Ewa_Gotuje

Wędkarze ją uwielbiają, jest bardzo zdrowa i lepsza od karpia. Jak przyrządzić tołpygę?

Tołpyga to ryba, która często jest łowiona przez doświadczonych wędkarzy. Występuje zazwyczaj w rzekach i jeziorach. Ze względu na swoje właściwości, tołpygę hoduje się w prywatnych stawach. Jakie wartości odżywcze znajdziemy w tej rybie i jak się ją przyrządza? Odpowiadamy.

Dlaczego warto jeść tołpygę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tołpyga – co to za ryba? Rodzaje tołpygi 

Tołpyga jest rybą z rodziny karpiowatych pochodzącą z Azji Wschodniej, która żyje zarówno w wodach stojących (stawy, jeziora), jak i płynących (rzeki). W Polsce jest rybą introdukowaną. Hoduje się ją w stawach ze względu na walory smakowe oraz to, że żywi się fitoplanktonem, dzięki czemu ogranicza powstawanie glonów w zbiornikach wodnych. Tołpyga może osiągnąć nawet 50 kg masy. 

Występują dwa rodzaje tołpygi – pstra i biała. Różnią się od siebie przede wszystkim rozmiarem (tołpyga biała jest zazwyczaj większa) oraz barwą. 

Tołpyga – wartości odżywcze 

Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso z tołpygi? W 100 g ryby znajduje się około 11,5 g białka oraz 9,4 g tłuszczu. Nie jest to zbyt kaloryczny przysmak, co z pewnością docenią osoby będące na diecie odchudzającej. 100 g tołpygi zawiera jedynie 131 kcal. Oczywiście, w przypadku usmażenia jej na tłuszczu, kaloryka posiłku z pewnością się zwiększy. 

Tołpyga to również doskonałe źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi: 

  • witaminę A; 
  • witaminę E; 
  • witaminy z grupy B; 
  • żelazo; 
  • wapń; 
  • selen. 

Jakie właściwości ma tołpyga? 

Warto włączyć tołpygę do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na jej smak, ale również prozdrowotne właściwości. Ryba ta jest zdrowa i pełna kwasów tłuszczowych omega-3. Przyczyniają się one do regulowania poszczególnych procesów zachodzących w organizmie, a także mogą obniżać ciśnienie krwi. 

Tołpyga to również doskonałe źródło białka będącego budulcem mięśni. Regularne spożywanie tej ryby (przynajmniej raz w tygodniu) może wspomóc pokrycie zapotrzebowania organizmu na witaminy i minerały niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. 

Kto powinien jeść tołpygę, a kto nie? 

Tołpyga jest zalecana osobom, dla których ważna jest zdrowa dieta. Przyrządzona w odpowiedni sposób (np. na parze) jest również doskonałą propozycją dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. 

A kto nie powinien sięgać po tołpygę? Jej spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży. Ryby tej nie zaleca się również podawać małym dzieciom, z uwagi na dużą ilość znajdujących się w niej ości. 

Jak przyrządzić tołpygę? 

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób przyrządzić tołpygę. Najzdrowszym sposobem jest skorzystanie z parownicy. Tak przygotowana ryba zachowa świetne walory smakowe, będzie soczysta, a zarazem niskokaloryczna. 

Tołpygę można również upiec w piekarniku z dodatkiem oliwy, tymianku, białego pieprzu oraz czosnku. W ten sposób można przyrządzić sycący obiad, który zadowoli podniebienia każdego domownika. Ciekawym przepisem jest upieczenie tołpygi z dodatkiem białego wina. Efekt jest niezwykle aromatyczny i wart wypróbowania.  

Tołpyga w białym winie

 Tołpyga w białym winie Zobacz przepis

Tołpyga w białym winie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Filet z tołpygi smażony w panierce na głębokim tłuszczu to nieco mniej zdrowe rozwiązanie, jednak raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Wówczas świetnie komponuje się z frytkami oraz surówką z białej kapusty. Można również przyrządzić tołpygą pod pierzynką z warzyw. Ryba z dodatkiem musztardowej marynaty będzie smakować wyjątkowo!

Tołpyga pod warzywną pierzynką

 Tołpyga pod warzywną pierzynką Zobacz przepis

Tołpyga pod warzywną pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 597

30 min
2
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0