.in. słodką paprykę, suszoną cebulę, majeranek, kolendrę oraz ostrą paprykę - a więc to, czego potrzeba, by danie było idealnie doprawione! Dzięki tej gotowej kompozycji przypraw i ziół idealnie podkreślisz smak mięsa i nadasz mu niepowtarzalnego charakteru. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na mieszankę przypraw? Przede wszystkim to gwarancja, że danie nie zostanie np. przesolone. Dzięki rozwiązaniu z linii Vegeta Natur mamy także pewność, że składniki mieszanki są pochodzenia naturalnego, co może wyjść nam tylko na dobre.


Ciekawą propozycją są też żeberka w nieco innym niż tradycyjne wydaniu - z miodem. Aby były naprawdę soczyste, warto zamarynować je wcześniej w specjalnej marynacie m.in. z wykorzystaniem bulionu Vegeta Natur. W tym celu można wcześniej ugotować rosół, jednak zdecydowanie szybciej będzie wykorzystać gotowy bulion warzywny w kostce Vegeta Natur. Do marynaty dodaj jeszcze musztardę, miód i olej. Te i cały bukiet innych składników dopasowanych do tego rodzaju mięsa znajdziesz np. w mieszance Vegeta Natur do soczystych żeberek - dzięki niej danie będzie nie tylko soczyste, lecz także zachwycająco aromatyczne. Zamarynowane w ten sposób mięso pozostaje jedynie upiec. Palce lizać!

Kompozycja smaku i aromatu podkreślająca pyszne zupy

Nie trzeba być szefem kuchni, by wiedzieć, że domowy pyszny rosół powinien być gotowany na wolnym ogniu kilka godzin. Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania i przygotować równie smaczny rosół szybciej, nic nie stoi na przeszkodzie. Warunkiem jest dobranie właściwej kostki rosołowej, np. Rosołu drobiowego Vegeta Natur - ta kompozycja warzyw, przypraw i ziół z dodatkiem oliwy z oliwek i soli morskiej wydobędzie prawdziwą pełnię smaku.

 

Kiedy mamy już gotowy bulion, otwiera się cała masa możliwości, ponieważ na jego bazie możemy przygotować wiele innych zup. Może fasolową, jarzynową lub ogórkową? Każdą z nich można ugotować w bardzo prosty sposób: do rosołu wystarczy dodać odpowiednie warzywa i chwilę razem gotować. A może zupa na bazie grzybów, choćby pieczarkowa? Kostki rosołowe Vegeta Natur możesz wykorzystać do różnych potraw, choćby do risotto, zup, gulaszów i wielu innych. Ciesz się pysznym smakiem i aromatem dobrze przyprawionej zupy.

Aromatyczne przyprawy do sałatek

Czym byłby obiad bez ulubionej sałatki? Jedną z propozycji jest tradycyjna sałatka grecka, którą możemy podawać również jako przystawkę. Według najbardziej znanego przepisu składa się z pomidorów, świeżych ogórków, cebuli, oliwek, sera feta oraz wybranej sałaty, np. rzymskiej lub lodowej. Jednak sekretem wyśmienitego smaku tej sałatki jest sos na bazie oliwy z oliwek oraz wybranych przypraw. Warto zdecydować się na mieszankę, która go wydobędzie, np. Vegeta Natur do greckiej sałatki, w której skład pochodzenia naturalnego wchodzą m.in.: suszona cebula, natka pietruszki, bazylia, oregano i suszone pomidory.


Równie popularny jest duet złożony z pomidorów i mozzarelli. Wystarczy tylko pokroić składniki na plastry i polać sosem na bazie oliwy z oliwek, odrobiny octu, wody oraz mieszanki przypraw do pomidorów i mozzarelli Vegeta Natur. Kolejną propozycją są sałatki śledziowe - one z kolei nie obejdą się bez koperku.


W przypadku popularnej sałatki gyros należy pamiętać, aby wcześniej zamarynować kawałki kurczaka w sosie na bazie oliwy z oliwek oraz odpowiedniej przyprawy, w której skład wejdą np. sól morska, suszone warzywa, czosnek, kurkuma i gałka muszkatołowa - wszystkie te składniki zawiera Vegeta Natur do gyrosa, więc nie musisz martwić się o właściwe proporcje ziół i przypraw. Warto rozważyć wykorzystanie tej specjalnie przygotowanej mieszanki przypraw, która nada potrawie głębszego smaku i jednocześnie wpisze się w trend życia zgodnie z naturą, ponieważ ma składniki pochodzenia naturalnego.

 

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1