Grill - temat specjalny

W takich duetach pomidory mają większą moc. Wyśmienity smak i tarcza ochronna przed chorobami

Chociaż szczyt sezonu na pomidory mamy już za sobą, ze względu na ich właściwości, warzywa te powinny na stałe gościć w naszej diecie. Okazuje się, że istnieją pomidorowe połączenia, które świetnie działają na nasz organizm. W poniższym artykule opowiemy ci o wartościach odżywczych pomidorów oraz sprawdzimy, z czym jeść pomidory, żeby były jeszcze zdrowsze.

Z czym najlepiej jeść pomidory? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli interesujesz się zdrowym odżywianiem, z pewnością słyszałeś o tym, że nie należy łączyć pomidorów z ogórkiem. Obecny w nich enzym, askorbinaza, ma działanie rozkładające witaminę C wchodzącą w skład pomidorów. Warto tu jednak zaznaczyć, że może to być groźne jedynie wówczas, jeśli nie dostarczamy witaminy C za pośrednictwem innych produktów. Dodatkowo, jeżeli lubimy połączenia ogórka i pomidora w sałatce, możemy dodać do nich sok z cytryny oraz ocet balsamiczny, które zneutralizują działanie enzymu. Czy wiesz jednak, z czym jeść pomidory, żeby były jeszcze zdrowsze? Oto najlepsze pomidorowe duety, które pomogą ci chronić się przed chorobami. 

Sprawdź także: Leczył Dmowskiego i Daszyńskiego. Apolinary Tarnawski i jego dieta cud

Pomidory – wartości odżywcze i właściwości 

Jakie właściwości mają pomidory? Warzywa te są cennym źródłem witamin i minerałów, znajduje się tu sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, ponadto jego niedobór może powodować skurcze mięśni, problemy z koncentracją czy drętwienie kończyn. Znajdziesz tu także witaminy A, te z grupy B, C, E i K, a także substancje mineralne: fosfor, cynk, magnez, miedź, wapń, mangan, kobalt czy sód. Spożywanie pomidorów to sposób na zadbanie o układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawałów czy zachorowania na miażdżycę. Obecny w pomidorach kwas foliowy odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek organizmu, ma również funkcje krwiotwórcze, a także polecany jest kobieta w ciąży, ponieważ wpływa na rozwój dziecka. 

Z pewnością słyszałeś o tym, że pomidory dostarczają substancji zwanej likopenem, jest to barwnik należący do karotenoidów, który odpowiada za ich czerwony kolor. Posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także ma właściwości przeciwzapalne, opóźniające przedwczesne starzenie oraz przeciwnowotworowe. Co ciekawe, pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się przyswajalność likopenu, dlatego w swoim jadłospisie warto uwzględnić przeciery pomidorowe, zupy, soki, a także keczup (najlepiej ten domowy bez dodatku cukru). 

Ponadto pomidory są niskokaloryczne oraz mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się u osób na diecie odchudzającej, w 100 g znajduje się jedynie ok. 20 kcal. Jedzenie pomidorów to także sposób, aby zadbać o wygląd skóry, zawierają witamina E i C, wpływają na jej prawidłową kondycję. Wspierają również działanie układu odpornościowego. Dodatkowo obecny w nim błonnik pokarmowy, korzystnie wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom, a także przyspiesza przemianę materii. 

Z czym jeść pomidory, żeby były jeszcze zdrowsze?

Pomidory zarówno surowe, jak i w formie przetworów powinny na stałe zagościć w naszej codziennej diecie. Z czym najlepiej je połączyć? Warto sięgnąć po potrawy kuchni śródziemnomorskiej i do pomidorów dodać oliwę z oliwek. Ten duet możesz wykorzystać w sałatkach, zupach, czy sosach pomidorowych. Oliwa jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które również pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo warto wspomnieć również o tym, że likopen jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, dzięki czemu jedząc pomidory w ten sposób, będzie lepiej się wchłaniał i w pełni skorzystamy z jego prozdrowotnego działania. Takie połączenie to również sposób na zachowanie młodego wyglądu skóry, ponieważ wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.

Pomidory warto łączyć również z cebulą i czosnkiem, dzięki spożywaniu takiej kombinacji również możemy zadbać o zdrowie serca. Co więcej, zapobiega ona powstawianiu zakrzepów, obniżają zbyt wysoki cholesterol, a także polecane jest osobom, które zmagają się ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Dlatego zupa pomidorowa przygotowana na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i cebuli to połączenie idealne, które warto spożywać jak najczęściej. 

Warto również włączyć do jadłospisu połączenie pomidorów z makrelę atlantycką, ono również będzie miało genialny wpływ na serce, zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej, zawału i udaru. Tu również znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które spożywane regularnie zapobiegają rozwojowi reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Bartek Kulczyński, dietetyk oraz doktorem technologii żywności i żywienia, znany z prowadzenia kanału edukacyjnego na platformie YouTube, wspomina również o tym, że makrela ma działanie spowalniające starzenie się organizmu. 

Spożywanie ryb zapobiega pojawieniu się demencji i spowalnia rozwój sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej i siły mięśni, która postępuje wraz z wiekiem. (...) Zapobiegają także pojawieniu się depresji. Co ciekawe badacze wykazali, że wysoki poziom omega-3 we krwi, który jest związany z częstym sięganiem po ryby, jest skorelowany z dłuższym życiem i to nawet o 5 lat – dr Bartek Kulczyński

Źródło: zywienie.medonet.pl, youtube.com/drbartekkulczyński, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 70

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1