Uratujmy majówkę, czyli co robić gdy pada?

Wszystko wskazuje na to, że pogoda spłatała nam wyjątkowo niemiłego figla. Zapowiadaliśmy otwarcie sezonu grillowego, podsuwaliśmy pomysły na plenerowe biesiady, a póki co za oknami deszcz.

Fot. 123RF/Picsel

Zamiast siedzieć z nosami zwieszonymi na kwintę i poddawać się deszczowej aurze pomyślmy co zrobić, by uratować długi weekend.

Przede wszystkim nie rezygnujmy ze spotkań towarzyskich. Z wypadu za miasto raczej nici, ale deszcz to jeszcze nie koniec świata. Obdzwaniamy zatem znajomych, szybko ustalamy, kto dysponuje największą kuchnią i ogłaszamy wielkie majowe gotowanie. Następnie rozdzielamy listy zakupów między sobą, kupujemy dobre wino i spotykamy się w kuchni. A co podamy?


Nie może zabraknąć wiosennej sałatki. Kolorowej i pełnej sezonowych warzyw. Doskonałej na przystawkę, czy przekąskę do wina. Proponujemy połączenie świeżych warzyw i owoców - tak na przekór pogodzie.

 

Klikaj!


Również na przekór pogodzie podamy zupę. W warzywniakach i na targach możemy już kupić botwinkę, a botwinka to doskonały materiał na wiosenny chłodnik.

 

Klikaj!



W deszczowy dzień musimy także pomyśleć o czymś rozgrzewającym, sycącym i ekspresowo poprawiającym humor. W tej roli doskonale sprawdzi się zupa cebulowa podana na sposób francuski. Z karmelizowaną cebulą, odrobiną sherry i lampką dobrego wina.

Klikaj!

 

W tę majówkę musimy się pogodzić, że nie grillujemy. To nie znaczy jednak, że musimy zrezygnować z charakterystycznych dań zazwyczaj podawanych z rusztu. Panowie na pewno ucieszą się z porządnego, wołowego steka...


Klikaj!


...a panie może zainteresować stek z łososia. Choć w zasadzie podział płci jest tu niepotrzebny - wszyscy i tak chętnie skosztują obu dań.

 

 

Klikaj!

 

Do steków najlepiej pasują pieczone ziemniaki, albo frytki. Przepisy na takie dodatki zna chyba każdy, ale nie każdy wie, że frytki można podać z innych warzyw.

 

Frytki z selera? Klikaj!

 

 

Frytki z marchwi? Klikaj!

 

Zaraz obok steków podamy szaszłyki. Wybieramy drób w orientalnych przyprawach, a całość marynujemy w pomarańczach.

 

Klikaj!

 

Innym pomysłem na szaszłyk jest kebab - oryginalnie podawany z mielonej baraniny. To danie z powodzeniem można zrobić w piekarniku, więc pogoda w niczym nam nie przeszkodzi.

 

Klikaj!

 

Mamy jeszcze jedną propozycję szaszłykową, tym razem bez mięsa i bez pieczenia. Szaszłyki a'la caprese to doskonała przekąska koktajlowa.

 

Klikaj!

Deser. Co najlepiej poprawia humor w deszczowy dzień? Czekolada! A najbardziej czekoladowym deserem świata jest brownie i to właśnie tym ciastem zamykamy nasz plan ratunkowy.

 

Klikaj!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 293

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 101

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4