Grill - temat specjalny

Warto stosować przy cukrzycy, wysokim cholesterolu i nadciśnieniu. Jak działa i do czego używać ogórecznika w kuchni?

Ogórecznik lekarski to niepopularne zioło, które jest hodowane jako ozdoba ogrodu. Niewiele osób wie, że można je wykorzystać w kuchni. Roślina nie tylko zmieni smak potraw nie do poznania, ale także pozytywnie wpłynie na działanie organizmu. Sprawdź, jak wykorzystać ogórecznika lekarskiego w kuchni oraz jak przygotować z niego napary i nalewki.

Dlaczego warto pić napar z ogórecznika? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niewielkie, niebieskie kwiaty, które kryją w sobie moc leczniczych właściwości. Ogórecznik lekarski to roślina powszechnie uprawiana w przydomowych ogrodach, dobrze czuje się w nasłonecznionych miejscach. W jej składzie znajdziemy wiele wartościowych substancji, takich jak flawonoidy, witamina C, sole mineralne i garbniki. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma ogórecznik lekarski oraz jak wykorzystać go do przygotowania nalewki, oraz prozdrowotnego naparu.

Sprawdź także: W starożytności pili z niej napar, by pozbyć się migreny, jest niezastąpiona przy bólach żołądka. Właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej

Ogórecznik lekarski – charakterystyka

Ogórecznik lekarski pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Roślina charakteryzuje się niebieskimi kwiatami w kształcie gwiazdy, po których ją najłatwiej rozpoznać. Łodyga jest szorstko owłosiona i urasta do około 60 centymetrów wysokości.

W Polsce ogórecznik lekarski jest uprawiany. Występuje też jednak w formie dzikiej jako chwast. Roślinę wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni, ze względu na to, jak odmienia smak potraw. Warto jej również używać z powodu właściwości leczniczych ogórecznika.

Właściwości lecznicze ogórecznika lekarskiego

Ogórecznik lekarski ma liczne właściwości lecznicze, gdyż jest bogactwem flawonoidów, saponinów, kwasów organicznych i dużej ilości witaminy C. Ma on przede wszystkim właściwości przeciwzapalne. Spożywanie go pomoże uporać się z infekcjami dróg moczowych czy żołądka.

Ogórecznik lekarski załagodzi również stany zapalne jamy ustnej i gardła, zwalczy krwawienie dziąseł lub zapobiegnie mu. Ziele wspomoże organizm podczas przeziębienia. Udrożni drogi oddechowe i zbije gorączkę. Na przyszłość wzmocni odporność.

Właściwości ogórecznika lekarskiego wpłyną na obniżenie cholesterolu, ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cukru. Z organizmu usunie toksyny, poprawi samopoczucie i wesprze pracę mózgu.

Jak wykorzystać ogórecznika lekarskiego w kuchni?

Ogórecznik lekarski ma wiele zastosowań w kuchni. Można go między innymi dodawać do sałatek jako dodatek. Wystarczy, że świeże liście rośliny posiekamy i wrzucimy do warzywnej mieszanki.

Ziele sprawdzi się też jako przyprawa do zupy. Ogórecznik świetnie skomponuje się z rosołem, chłodnikiem czy barszczem ukraińskim. Najlepiej dodać go pod koniec gotowania lub przed samym podaniem.

Ogórecznik może być też dodatkiem do sosów. Sprawdzi się w dressingach sałatkowych, ale także w sosach do mięs czerwonych i białych. Liście rośliny sprawdzą się w masłach ziołowych, którymi również można przyprawiać mięso.

Jak wykonać napar z ogórecznika lekarskiego?

Przygotowanie leczniczego naparu z ogórecznika lekarskiego jest bardzo proste. Wystarczy dwie łyżeczki suszonej rośliny zalać filiżanką gorącej wody. Tak przygotowana mieszanka musi odpocząć pod przykryciem przez 10 minut. Napar z ogórecznika powinno się pić do trzech razy dziennie.

Jak przygotować nalewkę z ogórecznika lekarskiego?

Ziołowa nalewka z ogórecznika lekarskiego pozwoli na zachowanie jego wszystkich właściwości. Do przygotowania jej potrzeba:

  • 300 g świeżego lub suszonego ziela ogórecznika lekarskiego;
  • 500 ml alkoholu 40%;
  • 300 ml spirytusu rektyfikowanego;
  • 200 ml wody;
  • 450 g cukru;
  • Soku z jednej cytryny.

Oczyszczonego ogórecznika umieszczamy w naczyniu. Ziele zalewamy alkoholem i sokiem z cytryny, a następnie mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Przez ten czas codziennie mieszamy całość.

Po minionym czasie mieszankę przecedzamy przez sito. Do mikstury dodajemy samodzielnie przygotowany syrop cukrowy i całość mieszamy. Nalewkę rozlewamy do butelek i pozostawiamy do ciemnym miejscu na 5 miesięcy. Po tym czasie nalewka z ogórecznika lekarskiego jest gotowa.

Zobacz także:

Mleko ziemniaczane będzie hitem najbliższych lat? Możesz zrobić je w domu »

Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »

Dodaj do wody dwa składniki. Otrzymasz najlepszy napój na kaca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
52
15 min
53

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1