Grill - temat specjalny

Zioła i przyprawy w Twojej kuchni i ich właściwości

Zioła i przyprawy stosowane są w kuchni zarówno dla urozmaicenia smaku potraw, jak i dla ich właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w swojej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Bazylia

Wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie, hamuje wzdęcia. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Olejek bazyliowy polecany jest na ukojenie nerwów, przy dekoncentracji i bólach głowy.
Bazylia w kuchni wykorzystywana jest jako przyprawa do potraw oraz jako dekoracja. Liście bazylii możesz dodawać do lemoniad, koktajli czy sałatek.

Mięta

Herbata miętowa wspomaga układ trawienny, stosowana jest przy niestrawności. Inhalacje z zastosowaniem olejku miętowego udrażniają zatoki. Napar z mięty wspomaga koncentrację.
Miętę możesz dodawać do sałatek, ryb i mięsa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do lemoniad i koktajli. Jeśli nie lubisz pić samej wody, dodaj ją jako element smakowy. Możesz ją dodać również do sorbetów.

Imbir

Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, likwiduje wzdęcia.
Imbir jest jedną z najbardziej popularnych przypraw do potraw na świecie. Stanowi doskonały dodatek do herbat rozgrzewających, lemoniad. Możesz łączyć go z cynamonem i goździkami.

Oregano

Ma właściwości wspomagające trawienie, działa rozkurczowo, wykazuje właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Może być stosowane przy inhalacji. Jest bogate w witaminy C, A, E i K.
Oregano stanowi doskonały dodatek do zapiekanek czy pizzy. Możesz go wykorzystać jako przyprawę do sosów na bazie pomidorów.

Rozmaryn

Wspomaga pamięć i koncentrację. Ma właściwości korzystnie wpływające na układ trawienny. Rozmaryn wzmacnia odporność.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, można dodawać go zup i sałatek. Możesz również stosować go jako przyprawę do warzyw, np. ziemniaków.


Reklama

 

Goździki

Wspomagają układ odpornościowy, mają działanie przeciwbakteryjne. Zmniejszają ból i stan zapalny w organizmie.
Goździki idealnie sprawdzą się jako dodatek do kompotów, sosów czy win. Mogą również stanowić dodatek do mięs.

Jak przechowywać zioła i przyprawy?

Suszone zioła i przyprawy możesz przechowywać w szklanych pojemnikach na przyprawy, które możesz kupić np. na Allegro.
Jeśli chcesz mieć stały dostęp do świeżych ziół (takich jak np. mięta, bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek), najlepiej zasadzić je w doniczkach i ustawić na parapecie.

Możesz również zakonserwować zioła w zalewie, przygotowując aromatyzowane oleje ziołowe. Wystarczy dobrej jakości olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek i gałązki ulubionych ziół.
W celu zachowania świeżości ziół na dłużej dobrym pomysłem będzie zamrożenie ziół w pojemnikach na kostki lodu. Wystarczy wypełnić foremki posiekanymi ziołami, uzupełnić je wodą i włożyć do zamrażarki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 22

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3619

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4