Grill - temat specjalny

Warmińska łajba - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Magdalena.

Ciasto

150 ml ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
75 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do podsypania ciasta

Farsz

1½ pęta kiełbasy warmińskiej z czosnkiem
1½ cebule
1 l kurek
1 łyżka masła
150 g twardego sera koziego
1 pęczek koperku
mielony czarny pieprz do smaku

Twaróg ze szczypiorkiem

500 g twarogu półtłustego
100 ml śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
½ cebuli

Złożenie

4 jaja

Ciasto

Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże i rozpuścić. Dodać kolejno mleko, olej oraz cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, wyrobić ciasto, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Farsz

Kiełbasę oraz 1½ cebuli pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, dodać kiełbasę. Gdy mięso zacznie się rumienić i odda tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć. Dokładnie umyć kurki i pokroić w większe kawałki, przełożyć na patelnię do podsmażonych składników. Dodać masło, poczekać aż grzyby puszczą wodę. Kozi ser pokroić w kostkę, koperek posiekać. Gdy woda z kurek odparuje, dodać ser i koperek. Doprawić mielonym pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia.

Twaróg ze szczypiorkiem

Twaróg i śmietanę wymieszać, szczypiorek oraz cebulę pokroić i dodać, doprawić solą. Serwować jako dodatek.

Złożenie

Ciasto podzielić na cztery części. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować każdą część ciasta na prostokąty o grubości 1 cm. Na środek ułożyć farsz i zawinąć ciasto w kształt łódki. Wierzch ciasta lekko docisnąć, tak by farsz równomiernie się rozprowadził. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Piekarnik rozgrzać do 210°C (termoobieg). W sam środek każdego placka wbić jajko. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3606

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 188

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14996

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4