Grill - temat specjalny

Wino do zadań wszelkich – Moscato Sparkling.

Nie każdy z nas musi być masterchefem, żeby czarować w swojej kuchni. Czasem wystarczy przewaga kreatywności i pomysłowości nad wiedzą i umiejętnościami. Warto mieć w pamięci znane przysłowie: praktyka czyni mistrza i odważniej eksperymentować ze smakiem.

Karnawał, a także wszelkie inne spotkania ze znajomymi, to świetna ku temu okazja. Umawiamy się z bliskimi na wieczór, kupujemy dobre wino i bezradnie stajemy przed lodówką przeczesując wzrokiem jej półki. Przyjrzyjmy się kilku przepisom Mateusza Gesslera, które dodadzą nam nieco inspiracji. Proste składniki połączone z tymi bardziej wyszukanymi to strzał w dziesiątkę - nieoczywiste zestawienia to przecież idea popularnego foodpairingu.
Jeśli lubicie białe, słodkie wino to idealnym wyborem na wieczór będzie Moscato - delikatnie słodzony i orzeźwiający. Ponieważ wina musujące świetnie nadają się na aperitif, a więc trunek, który ma pobudzić nasz apetyt przed samym posiłkiem, często zapominamy, ten rodzaj wina doskonale komponuje się także z jedzeniem. Całe menu imprezowe możemy więc oprzeć na tym typie wina. W ramach przekąsek naszym gościom możemy zaserwować np. pietruszki z... miodem - te składniki na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Osobno niepozorne - razem tworzą naprawdę ciekawe danie.


Pietruszki z miodem

Do przygotowania będziecie potrzebowali:

  • 600 g korzenia pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml nalewki owocowej
  • 150 g miodu
  • 2 papryczki chili
  • soli morskiej
  • roszponki
  • 1 limonki
  • grzanek

Żeby zachwycić gości niecodziennym połączeniem smaków nie potrzebujecie długich godzin spędzonych w kuchni. Przygotowanie jest proste: na rozgrzanej suchej patelni przesmażamy przekrojone na pół pietruszki. Następnie dodajemy bulion, jedną łyżkę masła i dusimy przez 5-7 minut do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodajemy nalewkę, drugą część masła, miód, papryczkę i sól. Podsmażamy na złoty kolor. Schładzamy i podajemy na roszponce z sokiem z limonki i grzankami. Do tak przygotowanego dania naszym zdaniem pasuje schłodzony Moscato z bąbelkami np. Jacob's Creek Moscato Sparkling.

Do wina ze szczepu Moscato, jednak w wersji bez bąbelków, idealnie będą pasowały pieczone figi karmelizowane z czekoladą. To kolejna prosta propozycja, której wykonanie nie przysporzy wam problemu, a na pewno zachwyci znajomych wyjątkowym połączeniem smaków. Większość składników znajdziemy w lodówce (lub będą nam też potrzebne do poprzedniego przepisu) - pozostaje tylko dokupić kilka fig do naszego dania.


Pieczone figi z karmelizowaną czekoladą

Potrzebne składniki:

  • 8 fig
  • 50 ml masła klarowanego
  • 100 ml Jacob's Creek Moscato
  • 50 g miodu
  • ½ papryczki chili
  • 20 ziaren czerwonego pieprzu
  • 70 ml śmietany
  • 100 g czekolady
  • 1 limonka

Figi myjemy i kroimy na 2 części. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy owoce skórką do dołu. Smażymy je tak przez ok. minutę. Przewracamy na drugą stronę i podlewamy winem, dodajemy miód, chili i pieprz. Smażymy jeszcze 30 sekund. Przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piecu przez 3 min. w temperaturze 180˚C. Na patelnię wlewamy śmietanę, dodajemy roztopioną czekoladę. Delikatnie mieszamy, aż sos będzie aksamitny. Upieczone figi układamy na półmisku, skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem czekoladowym.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1