Wielkanocny odcinek "Bake Off - Ale Ciacho!"

W Niedzielę Wielkanocną uczestnicy słodkich zmagań w programie "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentują widzom, jakie wypieki goszczą na świątecznych stołach w ich domach.

Fot. materiały partnera

W czwartym odcinku  „Bake Off - Ale Ciacho!" studio spowił zapach, któremu nie można było się oprzeć! Był to aromat pachnącego, maślanego ciasta drożdżowego, unoszący się nad śląskimi kołaczami według przepisu Michała Brysia.

Ten pozornie prosty wypiek, sprawił wielu uczestnikom mnóstwo problemów. Idealne wypieczenie ciasta, przygotowanie smacznej kruszonki oraz serowego nadzienia było nie lada wyzwaniem. Niestety, na jurorskim stole pojawiło się wiele przypalonych ciast, co nieco rozzłościło Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia.

Zobacz także: Przepis Michała Brysia na śląski kołacz

Zawodnicy, którzy nie popisali się w konkurencji technicznej, mieli szansę na rehabilitację w rundzie drugiej. Tym razem sędziowie rzucili im naprawdę ciekawe wyzwanie. Cukierników amatorów poproszono o przygotowanie tortów, które... będą świecić w ciemności! Forma i smak były dowolne, dzięki czemu uczestnicy programu mogli puścić wodze fantazji i w pełni popisać się swoimi umiejętnościami. Fluorescencyjne kremy do ciast przygotowywano z dodatkiem toniku lub witaminy D3 - to właśnie za ich sprawą, wypieki jarzyły się w świetle ultrafioletowym.

Zdaniem jurorów najlepszy tort należał do Oli Serwy, która zdobyła tytuł Gwiazdy Odcinka. Niestety, z programem musiała pożegnać się Wiktoria, której wypieki uznano za najsłabsze.

Zobacz także: Przepis Oli na tort świecący w ciemnościach

Wielkanoc w "Bake Off - Ale Ciacho!"

Piąty odcinek „Bake Off - Ale Ciacho!" przyniesie garść wielkanocnych inspiracji. Pierwszym wyzwaniem dla uczestników będzie pascha w nowej, mistrzowskiej odsłonie Krzysztofa Ilnickiego. W konkurencji autorskiej uczestnicy będą mogli popisać się przepisami na wielkanocne wypieki prosto z domu. Gościem specjalnym tego odcinka będzie Małgorzata Ostrowska-Królikowska, która w pewnym momencie zszokuje prowadzące, zmieniając zasady programu. Na jej prośbę zawodnicy otrzymają w konkurencji autorskiej tyle czasu, ile tylko będzie im potrzebne na dokończenie wypieku. Czy uczestnicy odpowiednio wykorzystają tę szansę? Kto wypadnie najlepiej, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Krzysztof Ilnicki radzi, jak przygotować sernik

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Napoje Domowy kompot z rabarbaru

Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...

Odsłon: 61

15 min
0
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 135

>60 min
2
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 9808

30 min
10

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3