Ewa_Gotuje

Zdrowotna bomba – niepasteryzowany, pewien probiotyków i enzymów. Jak i z czego zrobić żywy ocet?

Wiele osób ocet kojarzy jedynie jako dodatek do zimnych nóżek, sałatek czy marynat. Obecnie stosowanie octu stało się natomiast sposobem na dbanie o zdrowie. Ocet winogronowy, jabłkowy czy balsamiczny na stałe zagościły w naszych kuchniach. Czy wiesz jednak, czym jest żywy ocet? Sprawdzimy, jaki ma skład, z czego go zrobić oraz jakie działanie ma żywy ocet.

Dlaczego warto pić żywy ocet? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest żywy ocet? To ocet przygotowywany jedynie z naturalnych składników jest niepasteryzowany, niefiltrowany, można dostrzec w nim charakterystyczny osad. Powstaje w procesie dwuetapowej fermentacji. Na powierzchni żywego octu tworzy się tak zwana "matka octowa", która przyjmuje postać galaretowatej zawiesiny, składa się z bakterii octowych, białek i enzymów. Może posłużyć do szybszego przygotowania kolejnej porcji domowego octu. 

Sprawdź także: Zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, wspomaga trawienie. Jak zrobić ocet gruszkowy?

Żywy ocet – skład i wartości odżywcze

Z czego z robić żywy ocet? W skład żywego octu wchodzą oczywiście owoce, najczęściej są to jabłka, można przygotować je również z gruszek, winogron, śliwek, a nawet ananasów. Znajdują się w nim także żywe kultury bakterii. Można dodać do niego wspomnianą wcześniej "matkę octową". W żywym occie jabłkowym można znaleźć również witaminy z grupy B, witaminę C, a także substancje mineralne, takie jak: potas, sód, żelazno, magnez, wapń i fosfor. 

Znajdują się w nim także cenne antyoksydanty, które wspierają neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie oraz antynowotworowo. 

Jakie działanie ma żywy ocet?

Żywy ocet warto stosować ze względu na jego probiotyczne działanie wspiera odporność organizmu oraz wspiera mikroflorę jelitową. Ma także właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami. Żywce octy pomagają zadbać o układ pokarmowy, wspierają prawidłowe trawienie, pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych, a także dbają o zdrowie jelit. Ponadto stosowanie żywego octu wspiera metabolizm, co ułatwia odchudzanie, a także zwiększa uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu unikniesz podjadania. 

Co więcej, regularne picie żywych octów pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego będzie on korzystny dla osób chorujących na cukrzycę lub zmagających się z insulinoopornością. Pomaga także zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia, a także pomaga zapobiegać miażdżycy. 

Ponadto żywy ocet działa antyseptycznie, można stosować go jako środek odkażający, pomaga również w przypadku grzybicy. Kompleks składników zawarty w żywym occie pomaga także zadbać o urodę, zapewnia prawidłową kondycję skóry, wzmacnia również włosy i paznokcie. Można stosować go również zewnętrznie na skórę, np. w postaci toniku do skóry problematycznej, w tym trądzikowej. Używany w formie płukanki na skórę głowy pomoże zapobiegać łupieżowi. 

Jak pić żywy ocet? 

Najlepszym sposobem na picie żywego octu będzie dodanie łyżki lub dwóch do szklanki wody. Wiele osób poleca picie takiej mikstury raz do trzech razu dziennie, przed posiłkiem. Woda z octem ma wesprzeć trawienie, wspomóc odchudzanie, a także zadbać o odporność organizmu. 

Jak zrobić żywy ocet?

Do przygotowania żywego octu z jabłek: kilograma jabłek, dobrze sprawdza się również same skórki, 250 g cukru, 30 g drożdży oraz litr wody. Przygotuj duży, wyparzony słoik, dodaj do niego kawałki lub skórki jabłek. Wsyp cukier, dorzuć rozkruszone drożdże, całość zalej ciepłą wodą. Wierzch słoika przykryj ściereczką lub gazą, odstaw na ok. dwa tygodnie, w międzyczasie nie zapomnij o mieszaniu i potrząsaniu zawartości słoika. Po tym czasie przecedź ocet przez sitko i przelej go do czystych butelek. Żywy ocet należy przechowywać w lodówce.

Sprawdź, jakie przepisy na domowe octy przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Domowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Swojski ocet jabłkowy

 Swojski ocet jabłkowy Zobacz przepis

Swojski ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ocet z papierówek

 Ocet z papierówek Zobacz przepis

Ocet z papierówek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach

 Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach Zobacz przepis

Ocet jabłkowy z obierek w dwóch wersjach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ocet gruszkowy

 Ocet gruszkowy Zobacz przepis

Ocet gruszkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ocet śliwkowy

 Ocet śliwkowy Zobacz przepis

Ocet śliwkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ocet malinowy

 Ocet malinowy Zobacz przepis

Ocet malinowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ocet malinowy de lux

 Ocet malinowy de lux Zobacz przepis

Ocet malinowy de lux / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, olini.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3892

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3