Ewa_Gotuje

Wyrzucasz, gdy zakwas jest gotowy? Przydadzą się, gdy masz kłopoty z jelitami!

Zima to czas, kiedy w szczególności należy zatroszczyć się o odporność, warto sięgnąć wówczas po kiszonki. Okazuje się, że remedium na przeziębienie i kłopoty z jelitami to właśnie kiszone buraki, które często zostają nam po zakwasie na barszcz. Sprawdź, co zrobić z buraków po zakwasie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Okres przedświąteczny to czas, kiedy wiele osób decyduje się na przygotowanie domowego zakwasu buraczanego. W końcu to z niego powstaje jedna z najważniejszych potraw Bożego Narodzenia, czyli wigilijny barszcz. Często zdarza się, że po odlaniu zakwasu, buraki, które pozostały po kiszeniu lądują w koszu. To błąd! Warzywa te można wykorzystać, są nie tylko bardzo zdrowe. Przygotowane w odpowiedni sposób, mogą być także niezwykle smaczne. W poniższym materiale podpowiemy ci, jakie właściwości mają te kiszonki oraz, co zrobić z buraków po zakwasie.

Sprawdź także: Jak doprawić barszcz? Sprawdzone sposoby, dzięki którym wyjdzie idealnie

Kiszone buraki – właściwości

Nie jest tajemnicą, że burak to niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, między innymi witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także substancje mineralne, potas, magnez, miedź, mangan czy żelazo. Wysoka zawartość tego ostatniego, świetnie wpływa na prawidłowy stan układu krwionośnego. Dlatego spożywanie buraków poleca się osobom, które borykają się z anemią. Kiszone buraki pomagają również obniżyć ciśnienie krwi, wspierają serce, chroniąc je przed chorobami. Co więcej, wykazują one także właściwości przeciwnowotworowe.

Buraczki z zakwasu to także świetna przekąska dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Te kiszone warzywa świetnie wpłyną również na pracę wątroby, nerek, pomagając w procesie detoksykacji organizmu.

Jeśli chcesz zadbać o zdrowie jelit, koniecznie włącz do diety buraki z zakwasu. Nie tylko wesprą ich pracę, poprawią trawienie, ale i zadbają o prawidłową mikroflorę jelitową. Kiszone buraki to także świetny produkt dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. W 100 g znajdziesz jedynie 27 kcal.

Na co pomagają kiszone buraki?

Kiszone buraki bez wahania można nazwać produktem do zadań specjalnych. Świetnie wspierają odporność, dzięki sporej ilości witaminy C chronią organizm przed bakteriami i wirusami, Są także naturalnym probiotykiem, działają korzystnie na dobre bakterie znajdujące się w jelitach. Buraki z zakwasu pomagają również na zaparcia, ponieważ doskonale wspierają perystaltykę jelit.

Warzywa to mają również działanie przeciwzapalne, wszystko dzięki zawartości polifenoli, które należą do antyoksydantów. Co więcej, wykazują także działanie przeciwstarzeniowe. Jedzenie kiszonych buraków pomaga również poprawić kondycję skóry. Buraki z zakwasu polecane są także kobietom w okresie menopauzy, pomagają łagodzić nieprzyjemne dolegliwości, np. uderzenia gorąca.

Co można zrobić z kiszonych buraków?

Kiszone buraki najlepiej wykorzystać do przygotowania przeróżnych surówek i sałatek. Ich wyrazisty smak świetnie dopełni, każdy klasyczny obiad z mięsem i ziemniakami. Możesz połączyć je z dowolnymi warzywami, wszystko zależy od twoich preferencji – do buraczanej sałatki możesz dodać np. jajka, ogórki kiszone, jabłko, odrobinę cebuli oraz sól i pieprz do smaku. Kiszone buraki można przemycić również w zupie krem.

Co ciekawe, możesz wyczarować z nich także chrupiące przekąski w postaci chipsów, wystarczy pociąć je w plasterki, dokładnie osuszyć i upiec w piekarniku. Jeśli lubisz ćwikłę z chrzanem, kiszone buraki będą idealne do wykorzystania w tym przepisie. Zetrzyj je na tarce, dodaj chrzan, sok z cytryny, sól, cukier i pieprz. Kiszone buraki mogą stanowić samodzielną przekąskę, można również wycisnąć z nich sok.

Zobacz także:

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3