Grill - temat specjalny

Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania

W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Eksperci marki Sandra przygotowali kilka przepisów, które pozwolą Wam przygotować taki posiłek samodzielnie w domu.

Fot. materiały prasowe

Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.Brunch pełni funkcję późnego śniadania lub wczesnego obiadu, do którego zasiadamy około południa. Staje się on coraz bardziej popularny na świecie, także i w Polsce. Szczególnie chętnie przygotowujemy go w dni świąteczne, kiedy spotykamy się całą rodziną przy stole. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na dania, które idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego brunchu.

Flambirowane naleśniki

Nie tylko smaczne, ale i efektowne danie. Delikatne i słodkie, a dzięki flambirowaniu również aromatyczne. To naleśniki, które z pewnością staną się obowiązkową pozycja sobotniego menu.

 

Składniki:

  • Wcześniej usmażone naleśniki
  • 3 łyżki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • Pomarańcza
  • Ananas z puszki marki Sandra
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brandy
  • Migdały

Przygotowanie:

Na suchą patelnię wsypujemy cukier i delikatnie go karmelizujemy. Musimy uważać, aby go nie przypalić bo będzie gorzki. Kiedy cukier zamieni się w brązowy syrop dodajemy do niego startą skórkę z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, sok z cytryny i 2 łyżki syropu z ananasa z puszki. Dokładnie mieszamy i dorzucamy masło. Mieszamy, aż syrop będzie gładki. Na patelni z sosem kładziemy naleśnika, na nim pokrojoną pomarańczę i kawałki ananasa. Składamy naleśnika w trójkąt i dolewamy brandy. Podpalamy sos (nie nachylamy się nad patelnią) i czekamy, aż alkohol się wypali. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy migdałami.

Frittata z marynowanymi pieczarkami

Włoska frittata to proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, aby podczas brunchu przenieść się do słonecznej Italii.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka masła
  • Tarta mozzarella
  • Pomidorki koktajlowe
  • Szpinak
  • Marynowane pieczarki marki Sandra
  • Liście bazylii
  • Sól, pieprz
  • Cebula

Przygotowanie:
Na maśle podsmażamy szpinak, pokrojone pomidorki, bazylię, posiekany czosnek i cebulkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Dodajemy pokrojone pieczarki i mozzarellę. Przez chwilę podsmażamy, po czym wkładamy do piekarnika (razem z patelnią) na ok. 15 minut.

Wytrawne gofry

Popularne w stanach „chicken and waffles" to doskonały sposób na podanie wytrawnych gofrów. Amerykanie łączą je z chrupiącym kurczakiem i syropem klonowym. Ta niecodzienna mieszanka smaków okazuje się być hitem kulinarnym. Jeśli nie jesteśmy do niej przekonani, to warto na początek spróbować „spokojniejszej" wariacji na temat gofrów.

Składniki na gofry:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • Szklanka mleka
  • Składniki na dodatki do gofrów:
  • Jajko
  • Kilka plasterków boczku wędzonego
  • Mix sałat
  • Pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • Puszka fasoli Cannellini marki Sandra
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Składniki na gofry dokładnie mieszamy i pieczemy w gofrownicy przez kilka minut. W tym czasie w garnku podgrzewamy fasolę razem z koncentratem pomidorowym i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek i jajko sadzone. Na talerzu kładziemy gofra, na nim jajko sadzone i boczek. Wykładamy fasolkę w sosie pomidorowym i mix sałat. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 5

>60 min
1
15 min
13
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1