Ewa_Gotuje

Ulga dla jelit i żołądka. Jak zrobić koktajl z rzeżuchy?

Rzeżucha (pieprznica) kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi, ale warto ją jeść przez cały rok. To cenne źródło wielu witamin i minerałów. Jeśli więc po świętach została w domu rzeżucha, warto ją wykorzystać. Podpowiadamy, jak zrobić koktajl z rzeżuchy i jaki ma on wpływ na nasze zdrowie.

Co daje picie koktajlu z rzeżuchy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzeżucha - wartości odżywcze

Rzeżucha, jak wszystkie warzywa z rodziny kapustowatych nie zawiera wiele kalorii. 100 g pieprznicy zawiera jedynie 32 kalorie, a w garści mieści się jej około 10 g. Wartości odżywcze rzeżuchy są bardzo korzystne dla osób na diecie. W 100 g warzywa jest 2,6 g białka, 5,5 g węglowodanów, 1,1 g błonnika i 0,7 g tłuszczy.

Wartości odżywcze rzeżuchy sprawiają, że jest ona polecana diabetykom.Pomaga zapobiegać wyrzutom insuliny, które powodują napady wilczego głodu.

Jakie właściwości zdrowotne ma rzeżucha

To warzywo ma dużo witamin i mikroelementów i to w postaci łatwo przyswajalnej przez nasz organizm. Właściwości zdrowotne rzeżuchy wykorzystywane były już w medycynie ludowej do leczenia chorób układu pokarmowego i owrzodzeń skóry. Pieprznica zawiera dużo witaminy C, B, A, K i E, a także żelazo, fosfor, wapń, selen, magnez, cynk i jod. Dzięki temu rzeżucha ma wiele właściwości zdrowotnych:  

  • działa antyoksydacyjnie, ponieważ zawiera wiele witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem
  • wspiera działanie serca, bo zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i wzmacnia naczynia krwionośne;
  • działa korzystnie na pracę jelit, jest pomocna w leczeniu zaparć;
  • ze względu na zawartość kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży;
  • pomaga w walce z anemią i zmęczeniem, bo zawiera łatwo przyswajalne żelazo;
  • wspiera nerki poprzez swoje działanie moczopędne;
  • obniża poziom cukru we krwi i powoduje powolne uwalnianie się glukozy, dlatego polecana jest diabetykom;
  • zapobiega osteoporozie, bo zawiera witaminę K i wapń w bardzo korzystnych dla organizmu proporcjach. Ciekawostką jest fakt, że poziom witaminy K w rzeżusze wzrasta po jej ugotowaniu.

Ze względu na te właściwości zdrowotne warto włączyć rzeżuchę na stałe do swojej diety. Zwłaszcza zimą, kiedy brakuje świeżych warzyw, może stać się pomocna w uzupełnianiu witamin i minerałów.

Na co pomaga koktajl z rzeżuchy?

Rzeżucha jest świetnym dodatkiem do sałatek, kanapek zup i sosów, ale może być też składnikiem napojów. Na co pomaga koktajl z rzeżuchy? Przede wszystkim przyniesie szybką ulgę jelitom zwłaszcza osobom, które cierpią na zaparcia. Diabetykom pozwoli uregulować poziom cukru we krwi i zapobiegnie wyrzutom insuliny. Regularnie spożywany koktajl z rzeżuchy wzmocni odporność i pomoże uzupełnić niedobory witamin. Poprawi również stan cery ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne.

Jak zrobić koktajl z rzeżuchy?

Przygotowanie koktajlu z rzeżuchy zajmie około 10 minut. Będzie to napój na słono, bez dodatku cukru. Do jego sporządzenia potrzebny będzie blender, niektóre warzywa trzeba wcześniej obrać i pokroić.

Składniki na koktajl z rzeżuchy:

  • jogurt naturalny 400 ml;
  • ogórek;
  • jabłko;
  • garść rzeżuchy;
  • szklanka szpinaku;
  • szczypta soli. 

Jabłko i ogórka należy obrać i pokroić, wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Koktajl z rzeżuchy należy wypić od razu po jego zrobieniu. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję napojów, może dodać do niego wody.

Koktajl z rzeżuchy w tej postaci może stać się łatwo chłodnikiem. Wystarczy dodać do niego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i ugotowane na twardo, pokrojone jajko. Będzie to świetne danie w upalne, letnie dni.

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 64

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 735

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0