Wspólne posiłki

Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00.

Wspólne spożywanie posiłków to wyjątkowy czas, podczas którego możemy umocnić więzi rodzinne. Niestety, ze względu na brak czasu wielu z nas rezygnuje z zasiadania razem przy jednym stole i wspólne jedzenie kojarzy się już tylko z okresem świątecznym. Dlaczego powinniśmy to zmienić?

Wrzućmy na luz

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu ten problem prawie nie istniał. Dziś nasze życie nabrało tempa i mało kto ma czas na wspólne, rodzinne posiłki. Jemy w biegu, oddzielnie, nierzadko robiąc przy tym coś innego. A gdyby tak wrzucić na luz i poświęcić te kilkadziesiąt minut dziennie na zjedzenie razem?

Wspólne posiłki to nie tylko okazja do chwili odpoczynku po ciężkim dniu w pracy i szkole. Dzięki temu cała nasza rodzina odżywia się zdrowiej, a proces trawienia przebiega bezproblemowo, bo wydłużając czas posiłku jemy pochłaniamy znacznie mniejsze porcje.

Rodzinny obiad także świetny czas na nadrobienie zaległości i porozmawianie o tym, co działo się od rana. Wymiana plotek, doświadczeń i przeżyć pomoże nam się odstresować i dobrze wpłynie na rozwój naszych dzieci. Nic innego nie zacieśni też naszych relacji tak mocno, jak rozmowa w czasie posiłku.

Bezpiecznie, stabilnie, edukacyjnie

Badania wykazują, że w czasie takiej konwersacji, nasza pociecha chłonie różne informacje i wzbogaca swoje słownictwo znacznie bardziej niż w czasie czytania bajek na dobranoc. Przysłuchując się rozmowom rodziców i czynnie w nich uczestnicząc maluchy mają okazję nauczyć się nowych rzeczy szybciej niż rozwiązując kolejne zadanie domowe.

Nie bez znaczenia jest również poczucie stabilizacji i bezpieczeństwa, które przynoszą codzienne, rodzinne rytuały. Dzieci wiedzą, że w razie czego mogą liczyć na oparcie w rodzicach. Ufają im, dzięki czemu czują się pewniejsze siebie. Czas spędzony przy stole wyrabia również w naszych pociechach dobre nawyki: takie osoby w przyszłości rzadziej sięgają po śmieciowe jedzenie i chętniej spędzają czas z rodziną. W XXI wieku, gdy spora część rodzin ogranicza wspólne rozmowy do przekazania informacji to niezwykle cenna nauka.

Rosół i schabowy? Niekoniecznie!

Kiedy myślimy o rodzinnym obiedzie mamy przed oczami głowę rodziny w białej koszuli, rosół oraz schabowy z ziemniaczkami. Choć tradycyjna polska kuchnia potrafi być pyszna, nie znaczy to, że wspólne posiłki muszą być monotonne. Poniżej znajdziesz przepisy na wszystkie pyszne dania, które powstały podczas programu emitowanego w kanale Kuchnia +, który prowadzą David Gabori i Matteo Brunetti.

Griglaita all'italiana - włoskie barbecue

Składniki:
stek z polędwicy (minimum 2 palce grubości)
rukola
sól i pieprz
świeży rozmaryn
czosnek
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa
Warzywa:
1 l oleju do smażenia
1 cukinia
1/2 bakłażana
1 marchewka
200 g mocno gazowanej wody, lodowatej
120 g mąka typu 00
25 g mąki z ryżowej
1 jajko
sól

Sposób przygotowania:

Czosnek i rozmaryn siekamy, mieszamy z oliwą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy stek. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i masujemy porządnie. Odstawiamy.

Aby przygotować warzywa w cieście, marchewkę i cukinię kroimy w słupki, a bakłażana w kostkę. W misce ubijamy jajko z połową wody gazowanej oraz odrobiną soli. Mieszamy oba rodzaje mąki i dosypujemy po trochu do ubitego jajka, dodając na przemian mąkę i resztę wody gazowanej. Robimy tak do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.

Za pomocą szczypiec moczymy wszystkie warzywa w cieście i smażymy w oleju rozgrzanym do 180ºC. Odsączamy i doprawiamy solą.

Stek smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej, przez minutę z każdej strony, na każdy centymetr grubości mięsa. Podajemy z warzywami w cieście.

Stek z antrykotu z ratatouille

Składniki:

4 sztuki sezonowanego antrykotu po 300 g lub 2 szt po 600 g (najlepiej z kością sezonowane na sucho lub bez kości na mokro)
2 łyżki oliwy z oliwek
80 g masła
4 ząbki czosnku
8 gałązki świeżego tymianku
płatki soli
Ratatouille:
1 kg pomidorów (użyj mięsistych pomidorów typu san marzano lub bawole serce)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia
1 bakłażan
1 cebula
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
gałązka świeżego tymianku
1 liść laurowy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę o grubości około 2 cm. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórę. Ząbki czosnku rozgniatamy ręką i zostawiamy w łupinie. W żeliwnym garnku smażymy osobno przez kilka minut: cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i bakłażana. W ten sposób warzywa równomierne się usmażą i każde „zostawi" swój smak w garnku. Ważne jest, aby warzywa doprawić solą dopiero po usmażeniu.

Następnie przekładamy wszystkie warzywa z powrotem do garnka. Dodajemy pomidory, czosnek, tymianek i liść laurowy. Mieszamy i dusimy wszystkie warzywa około 30 min, w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać - al dente lub miękkie. Na końcu doprawiamy ratatouille solą i pieprzem.

Minimum 30-45 minut przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki, aby złapało temperaturę pokojową. Smarujemy je z obu stron łyżką oliwy i kładziemy na mocno rozgrzanej patelni. Smażymy każdy stek osobno na średnim ogniu, około 2-3 minuty z obu stron (krwisty stek) lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wysmażone.

30 sekund przed końcem smażenia każdej porcji mięsa dodajemy kawałek masła oraz czosnek i tymianek. Kiedy masło się rozpuści, pochylamy patelnię i podlewamy mięso łyżką przez chwilę. Po usmażeniu wyciągamy z patelni antrykot oraz aromatyczne dodatki i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie kroimy mięso w plastry i serwujemy z ratatouille.

Kurczak alla cacciatore

Składniki:

1 kg kurczaka (udka i podudzia)
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
3 ząbki czosnku
150 g czerwonego wina
oliwa
świeży rozmaryn
liście laurowe
natka pietruszki
sól, pieprz
400 g pomidorów w puszce lub pelati
1 cebula
300 g miodu
30 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Kurczaka nacieramy miodem, owijamy folią spożywczą i marynujemy 30-40 min.

Cebulę, marchew i selera kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy kurczaka, rozmaryn, liście laurowe, sól, pieprz. Mięs obsmażamy na złoto z każdej strony. Zalewamy winem, dodajemy oliwki i dusimy, aż płyn nieco odparuje. Wlewamy pomidory i dusimy pod przykryciem, ok 30-40 minut. Podajemy posypane natką pietruszki.

Pieczony kurczak po francusku z pieczonymi ziemniakami i sałatą

Składniki:

1 kurczak ekologiczny lub z wolnego wybiegu
1-1,5 kg ziemniaków
1 główka czosnku
dwie gałązki rozmarynu
50 g masła
łyżka masła klarowanego
sól, pieprz

Dodatki:

sałata dębowa
sałata rzymska
1 szalotka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu białego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki. Masło kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka doprawiamy solą od wewnątrz i na zewnątrz. Między skórę a mięso wkłądamy kilka cienkich plasterków masła. Skórę kurczaka masujemy masłem klarowanym, dzięki czemu podczas pieczenia ładnie się zarumieni.

Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę wody, kładziemy kurczaka na lewym boku, a następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie podlewamy kurczaka wodą z pieczenia i odwracamy na prawy bok. Pieczemy w tej samej temperaturze kolejne 15 minut, a następnie znów podlewamy kurczaka i kładziemy go na plecach.

Dookoła kurczaka rozkładamy ziemniaki i całe ząbki czosnku (w łupince), doprawiamy solą. Całość pieczemy jeszcze przez 40-45 minut pamiętając, aby podlewać kurczaka sokiem z pieczenia co 15 minut.

Po tym czasie sprawdzamy mięso nakłuwając udka. Jeśli wypływa z nich różowy sok, zostawiamy go w piekarniku jeszcze na 10 minut. Natomiast jeśli sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy i możemy wyjąć go z piekarnika. Dodajemy rozmaryn i mieszamy z ziemniakami. Doprawiamy wszystko pieprzem i odstawiamy na kilka minut. Filtrujemy sos z pieczenia i odlewamy tłuszcz, zostawiając tylko soki.

W miseczce mieszamy musztardę, ocet, miód, oliwę i posiekaną szalotkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i miksujemy jeszcze chwilę. Gotowym sosem zalewamy liście sałat i delikatnie mieszamy. Pieczonego kurczaka serwujemy z sałatą.

Makaron bavette z pomidorkami, cytryną, bazylią i pudrem z palonej szalotki

Składniki:

80 g makaronu bavette ew. tagliatelle
200 g pomidorków koktajlowych
2 szalotki
oliwa extra virgin
1 niepryskana cytryna
listki bazylii
40 g parmigiano reggiano
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jedną szalotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i pieczemy, aż będzie zupełnie czarna i zwęglona. Drugą szalotkę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę aż się zeszkli. Co jakiś czas podlewamy zimną wodą, żeby obniżyć temperaturę i stworzyć emulsję.

Pomidory kroimy w ćwiartki (pozostawiamy kilka do dekoracji i przekrawamy na pół). Podsmażamy razem z szalotkami i solimy, żeby puściły wodę. Całość smażymy, aż pomidory zmiękną, doprawiamy pieprzem.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy zachowując trochę wody z gotowania, a następnie wrzucamy na patelnię, w razie potrzeby dodając wodę z gotowania, żeby rozrzedzić sos. Posypujemy tartym parmezanem, skórką otartą z cytryny i dodajemy listki bazylii.

Paloną szalotkę miksujemy na puder. Nakładamy makaron na talerz, dekorujemy połówkami pomidorków, parmezanem, bazylią oraz pudrem z szalotki.

„Tian" warzywny

Przypomina ratatouille, ale w wersji pieczonej. Warzywa są pokrojone w cienkie plasterki, smażone osobno, a następnie artystycznie ułożone i pieczone.

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40-45 min

Składniki na patelnię o średnicy ok 24 cm:

3 pomidory
1 bakłażan
2 cukinie o średniej wielkości
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Pistou:

ząbek czosnku (obrany)
szklanka świeżych liści bazylii + kilka listków do ozdoby
oliwa z oliwek
pół cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory, bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół talarki. Czosnek obieramy i kroimy w kawałki.

Na patelni smażymy osobno po kolei kilka minut cebulę, cukinię i bakłażana. Ważne jest, aby doprawić solą każdą porcję warzyw po usmażeniu. Następnie smarujemy foremkę łyżką oliwy z oliwek i dodajemy pokrojony czosnek. Układamy plastry warzyw naprzemiennie warstwami. Solimy i polewamy warzywa dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez 40-45 minut. Wyciągamy foremkę z piekarnika.

Pistou - w moździerzu ucieramy czosnek z solą na jednolitą masę. Dodajemy liście bazylii i delikatnie ucieramy do uzyskania gładkiego pistou. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Serwujemy pistou z tian warzywnym.

A wy? Zdecydujecie się skorzystać z przepisów Matteo lub Davida? Przyznajemy bez bicia, że na myśl o wymyślonych przez nich pysznościach aż cieknie nam ślinka!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 197

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 814

15 min
21
Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 468

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 121

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4