Ewa_Gotuje

W Krakowie trwa Slow Chef Festival

Od 5 czerwca 2021 roku na Targu Pietruszkowym w Krakowie trwa pierwsza edycja Slow Chef Festival. Wydarzenie jest przeznaczone dla zwolenników tzw. slow food, czyli żywności naturalnej. Cykl wydarzeń obejmuje m.in. pokazy gotowania na żywo i liczne degustacje.

Fot. 123RF/Picsel
Slow Chef Festival to wydarzenie, na którym nie może zabraknąć miłośników kulinarnych przygód. Jest to idealna okazja do lepszego zgłębienia idei slow food oraz wypróbowania różnorodnych smaków, pochodzących z kuchni świata. W naszym artykule dowiesz się więcej o tym, co czeka cię na festiwalu jedzenia.

Co to jest Slow Food?

Jeśli nie lubisz spieszyć się podczas gotowania i nie wyobrażasz sobie kuchni polskiej bez klasycznych dań, takich jak gołąbki czy pyszne pierogi z owocami, to wydarzenie z pewnością przypadnie ci do gustu. Gromadzi ono miłośników Slow Food. Jest to ruch społeczny, skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni, bioróżnorodności oraz promocją lokalności i sezonowości. Inicjatywa miała swój początek w 1986 roku, kiedy we Włoszech powstała organizacja propagująca powolne delektowanie się naturalnym i nieprzetworzonym jedzeniem. Działalność rozpoczęła na znak buntu przeciwko rosnącej popularności restauracji typu fast food. Założyciel organizacji Slow Food skomponował nawet listę produktów, które są zagrożone wyparciem przez niezdrową i sztuczną żywność. Znalazły się na niej m.in. ser cheddar z Anglii, wanilia z Madagaskaru, ale również polskie oscypki!

Slow food w Polsce

W naszym kraju odejście od naturalnej i tradycyjnej kuchni następowało stopniowo po 1989 roku, kiedy Polacy coraz częściej interesowali się kulturą amerykańską i popularną tam żywnością fast food. Na ulicach zaczęły pojawiać się restauracje serwujące burgery, kebaby, nuggetsy z kurczaka czy pizzę sprzedawaną na kawałki. W celu promocji klasycznych, polskich potraw, w 2002 roku w Krakowie, miało miejsce pierwsze spotkanie zwolenników koncepcji slow food. Obecnie, takie zloty budzą znacznie większe zainteresowanie i odbywają się już w wielu miastach w Polsce. Ruch Slow Food ma na celu przede wszystkim ochronę tradycyjnych, rzadkich i zdrowych produktów, promocję bioróżnorodności i naturalnych składników, popularyzację ekologii i zero waste oraz wskazywanie na szkodliwość przetworzonej żywności. Organizacja Slow Food w Polsce poleca przede wszystkim spożywanie produktów regionalnych, takich jak: sery, wędliny, wypieki (pieczywa i ciasta), miód czy lokalne alkohole.

 

Czym jest Slow Chef Festival?

5 czerwca 2021 roku w Krakowie ruszyła pierwsza edycja Slow Chef Festival, w ramach której - od czerwca do października - odbędzie się sześć kulinarnych wydarzeń. Twórcami inicjatywy są: organizacja Slow Food Kraków i Fundacja Targ Pietruszkowy, które chcą uczyć zgromadzonych jak świadomie kupować, przetwarzać i konsumować żywność. Wydarzenie ma również na celu promocję lokalnych i sezonowych produktów oraz kontakt kucharzy z regionalnymi dostawcami. Na każdym ze spotkań dwoje restauracyjnych szefów kuchni przygotuje pyszne dania z wykorzystaniem naturalnych, lokalnych produktów, pochodzących od wystawców z Targu Pietruszkowego. Szefowie wybiorą najlepsze, w ich opinii, składniki i urządzą na żywo pokaz swoich kulinarnych umiejętności. Całość zakończy degustacja dań przez uczestników festiwalu.
Każde ze spotkań w ramach Slow Chef Festival w Krakowie jest bezpłatne, ale obowiązują na nie wcześniejsze zapisy (uprawniające do próbowania dań przygotowanych przez szefów). Wydarzenia odbywają się na Targu Pietruszkowym, czyli na ul. Kalwaryjskiej 9-15, przy przystanku Korona.

Kiedy odbędzie się wydarzenie?

Najbliższe spotkanie odbędzie się już w sobotę 28 sierpnia. Dania przygotują Łukasz Cichy - szef kuchni Restauracji Biała Róża (wspierający ruch Slow Food International, lubiący poszukiwać historyczne smaki i odtwarzać dawne receptury) oraz Marcin Sołtys - szef kuchni restauracji Filipa 18 Food Wine Art (który na co dzień kupuje produkty na lokalnych targach i inspiruje się kuchnią historyczną Małopolski). Dania przygotowane przez szefów można rezerwować internetowo:

 

Kolejne spotkania zaplanowane są na 18 września i 9 października. Więcej szczegółów na temat wydarzeń organizowanych w ramach cyklu Slow Chef Festival w Krakowie znajdziesz na profilu Targu Pietruszkowego na portalu Facebook.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 46

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 89

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47098

30 min
80
30 min
4
Przekąski Tarta z orzechami i kurczakiem

w oryginalnym przepisie do ciasta dodajemy zmielone orzechy, ja dodałam posie...

Odsłon: 40

30 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0