Wytrawne tarty - szybki obiad z piekarnika. Jak zrobić, by smakowały idealnie?

Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu danie. Wytrawne tarty, bo o nich właśnie mowa, to potrawy nadal trochę niedoceniane. Sprawdź, jak je przygotować i poznaj kilka świetnych przepisów. Rodzina będzie zachwycona.

Fot. 123RF/Picsel

Tarty są dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kruchy spód, dodatki i sos - to trzy sekrety tej pysznej potrawy, która doskonale sprawdzi się w formie obiadu czy kolacji na co dzień, ale również jako danie dla gości.

Tarta to elegancki posiłek, a jednocześnie robi się go bardzo szybko z dostępnych niemal w każdej kuchni składników. Przygotowując ją, warto pamiętać o kilku prostych zasadach.

Zebraliśmy je dla was wszystkie i mamy też trochę genialnych przepisów.

Tarta na słono - 5 powodów, dla których warto ją przygotować

Wiele osób odpuszcza sobie robienie tart, wychodząc z założenia, że jest to trudne. Inny argument przeciw to sporo kalorii. Z tym drugim ciężko polemizować (choć można zrobić tartę w wersji odchudzonej), ale pierwszy na pewno nie jest prawdziwy. Oto kilka powodów, dla których upieczenie tarty to po prostu genialny pomysł!

1. Szybka w przygotowaniu - jeden z najważniejszych, wspomnianych już przez nas argumentów. Tarta na słono czy na słodko to, wbrew pozorom, szybkie danie. Trzeba przygotować ciasto z m.in. z mąki i masła, chwilę je schłodzić, podpiec, nałożyć ulubione składniki i upiec. Więcej czekania niż robienia. Efekt zawsze jest piorunujący.

2. Smakuje praktycznie każdemu - ciasto na tartę jest kruche, lekko tłuste (ale bez przesady) i po prostu rozpływa się w ustach. Smakuje genialnie, a w połączeniu z ulubionymi składnikami to już po prostu niebo w gębie.

3. Wykwintne danie na niedzielę, święta lub/i dla gości - tarta wydaje się bardzo eleganckim daniem. Wygląda, jakby pochodziła z drogiej restauracji. To świetne danie na niedziele, święta czy na przyjęcie dla gości.

4. Cudownie pachnie - idealne jedzenie to nie tylko takie, które genialnie smakuje, ale też takie, które cudownie pachnie. I tak jest w przypadku tart!

5. Danie idealne do "czyszczenia lodówki" - tarta to danie doskonale wpisujące się w trend "zero waste" i "less waste". Możesz do niego zużyć zalegające z lodówki produkty, przez co ich nie wyrzucisz.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Ciasto na tartę - jak zrobić to idealne?

Podstawą każdej tarty jest, jak nietrudno się domyślić, ciasto. Mamy dla ciebie idealny przepis! Nie dość, że jest banalny w realizacji, to również prosty do zapamiętania (co ma przecież ogromne znaczenie dla każdej zabieganej gospodyni czy zabieganego gospodarza). Wystarczy przygotować dwa razy więcej mąki niż masło. Do tego jajko i odrobina soli. Ciasto nie może być za sypkie. Jeżeli tak się zdarzy, to warto dodać trochę zimnej wody.

Ważna porada! Nie wyrabiaj ciasta na tartę zbyt długo. Sekretem dobrego spodu do tarty jest nie do końca idealne połączenie składników. Ciasto trzeba zarobić bardzo szybko, robiąc to dłońmi (można też użyć odpowiedniego trybu w mikserze). Kolejna istotna czynność - przed upieczeniem ciasto schłodź w lodówce. Następnie wyciągnij, chwilę odczekaj i rozwałkuj, dokładnie wykładając nim tartę. Najpierw pieczesz sam spód z obciążeniem (np. wykładając na ciasto pergamin, a na niego fasolę czy groch), a potem już wkładasz do piekarnika ciasto z nałożonymi dodatkami. W pierwszym przypadku spód należy trzymać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. W drugim etapie wystarczy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Wegańskie tarty - sprawdź przepisy ze Smaker.pl

Dokładny przepis na tartę na słono

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • ew. odrobina zimnej wody

 

Przesiej mąkę i dodaj do niej pokrojone na drobne kawałki masło. Dorzuć jajko i sól. Wyrabiaj ciasto nie za długo, aż będzie w miarę gładkie. Możesz dolać odrobinę wody - wówczas ciasto będzie prostsze do wyrobienia. Zawiń ciasto w formie kuli w folię i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej włożyć na dłużej, nawet na całą noc). Formę wysmaruj tłuszczem, np. margaryną lub masłem. Zimne ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę, tak by wychodziło też na brzegi. Dociśnij i nakłuj widelcem, by "oddychało". Wyłóż na spód papier do pieczenia i wsyp fasolę, tak aby dociążyć ciasto. Piecz 15 minut w 190 stopniach. Wyjmij, wyłóż ulubionymi składnikami i piecz już w nieco mniejszej temperaturze przez ok. 30 minut.

Tarta ze szpinakiem - prosty przepis

Jedną z najpopularniejszych tart wytrawnych jest tarta ze szpinakiem. Powyżej znajdziesz przepis na spód, a poniżej recepturę, jak przygotować pyszny farsz.

Składniki na farsz:

  • 500 g szpinaku (może być mrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • Pół płaskie łyżeczki soli
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Świeżo mielony pieprz

 

Na patelni rozgrzej masło, dodaj rozdrobniony czosnek i chwilę smaż (tak, aby czosnek się nie zarumienił). Dodaj szpinak i trzymaj na patelni, aż zejdzie z niego woda. Wbij jajko, wlej śmietankę i dodaj przyprawy. Wylej farsz na podpieczony spód tarty i dodaj na wierzch plastry sera feta. Piecz wg instrukcji wyżej.

Zobacz: Tarta z ricottą, pomidorami i kurkami

Tarta z warzywami - nie tylko dla wegetarian

Oto przepis nie tylko dla wegetarian. Tarta z warzywami to po prostu przepyszny klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. Oto przepis na pyszny i błyskawiczny farsz. Sprawdź koniecznie.

Składniki:

  • 500 g warzyw na patelnię
  • Ulubiony ser żółty
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Trochę soli, pieprzu i szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła

 

Masło podsmaż na patelni i wyłóż na nie rozdrobniony przez praskę czosnek. Szybko dodaj warzywa i smaż, aż będą prawie miękkie. Mleko i jajka wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Wyłóż warzywa na podpieczony spód tarty, zalej sosem i posyp dużą ilością tartego sera.

 

Tarta wegetariańska błyskawiczna - sprawdź przepis

Tarta z kurczakiem - obiad dla całej rodziny

Tarta mięsna to zawsze świetny pomysł na sycące i wykwintne danie. Tym razem do farszu potrzebujesz poniższych składników.

Składniki:

  • 1 cebula
  • Ser żółty
  • 200 g śmietany 18%
  • Trochę oleju do smażenia
  • 3 garści pieczarek (można więcej)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • Pół szklanki jogurtu, najlepiej greckiego,
  • Sól i pieprz
  • Pół pęczka zielonej pietruszki, koperku lub szczypiorku

 

Olej podsmaż na patelni, dodaj pokrojoną drobno cebulę i pieczarki w plastrach. Dorzuć kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę. Smaż, aż składniki będą gotowe. Osobno wymieszaj śmietanę, jogurt, przyprawy i jajko. Wyłóż składniki z patelni na spód tarty i polej sosem. Wierzch posyp obficie serem żółtym. Piecz według instrukcji znajdującej się w początkowej części artykułu. Tarta z kurczakiem i pieczarkami smakuje po prostu wspaniale!

Którą tartę przygotujesz jako pierwszą? Więcej przepisów znajdziesz na Smaker.pl. Pamiętaj, że możesz kombinować ze składnikami. Świat tart jest nie tylko pyszny, ale i różnorodny. Tutaj ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Powodzenia w kuchni!

 

1. Tarta cebulowa z boczkiem

Tarta cebulowa z boczkiem

Jak zrobić tartę z cebulą i boczkiem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Tarta z porem i boczkiem

Tarta z porem i boczkiem

Przepis na tartę z porem i boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Tarta z brokułami, boczkiem i serem ricotta

Tarta z brokułami, boczkiem i serem ricotta

Jak zrobić tartę z brokułami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi

Jak zrobić tartę z grzybami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Tarta z grzybami leśnymi

Tarta z grzybami leśnymi

Jak zrobić tartę z grzybami? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Wegetariańska tarta warzywna

Wegetariańska tarta warzywna

Przepis na tartę z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Rosołowe tartaletki

Rosołowe tartaletki

Rosołowe tartaletki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 32

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1980

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0