Wiemy, która odmiana jabłek najlepiej odchudza!

Jedzenie jabłek to samo zdrowie. Dostarczają witamin, a zawarty w nich błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Która odmiana jabłek najbardziej odchudza? Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Waszyngton odkryli, że nie wszystkie gatunki tego owocu pomagają zredukować wagę w równym stopniu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Która odmiana jabłek ma najsilniejsze działanie odchudzające? Giuliana Noratto, naukowiec zajmująca się badaniami nad żywieniem odwracającym skutki chorób wywoływanych przez otyłość, wraz ze swoim zespołem badawczym zwróciła uwagę na substancje, które są zawarte w jabłkach i biologicznie aktywne, ale nie trawione. Owoce podawała otyłym myszom. W badaniu uwzględniła odmiany: Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden Delicious, McIntosh i Red Delicious:

odmiany jabłek

Co takiego w sobie mają „babcine" jabłka?

Jabłka Granny Smith (w tłumaczeniu jabłka Babunia Smith), w porównaniu z innymi odmianami, zawierają dużo substancji nietrawionych w żołądku, czyli polifenoli (to rodzaj antyoksydantów) i błonnika, a mniej węglowodanów prostych.

Nietrawione związki trafiają w niezmienionej formie do jelit i tam, fermentując, wspomagają rozwój przyjaznych bakterii, które korzystnie wpływają na odporność i kontrolę wagi ciała. Równowaga mikrobiologiczna jest przywrócona, co często jest problematyczne u osób otyłych.

Według badań Giuliany Noratto to właśnie jabłka Granny Smith były w stanie najskuteczniej przywrócić równowagę bakteryjną w układzie pokarmowym.

Sprawdź także: Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Odpowiedź jest prosta!

Czy jabłka odchudzają?

Odmiana jabłek Granny Smith to jabłka twarde o intensywnie zielonej skórce. Są słodko-kwaśne, nadają się więc do pieczenia i do jedzenia na surowo. Są dobre do sałatek, bo wolniej brązowieją po obraniu.

Ze względu na dużą wrażliwość na zimno i choroby jabłoń Granny Smith jest dość trudna w uprawie. W Polsce może rosnąć tylko w najcieplejszych i najbardziej nasłonecznionych w ciągu roku terenach.

Poniżej znajdziesz kilka pysznych i zdrowych przepisów z jabłkami w roli głównej:

1. Jabłka pieczone

 Jabłka pieczone Zobacz przepis

Jabłka pieczone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jabłka z piekarnika

 Jabłka z piekarnika Zobacz przepis

Jabłka z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszone jabłka

 Kiszone jabłka Zobacz przepis

Kiszone jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jabłka prażone

 Jabłka prażone Zobacz przepis

Jabłka prażone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jabłka na jęczmiennym biszkopcie

 Jabłka na jęczmiennym biszkopcie Zobacz przepis

Biszkopt z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z selera i jabłka

 Surówka z selera i jabłka Zobacz przepis

Surówka z selera i jabłka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło:
Giuliana Noratto i in. "Assessing non-digestible compounds in apple cultivars and their potential as modulators of obese faecal microbiota in vitro" [w:] "Food Chemistry" 2014.

Zobacz także:

Nie popełniaj tego kulinarnego błędu! Gulasz za każdym razem wyjdzie gorzki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 170

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 806

15 min
21
Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 430

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 116

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4