Grill - temat specjalny

Zatar – z czym to się je?

Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik?

Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik?

Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano lub kolendrę. Swój charakterystyczny, lekko kwaskowy smak zawdzięcza sumakowi - przyprawie z suszonych i zmielonych owoców, pochodzących z niepozornego śródziemnomorskiego krzewu.

Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji, zatar idealnie nadaje się do przyprawiania mięs i ryb. Kwaskowy, lekko cierpki smak oznacza, że zatarem można z powodzeniem zastąpić marynaty z dodatkiem soku z cytryny. Gdy zaś chodzi o podstawę bliskowschodniej kuchni, czyli warzywa, trudno znaleźć wśród nich takie, które nie stają się lepsze z dodatkiem zataru. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, takich jak pieczona marchew, podsmażane ziemniaki czy surowy kalafior.

Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych - świadczy o tym zwyczaj posypywania zatarem hummusu i twarożku. Od czego więc zacząć? Proponujemy przepis na tradycyjny chlebek naan, który doskonale eksponuje potencjał kulinarny tej mieszanki przypraw i łagodnie wprowadza w nowy świat pełen orientalnych smaków.

Chlebek naan z zatarem i czarnuszką

Jeśli chcesz, by twoje pieczywo nabrało charakteru, czarnuszka i zatar to sprawdzony duet właśnie dla ciebie. Jak wiele bliskowschodnich przypraw, mają one nie tylko ciekawy smak, ale i nadają potrawie interesującej tekstury. To ważne zwłaszcza w przypadku delikatnego na ogół pieczywa naan. Jeśli będąc w indyjskiej restauracji pokochałeś tę przekąskę, spróbuj wykonać ją samodzielnie! Dzięki aromatycznym przyprawom okaże się jeszcze lepsza, niż w knajpce czy sklepie.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka masła (najlepiej klarowanego)
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zataru (np. marki Jasmeen)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, czarnuszkę i proszek do pieczenia. Dobrze wszystko wymieszaj.
W rondelku podgrzej mleko, aż będzie letnie lub zbliżone do temperatury pokojowej.
W osobnej misce dokładnie wymieszaj jogurt, mleko i stopione masło. Następnie dodaj je do miski z mąką.
Mieszaj ciasto, aż zlepi się w kulę. Ugniataj je, aż będzie wystarczająco elastyczne, by ukształtować z niego bochenki. Podziel ciasto na 8 równych części. Każdą z nich rozciągnij aż będzie miała owalny kształt i około 1,5 cm grubości.
Na blasze pokrytej papierem do pieczenia rozłóż 2-3 chlebki i piecz przez około 15 minut na środkowej półce. Jeśli wierzch nie zbrązowieje, możesz pod koniec pieczenia przestawić je wyżej.
Po wyjęciu z piekarnika skrop chlebki oliwą z oliwek oraz posyp szczyptą zataru. Podczas gdy piec się będą kolejne chlebki, te upieczone odłóż do chlebaka lub w inne ciepłe miejsce.
Gotowe chlebki naan podawaj z hummusem lub sosem tzatziki.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 38

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2