Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Custard to tradycyjny, waniliowy sos pochodzący z Anglii. Od naszego klasycznego budyniu różni go wiele. Jest na bazie żółtek i masła, dzięki czemu ma konsystencję kremu – jednolitą, aksamitną. Jest niezwykle popularny jako dodatek do deserów: lodów, ciast. Może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od dania, do którego jest dodawany. Custard jest słodki, mocno waniliowy. Z pewnością należy do propozycji, które trzeba spróbować.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 208
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8943
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 208
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8943
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 293
Składniki
Do miski wbij żółtka jaj. Zacznij ubijać na najwyższych obrotach. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas miksując. Do rondelka wlej śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodaj masło. Całość zagotuj, cały czas mieszając.
Podgrzaną śmietanę z mlekiem wlewaj bardzo cienką strużką do ubitych żółtek, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Sos custard przelej z powrotem do rondelka i postaw na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj przesianą mąkę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
Gotowy custard na ciepło możesz podać z lodami. Jeśli chcesz użyć go na zimno, przelej go do salaterek i przykryj szczelnie folią spożywczą, by między kremem a folią znajdowało się jak najmniej powietrza. Po wstępnym ostygnięciu, wstaw go do lodówki.