Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Wieprzowina czy drób? Czy musisz wybierać?

Czy nie macie wrażenia, że cały czas jesteśmy zmuszani do wyborów? Dzieje się to w każdym aspekcie życia. Bardzo często dotyczy to także naszej diety. Praktycznie wszędzie znajdziemy tabele i listy produktów uznawanych za dietetyczne i te, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Porównania te sprawiają, że niektóre produkty od razu skazane są na porażkę i dietetyczny niebyt.

Twórcy tych rankingów zakładają jedną rzecz. Nasz brak rozsądku i umiaru. Najczęściej dotyczy to mięsa, ale także popularnych owoców i warzyw. Jeśli będziemy zjadać 2 schabowe i 1 kg jabłek dziennie, to dostarczymy do organizmu zbyt dużo tłuszczu i cukru. Jednak nikt z nas tak nie robi. Dlatego porównanie mięsa wieprzowego i drobiowego to jedynie kwestia smaku i tego na co mamy w danym momencie ochotę. Każdy produkt, w odpowiedniej ilości, nie stanie się automatycznie wrogiem naszej diety albo co gorsza procesu odchudzania. Nasza dieta powinna opierać się na zasadzie – jedz mniej, ale wyższej jakości produkty. Mieszaj wieprzowinę i drób, a nie koniecznie przywiązuj się do informacji takich jak to, że kotlet schabowy ma tylko 20 kalorii więcej niż pierś z kurczaka. Te 20 kalorii nie wpłynie na zdrowie i całość diety. Zamiast z uporem maniaka liczyć spożywane kalorie, lepiej dokonać zupełnie innego wyboru. Wybierz pomiędzy 5 km spacerem, podczas którego spalisz około 200 kalorii, a może 15 km przejażdżką na rowerze. Przez godzinę spalisz na nim ponad 300 kalorii lub wybierz basen, gdzie godzina pływania „wypłucze” z organizmu około 500 kalorii.

Należy przede wszystkim pamiętać, że nie ma diety cud. Bez aktywności fizycznej, samo liczenie kalorii lub dokonywanie wyborów pomiędzy mięsem wieprzowym i drobiowym, to czysta statystyka i w gruncie rzeczy nic nie dająca zabawa. Rzuć więc mięsem na ruszt (w rozsądnych ilościach) i idź po obiedzie na spacer. A podczas czytania takich artykułów nie sięgaj po kolejnego cukierka. To jest właściwy wybór. 

Artykuł powstał dzięki finansowaniu ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 192

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29902

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 278

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0