Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz? Z przepisu Agnieszki Maciąg wychodzi gęsty i esencjonalny

W wielu domach święta Bożego Narodzenia nie mogłaby się odbyć bez tradycyjnego czerwonego barszczu z uszkami. Zanim wpadniesz w wir przedświątecznych przygotowań, koniecznie zapoznaj się z przepisem Agnieszki Maciąg na barszcz wigilijny, który podbije serce twojej rodziny. Sprawdź, także, z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz.

Wigilijny barszcz Agnieszki Maciąg | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Damian Klamka/East News

Spis treści:

Barszcz to bardzo zdrowa zupa, przede wszystkim ze względu na zawartość buraków, które są źródłem witaminy, A, C, E, K oraz kwas foliowy, a także substancji, mineralnych między innymi: wapnia, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, sodu czy cynku. Świetnie wpływają na pracę układu krążenia, pomagają zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, regulują ciśnienie krwi, a także działają przeciwmiażdżycowo. W składzie barszczu znajduje się również czosnek oraz cebula, które działają przeciwbakteryjnie, chroniąc organizm przed infekcjami. Warto więc jak najczęściej sięgać po tę pyszną zupę. W poniższym artykule znajdziesz przepis na barszcz wigilijny Agnieszki Maciąg. 

Sprawdź także: Szybkie i łatwe potrawy na święta Bożego Narodzenia. Każdy potrafi je zrobić

Z czego zrobić wywar na wigilijny barszcz?

Każda gospodyni ma swój sprawdzony i niepowtarzalny przepis na wigilijny barszcz, do jego przygotowania niezbędny będzie wywar. Powinien być on przygotowany na bazie dużej ilości warzyw, takich jak: marchew, seler, korzeń pietruszki, bor, cebula, suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sól i pieprz. Co ciekawe, niektóre receptury nie uwzględniają włoszczyzny, tak jak w przypadku barszczu Agnieszki Maciąg, opierają się na samych burakach, do których dorzucamy przyprawy i dodatki. Oba rozwiązania są pyszne, a to którą z nich wybierzecie zależy od waszych indywidualnych preferencji smakowych. 

Barszcz wigilijny Agnieszki Maciąg – przepis

Do przygotowania wigilijnego barszczu Agnieszki Maciąg, będziesz potrzebować: ok. pięciu kilogramów buraków, litr zakwasu z buraków, kwaśne jabłko, dwie cebule, garść suszonych grzybów, cztery łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny, 10 ząbków czosnku, kilka liści laurowych, kulki ziela angielskiego i czarnego pieprzu, dwa goździki i natka pietruszki do dekoracji. 

Zacznij od dokładnego wyszorowania buraków, następnie osusz je i obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć je do garnka. Cebulę i czosnek obierz, przekrój je na pół. Do buraków dorzuć suszone grzyby, połówki cebuli, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i goździki. Dolej zimnej wody, tak, aby zakryła buraki, gotuj na małym ogniu. Wrzuć również jabłko, pamiętaj o wcześniejszym usunięcie gniazda nasiennego. Kiedy zauważysz, że barszcz się gotuje, dodaj ocet lub sok z cytryny. Poczekaj, aż buraki zmiękną, a następnie zdejmij barszcz z ognia, wyjmij jabłko i cebulę, wrzuć czosnek i odstaw garnek w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Następnego dnia odcedź zupę i podgrzej dopiero przed podaniem, dodaj także zakwas z buraków. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku, możesz także wsypać odrobinę cukru. 

Źródło: agnieszkamaciag.pl, smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 307

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 104

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4