Ewa_Gotuje

Wafle ryżowe – szybka przekąska na wiele okazji!

Przekąska w postaci wafli ryżowych jest idealna dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni i chcą szybko zaspokoić swój głód w pracy lub w szkole. Poznaj przepisy kulinarne z waflami w roli głównej!

Fot. 123RF/Picsel

Lekkie śniadanie

Wafle ryżowe świetnie sprawdzą się jako kanapka na śniadanie. Od ciebie zależy, czy masz chęć na wersję wytrawną, a może słodką? Wafelek posmaruj serkiem śmietankowym lub ziołowym, ułóż na nim szynkę, łososia surowego i plasterki surowego ogórka. Miłośnicy słodkich smaków mogą posmarować wafel masłem orzechowym, a na górze położyć banana pokrojonego w drobne plasterki. Sięgnij po takie rozwiązanie, kiedy znudziła ci się jajecznica lub owsianka.

Dodatek do sałatki

Suche wafelki dobrze pochrupać do sałatki, ale można też z nich stworzyć wyśmienite koreczki! Wafelki pokrój na równe, cztery części. Każdy z osobna posmaruj serkiem śmietankowym i przylep do nich chips salami. Następnie ułóż na nim plasterek ogórka, plasterek żółtego sera i całość zakończ oliwką lub plasterkiem rzodkiewki. Pamiętaj, by koreczek spiąć wykałaczką, która utrzyma całą konstrukcję. Koreczki zaserwowane bliskim do sałatki z pewnością zaspokoją głód!

Słodki deser

Wafle ryżowe możesz kruszyć i dodawać do pucharków lub ciast jako baza wypieków. Z wafelków powstaną ciekawe przekładańce z sosami, czekoladą i owocami, a także dodatki do musli, owsianek, torcików czy deserów a la Pavlova. Przygotuj: 4 duże wafle ryżowe, kilka truskawek, 100 g twarogu naturalnego, 100 g serka mascarpone, 100 g serka homogenizowanego waniliowego, 2 łyżki miodu, listek świeżej mięty i kilka kostek czekolady.
Truskawki umyj i drobno pokrój. Wszystkie rodzaje sera wymieszaj i dodaj do całości miód. Wafle przełóż masą serową i truskawkami. Na ostatniej warstwie ułóż więcej truskawek, a całość posyp pociętymi listkami mięty i startą lub stopioną czekoladą.

Podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Czas przygotowania 20 minut. Możesz też połowę jednego wafelka zanurzyć w truskawkowej lub czekoladowe polewie i po wyschnięciu zapakować do pracy.

Przekąska do serialu

Wafle mają naturalny smak, jednak na rynku znajdziesz je także w innych wersjach: serowe, paprykowe, fromage, ziołowe, a nawet karmelowe lub toffi. Jeśli jesteś osobą, która lubi podjadać pomiędzy posiłkami lub wybierając film na Netflixie - wybierz wafle ryżowe zamiast chipsów czy paluszków. Zjedzenie tylko jednego wafla ryżowego jest bardzo trudne. Czasami zdarza się wpaść w spiralę i zjedzenie całej paczki nie stanowi problemu. Raz na jakiś czas pozwól sobie na wafelkowe szaleństwo. Jeśli wafle będą zjadane w umiarze, będą miały dobry skład i wybierzesz ich wersję naturalną - nie obawiaj się!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Wafelki do kawy dla niezapowiedzianych gości

Masz niezapowiedzianych gości? Przygotuj ciasteczka z wafli ryżowych w 15 minut! Wafle ryżowe pokrusz na mniejsze kawałki. Dojrzałego banana pokrój w plasterki i za pomocą widelca rozdrobnij na papkę. Rodzynki oraz suszoną żurawinę pokrój na mniejsze kawałki. Do rozdrobnionych wafli dodaj wiórki kokosowe, banana, rodzynki, żurawinę oraz jajko. Wszystkie składniki połącz. Za pomocą łyżki stołowej nałóż niewielką ilość powstałej masy na blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posyp odrobiną wiórek kokosowych. Piecz przez około 15 minut, w temperaturze 180 stopni.
Niskie ceny na deski do serwowania przekąsek znajdziesz w sklepie Allegro.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29745

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 150

30 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 847

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0