Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu. Jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego?

Początek maja to moment, kiedy w parkach, na łąkach oraz w naszych przydomowych ogrodach pojawiają się żółciutkie mniszki lekarskie. Rośliny te nie tylko cieszą oko, ale i kryją w sobie działanie prozdrowotne. Niewiele osób wie, że można zrobić z nich ocet. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma ta mikstura oraz jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego.

Jakie właściwości ma ocet z mniszka lekarskiego? | Fot.123RF/Picsel

Mniszek lekarski, zwany mleczem, a w późniejszym stadium dmuchawcem, to roślina powszechnie występująca w całej Polsce. Przez niektórych ogrodników traktowana jest nawet jako chwast. A to błąd! Jeśli twój trawnik pokrył się połacią mniszków, warto zebrać je i wykorzystać ich zdrowotny potencjał. Mniszek lekarski wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe, moczopędne, reguluje poziom cukru we krwi oraz wspiera prawidłową pracę wątroby. Powszechnie stosuje się go w medycynie naturalnej i w kuchni, niewiele osób wie jednak, że można przygotować z niego ocet. Sprawdź, jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego oraz jak stosować go w praktyce. 

Sprawdź także: Nieznane przepisy z czosnku niedźwiedziego

Ocet z mniszka lekarskiego – właściwości

Jakie właściwości ma ocet z mniszka lekarskiego? W jego składzie znajduje się wiele cennych substancji, na przykład pyłek kwiatowy, który pobudza przemianę materii, ma właściwości detoksykujące, a także wspiera produkcję czerwonych krwinek. Zawiera także luteinę, która korzystnie wpływa na zdrowie oczu, ma także działanie antyoksydacyjne. Mniszek lekarski jest również źródłem witamin, A, C, tych z grupy B, oraz K, a także substancji mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo i krzem.  Ponadto zawarte w occie z mniszka flawonoidy, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo.

Co więcej, ocet z mniszka świetnie działa na pracę układu trawiennego, a także wspiera proces odchudzania. Ma również działanie oczyszczające organizm z toksyn oraz właściwości diuretyczne, wspiera również pracę nerek. Pozytywnie oddziałuje na wątrobę. Pomaga obniżyć wysoki poziom cukru we krwi, a także wspiera organizm podczas infekcji.    

Jak zrobić ocet z mniszka lekarskiego?

Przepis na ocet z mniszka lekarskiego nie jest skomplikowany. Pamiętaj o tym, żeby kwiaty zrywać na terenach oddalonych od dróg. Będziesz potrzebować: szklankę świeżych kwiatów, pół szklanki skórek i ogryzków z jabłek, dwie szklanki cukru oraz pół litra wody. 

Zacznij od oczyszczenia kwiatów, sprawdź, czy nie zaplątali się w nie niechciani goście. Następnie oderwij same główki i wrzuć je do dużego, nowego lub wyparzonego słoika. Dodaj także skórki i ogryzki z jabłek, wsyp cukier, wlej wodę, tak by pozostawić ok. czterech centymetrów wolnego miejsca od góry. Zakryj słoik papierową serwetką, zabezpiecz go dokładnie gumką recepturką i odstaw na miesiąc. Pamiętaj o tym, aby raz lub dwa razy dziennie zamieszać jego zawartość. Po tym czasie, kiedy kwiaty i jabłkowe resztki opadną na dno, przecedź miksturę. Ocet zlej do czystych butelek, zakręć i odstaw na kolejny miesiąc. 

Jak stosować ocet z mniszka lekarskiego?

Jak pić ocet z mniszka? Do szklanki wody wystarczy dodać łyżkę octu. Taki napój najlepiej pić rano, przed śniadaniem.

Ocet z mniszka lekarskiego można wykorzystać także w kuchni. Nadaje się do dressingów i sałatek. Co ciekawe, może być użyty do stosowania zewnętrznego, np. jako płukankado włosów lub tonik.  

    Zobacz także:

    Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »

    Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »

    Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Placki z młodej kapusty

    Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

    Odsłon: 347

    15 min
    3
    Dania główne Kurczak z grilla

    tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

    Odsłon: 110

    15 min
    4
    15 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    1
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3
    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    1
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    4