Zmniejsza uczucie głodu i zbija zły cholesterol. Jeśli możesz, pij codziennie na śniadanie

Kawa to napój, od którego wiele osób rozpoczyna swój dzień. Warto jednak pamiętać, że nie każdemu będzie ona służyć, nie tylko ze względu na zawartość kofeiny, ale i charakterystyczną kwaśność. Równie smaczną i zdrową alternatywą może być kawa zbożowa. Sprawdź, z czego powstaje, jakie ma wartości odżywcze oraz kto powinien pić kawę zbożową.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Picie kawy to dla wielu z nas niezbędny element poranka, równie ważna jest także popołudniowa filiżanka tego aromatycznego napoju, do której chętnie sięgamy po deser. Prawdziwa kawa, czyli ta pochodząca z ziaren kawowca, jest bardzo zdrowa, wpływa na poprawę pracy układu nerwowego, redukuje zmęczenie, obniża cholesterol i cukier we krwi, pomaga również w odchudzaniu. Niestety pomimo wielu zalet, nie wszyscy mogą ją pić. Tyczy się to przede wszystkim osób, które powinny unikać zawartej w niej kofeiny, ponieważ może powodować zbyt wysokie ciśnienie krwi. Kawa będzie też niewskazana, jeśli cierpisz na nadkwasotę, refluks czy wrzody. Wówczas, warto sięgnąć po kawę zbożową. Sprawdź, jakie ma właściwości zdrowotne oraz dlaczego warto pić kawę zbożową. 

Sprawdź także: Ciągle podjadasz między posiłkami? Pij wodę z cynamonem!

Jak powstaje kawa zbożowa?

Najczęściej kawa zbożowa, którą możemy znaleźć w sklepach, produkowana jest z połączenia ziaren jęczmienia, żyta oraz cykorii. Prawdopodobnie jako pierwsi kawę zbożową zaczęli pijać Holendrzy w XVIII wieku, przygotowywano ją wówczas z cykorii. W Polsce kawa zbożowa pojawiła się w 1818 roku, pierwsza fabryka, w której ją produkowano została otworzona we Włocławku. Na początku przygotowywano ją na wzór holenderski, z czasem zaczęto używać zbóż, takich jak jęczmień, pszenica, orkisz i żyto. Po dziś dzień kawa zbożowa powstaje w wyniku prażenia ziaren zbóż, do których dodaje się rozmaite dodatki poprawiające smak oraz właściwości "zbożówki". Na sklepowych półkach możemy znaleźć kawę zbożową w wersji waniliowej, czekoladowej, karmelowej, cynamonowej czy korzennej.

Wartości odżywcze kawy zbożowej

Kawa zbożowa często uznawana jest za tańszą i mniej wartościową od klasycznej kawy z kawowca. Podczas gdy, nie tylko ma delikatny smak i jest bardzo smaczna, ale i kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Jest źródłem witamin z grupy B oraz substancji mineralnych, takich jak: potas, magnez, selen, fosfor i cynk. W kawie zbożowej znajduje się również sporo błonnika pokarmowego oraz cenne antyoksydanty, w tym polifenole.

Co więcej, kawa zbożowa jest produktem dietetycznym, dlatego bez wahania możesz sięgać po nią na diecie odchudzającej, w 100 g produktu znajduje się ok. 360 kcal, jednak w jednym kubku będzie to jedynie 16 kcal. Warto wspomnieć o tym, że jeśli wybierzesz kawę z cykorii, dostarczysz organizmowi inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem, świetnie wpływającym na mikroflorę jelitową.

Właściwości kawy zbożowej

Jakie właściwości ma kawa zbożowa? Napój ten wspiera układ nerwowy oraz mięśniowy, ponieważ zawiera sporą dawkę witamin z grupy B. Wpływa także na prawidłową pracę serca, nie podwyższa ciśnienia krwi oraz wpływa na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Kawa zbożowa ma pozytywne działanie na pracę układu pokarmowego, między innymi wspierając prawidłową perystaltykę jelit. Picie kawy zbożowej to sposób na dostarczenie organizmowi przeciwutleniaczy, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo oraz mają właściwości przeciwnowotworowe.

Kto powinien pić kawę zbożową?

Kawa zbożowa będzie idealna dla osób, które cierpią z powodu refluksu, nadkwasoty czy choroby wrzodowej, ponieważ w porównaniu do klasycznej kawy jest dużo delikatniejsza oraz nie podrażnia błony śluzowej żołądka. Napój ten mogą pić kobiety w ciąży oraz tych, które karmią piersią. Co więcej, można podawać go także dzieciom, już od trzeciego roku życia, będzie to świetna alternatywa dla słodzonych proszków kakaowych. 

Napój ten będzie również pomocny w procesie utraty zbędnych kilogramów, ponieważ jest niskokaloryczny, a także za sprawą błonnika pokarmowego pomoże hamować apetyt. 

Kawa zbożowa – przeciwwskazania

Chociaż kawa zbożowa jest produktem zdrowym, nie wszyscy mogą ją pić. Tyczy się to przede wszystkim osób chorujących na celiakię oraz takich, które źle czują się po produktach zbożowych. Warto wspomnieć także o tym, że kawa zbożowa ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego może być niewskazana dla cukrzyków. 

Jak zrobić domową kawę zbożową?

Oczywiście kawę zbożową bez problemu dostaniemy w niemal każdym sklepie. Można również pokusić się o przygotowanie kawy zbożowej w domowych warunkach. Będziesz potrzebować: cztery łyżki ziaren jęczmienia, cztery łyżki ziaren pszenicy oraz dwie łyżeczki mielonej cykorii. Opcjonalnie możesz także użyć ulubionych przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. 

Na patelnię wsyp ziarna jęczmienia i pszenicy i podpraż je przez kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Powinny jedynie lekko się zarumienić. Kiedy ostygną, zmiel je w młynku do kawy. Dodaj do nich mieloną cykorię i dokładnie wymieszaj. Dwie łyżeczki otrzymanej mieszanki wsyp do małego rondelka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez trzy minuty. Możesz dodać również szczyptę ulubionych przypraw. Na koniec przecedź wywar. Zbożową kawę możesz pić wraz z mlekiem oraz cukrem lub miodem. 

    Zobacz także:

    "Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »

    Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »

    Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Placki z młodej kapusty

    Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

    Odsłon: 345

    15 min
    3
    Dania główne Kurczak z grilla

    tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

    Odsłon: 110

    15 min
    4
    15 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    1
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3
    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    1
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    4