Ewa_Gotuje

W Europie brakuje cebuli. Podrożała dwukrotnie

Tak wysokich cen cebuli nie widzieliśmy od dziesięcioleci. Susza, która dotknęła Europę, sprawiła, iż zapłacimy za nią niemal dwa razy więcej niż w ubiegłym roku.

Fot. Cezary Pecold / FORUM

W ubiegłym roku Polaków straszyły ceny masła. Już niedługo podobny los może podzielić cebula. Chociaż trudno w to uwierzyć, może ona stać się trudnodostępnym rarytasem. Jeszcze do niedawna była jednym z najtańszych warzyw, które dodawaliśmy niemal do każdej potrawy. Niestety, w ostatnim czasie ceny cebuli poszybowały do góry, co może sprawić, że dwa razy zastanowicie się zanim włożycie ją do koszyka.

Od ubiegłego roku hurtowa cena cebuli wzrosła aż o 96%, a przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi prognozują, iż warzywo to będzie jeszcze droższe. W tym roku producenci otrzymują około 1,38 zł za kilogram cebuli, tymczasem we wrześniu 2017 roku cena tego warzywa wahała się od 60 do 70 groszy za kilogram. Analitycy wskazują, iż ostatnio cena cebuli była tak wysoka w 2004 roku.

Pobierz aplikację smaker

Dlaczego cebula jest tak droga?

Skąd tak nagły wzrost cen? Przyczyną jest susza, która w tym roku dotknęła niemal całą Europę. Polskie zbiory są niemal o 14% niższe. Sytuacja wygląda jeszcze gorzej w innych krajach. Holenderscy rolnicy, którzy do tej pory dostarczali na europejski rynek największe ilości tego warzywa, wyprodukowali aż 30% mniej cebuli niż w roku 2017. Podobnie stało się we Francji i w Niemczech.

Niższe zbiory bezpośrednio odbijają się na cenie warzyw w sklepach. Czarny scenariusz zakłada, iż konsumpcja cebuli w całej Europie drastycznie spadnie. Co gorsza, nie jest to jedyne warzywo, którego cena wzrośnie w najbliższym czasie. Eksperci alarmują, iż podobny los może spotkać marchew, pietruszkę i inne warzywa korzeniowe. Susza sprawiła, że jest ich nie tylko mniej, ale są one także gorszej jakości.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0