Grill - temat specjalny

Sponsorowane

Właściwości i wykorzystanie samopszy w domowej kuchni

W polskich kuchniach występują przeróżne zboża, z których korzysta się do przygotowywania wypieków, śniadań czy też przekąsek. Istnieją jednak starożytne zboża, które nie są obecnie zbyt znane.

Co to jest samopsza? Podstawowe informacje

Samopsza to jedna z bardziej popularnych odmian pszenicy w czasach starożytnych. Po raz pierwszy zaczęto ją wykorzystywać ponad 7 tysięcy lat temu. Nic dziwnego, że w dzisiejszych czasach zwolennicy eksperymentów kulinarnych chętnie do niej wracają. To zboże z bogatą historią, chociaż nieco zapomniane – niektórzy nie mają pojęcia o jego istnieniu.

Godne podkreślenia jest to, że samopsza skrywa w sobie ogrom witamin i składników mineralnych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Wdrożenie tego typu produktów wypadałoby jednak solidnie przedyskutować z dietetykiem, aby radykalnie nie zmieniać swojego dotychczasowego planu żywieniowego. 

Samopsza - jak wykorzystać ją w domowej kuchni?

To, w jaki sposób samopsza zostanie wykorzystana w domowej kuchni, zależy tylko od domowników. Najważniejsza jest forma, pod jaką ta odmiana pszenicy zawita do konkretnego domu. Aktualnie można zakupić rozmaite produkty z samopszy, wśród których na pierwszy plan wysuwają się:

  • mąki,
  • makarony,
  • kasze i kaszki,
  • płatki,
  • otręby,
  • ziarna.

Jeśli wybór padnie na makarony i kasze, śmiało można postawić na pyszne dania obiadowe z dodatkiem mięsa, czy też dania rybne. Jeśli natomiast będzie to kaszka, zawsze można ją zaserwować dzieciom i młodzieży w ramach śniadania np. z ulubionymi owocami i sokiem. Otręby, ziarna i płatki sprawdzą się w ramach przekąski lub podwieczorku. Można je zestawiać z jogurtami, kefirami lub też sałatkami.

Mąka z samopszy - jakie ma właściwości, co w sobie zawiera i jak ją wykorzystać?

Jednym z najchętniej wybieranych produktów z omawianej odmiany pszenicy jest oczywiście mąka z samopszy, która:

  • zawiera w sobie duże ilości błonnika pokarmowego,
  • hamuje starzenie się komórek (przeciwutleniacze) i pozytywnie wpływa na ludzki wzrok,
  • dostarcza do organizmu mnóstwo cennych aminokwasów, odpowiedzialnych za poprawę funkcjonowania układu nerwowego,
  • pomaga utrzymać zdrową sylwetkę,
  • wspomaga pracę jelit i gwarantuje uczucie sytości.

W tego typu mące można też znaleźć dużą dawkę magnezu, cynku, manganu, potasu i żelaza. Tym samym zwolennicy mąki z samopszy inwestują w poprawę naturalnej odporności własnego organizmu. Mąka służy do tworzenia spektakularnych wypieków. Z takiej mąki można przygotować ciasta, ciasteczka, desery, naleśniki czy gofry.

Dobra wiadomość jest taka, że produkty z tego starożytnego zboża wcale nie należą do najdroższych. Jeśli chcesz przekonać się o wyjątkowości mąki z samopszy, możesz zamówić ją online (na przykład w sklepie https://sklep.biobabalscy.pl/). 

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 105

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1