Wybitny sos do wszystkich deserów, owoców i naleśników. Jak zrobić custard?

Znasz custard, czyli słodki sos angielski? Charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem, ale też aksamitną i półpłynną konsystencją. Owoce, desery i ciasta smakują z nim po prostu wybornie. Jeżeli raz go spróbujesz, to nie będziesz chciał już przestać. Custard sprawdzi się także jako baza pod lody.

Co to jest custard i jak go zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Custard to brytyjski sos znany także pod nazwą sosu angielskiego. Na Wyspach zajada się go do naleśników, pancakes, ale także deserów, lodów, owoców i wielu, wielu innych przysmaków. Custard przygotowuje się na bazie mleka oraz żółtek. Uwielbiają go również Amerykanie i my - Polacy. Trudno się dziwić. Ta pachnąca wanilią słodycz smakuje naprawdę wyjątkowo. 

Sprawdź także: Naturalny izotonik, który mocno pokręca metabolizm. Pomaga schudnąć i ma działanie przeciwzakrzepowe

Co to jest custard?

Custard to tak naprawdę półpłynny budyń. Nietrudno znaleźć go w angielskich supermarketach. Można go również przygotować samodzielnie i wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne. Choć nazwa może wydawać się bardzo obca, to jednak tak naprawdę my znamy ten angielski sos. To przecież mieszanina mleka, a często też śmietanki, żółtek, cukru oraz wanilii. To przecież nic innego jak podstawa naszych lodów.

Trzeba pamiętać, że sos ten kompletnie nie nadaje się do przekładania ciast (chyba że nieco się go „podrasuje”). Sprawdzi się za to jako polewa do naleśników, gofrów, szarlotek, owoców i wielu innych przysmaków. Prawda jest taka, że jak raz spróbujesz sosu custard, to nie będziesz chciał przestać go jeść. Zatem jak najprościej odpowiedzieć na pytanie co to jest sos custard? To po prostu budyniowa polewa do deserów. Pyszna, słodka i nieco kaloryczna.

Jak zrobić custard krok po kroku?

Mamy dla ciebie idealną recepturę, która na pewno cię nie zawiedzie. Jak zrobić custard krok po kroku? Do przygotowania tego wyjątkowego kremu budyniowego nie będziesz potrzebować wielu składników. Podstawowe to: 6 żółtek, 120 g cukru, laska wanilii, 250 ml mleka oraz 250 ml śmietanki 30 proc. Pamiętaj, że krem ten jest dość prosty w przygotowaniu, ale trzeba do jego wykonanie sporo się zaangażować.

Nie można bowiem dopuścić do zagotowania się mleka. Wówczas dojdzie bowiem do ścięcia się żółtek. Składniki należy ogrzewać na bardzo małym ogniu i cały czas mieszać, bo nie mogą się przypalić. Już po kilku minutach krem zacznie gęstnieć. Wówczas należy sprawdzić jego temperaturę. 85 stopni Celsjusza to dla nas znak, że rondelek należy zdjąć z ognia. Co wtedy, gdy nie masz termometru? Możesz przeciągnąć palcem po grzbiecie zamoczonej w kremie drewnianej łyżki. Jeżeli palec zostawi czystą, gładką linię, to oznaka, że krem jest gotowy. 

Jak zrobić custard krok po kroku? 

Krok nr 1: śmietankę, mleko i laskę wanilii zagotuj w rondelku. Wszystko lekko ostudź, a następnie wyjmij laskę wanilii. Żółtka oddziel od białek. Skorupki przed rozbiciem trzeba sparzyć wrzątkiem.

Krok nr 2: żółtka utrzyj z cukrem. Twoim celem jest uzyskanie jasnej, puszystej masy.

Krok nr 3: żółtka cały czas ucieraj i wlewaj do nich wcześniej uzyskany płyn. Rób to stopniowo. Cały czas energicznie ucieraj. Nie możesz bowiem doprowadzić do ścięcia się żółtek.

Krok nr 4: Dodaj ostatnią porcję mlecznego płynu i wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej zastosować do tego spiralną ubijaczkę. Sos przelej do lekko wcześniej podgrzanego rondelka.

Krok nr 5: całość podgrzewaj i mieszaj na małym ogniu. Masa musi zgęstnieć. Sprawdź teraz temperaturę - powinna wynosić mniej więcej 85 stopni Celsjusza.

Krok nr 6: zdejmij rondelek z ognia i natychmiast przelej krem do naczynia, w którym będziesz trzymać budyń. Schłodź całość, ale pamiętaj o regularnym zamieszaniu. Jak przyspieszyć studzenie kremu? Włóż naczynie do miski z lodem i zimną wodą. 

Pamiętaj, że krem angielski sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz przechowywać go w lodówce aż do tygodnia.

Custard

 Custard Zobacz przepis

Custard - kremowy sos waniliowy do deserów i owoców / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Do czego wykorzystać custard?

Masz wiele opcji, bo krem ten nadaje się tak naprawdę do wszystkich deserów. Możesz podać go na śniadanie do naleśników, gofrów, placuszków czy tradycyjnych amerykańskich pancakes. Dzieci uwielbiają nim polewać owoce, na przykład truskawki. Krem angielski to również bardzo znana polewa do ciast, babeczek, eklerków, muffinków i wielu innych tego typu przysmaków. Pamiętaj, aby tego półpłynnego budyniu nie stosować jako masę do przekładania wypieków. Jest zbyt lejąca.

Krem angielski doskonale sprawdzi się jako baza, z której przygotujesz pyszne lody. Wystarczy do gotowego, jeszcze lekko ciepłego kremu, dodać masę krówkową, purée z owoców, startą czekoladę czy inny ulubiony dodatek. Potem pozostaje już tylko wszystko dokładnie wymieszać, a najlepiej ukręcić w specjalnej maszynce. Wtedy lody będą aksamitnie gładkie. Gdy masa ostygnie i będzie już jednolita, wystarczy ją włożyć na kilka godzin do zamrażarki i to wszystko. Domowe, idealne lody gotowe.

Custard może stanowić także bardzo dobrą bazę do mas i kremów do ciast. Taki przysmak sprawdzi się także do babeczek, czy tart. Jak zrobić masę? Do zimnego kremu wystarczy dodać ulubiony składnik, który spowoduje zgęstnienie custard, na przykład masło orzechowe. Trzeba już potem tylko dokładnie utrzeć i przekładaniec do ciast czy wypełniacz do babeczek gotowy. 

A jak z kremu angielskiego zrobić mus na deser? Również jest to bardzo proste. W ciepłym kremie wystarczy rozpuścić dwa listki żelatyny i całość schłodzić. Następnie dodajemy bitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy. Potem wstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe. Taki mus można ozdobić ulubionymi dodatkami.

Przepis na custard bez śmietany 

Składniki

  • 250 ml tłustego mleka,
  • 4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego.

Wykonanie:

Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym i odstaw. Żółtka ubij z cukrem na bardzo puszystą masę. Następnie dodaj gorące mleko i cały czas mieszaj łyżką. Przelej do garnka i wszystko podgrzewaj na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Potrwa to około trzech minut. Pamiętaj, aby nie dopuścić do zagotowania czy nadmiernego podgrzania masy. Krem od razu przelej do schłodzonej miski (naczynie wcześniej musisz dobrze schłodzić. Możesz włożyć je na chwilę do zamrażalnika lub do lodówki) i zostaw do ostygnięcia najpierw na blacie, a potem przełóż do lodówki.

Jak uratować krem angielski?

Twój custard się zwarzył i myślisz, że twoja przygoda z tym przysmakiem właśnie się skończyła? Spokojnie. Sprawdź, jak uratować krem angielski. Zwarzoną masę przełóż do metalowej miski i tę umieść na garnku z gotującą się wodą. Oczywiście miska nie może stykać się z wodą. Zacznij miksować i zobacz, jak zachowa się krem. Najprawdopodobniej ciepło spowoduje rozpuszczenie wszystkich grudek. Krem zyska zatem pożądaną konsystencję.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »

Domowy nawóz z liści laurowych. Skrzydłokwiat kwitnie jak nigdy wcześniej »

Obierki z ziemniaków to prawdziwy skarb. Nie wyrzucaj, bo mogą się przydać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 44441

60 min
56
30 min
7
Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 60

60 min
2
30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 6453

30 min
23

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5