Ewa_Gotuje

Tradycja wypiekania babki wielkanocnej

Wielkanocne śniadanie w wielu polskich domach nie może się obejść bez drożdżowej babki z bakaliami oblanej gęstym lukrem. Skąd pochodzi nazwa tego wypieku, jaka kryje się za nim historia oraz jak wygląda tradycyjny przepis na ten cymes?

Fot. 123RF/Picsel

Babka wielkanocna to symbol dostatku, wiary, nadziei i miłości. Zwiastuje zakończenie okresu wielkiego postu i rozpoczyna czas radowania się ze Zmartwychwstania Pańskiego. Zamiast skromnych potraw na stoły trafiają pasztety, domowe wędliny, faszerowane jaja, sałatki, a także trunki i słodkie desery. Wśród ciast nie może zabraknąć babki. Jest ona jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Drożdżowe ciasto składające się z dużej liczby jajek wyróżnia się smakiem i niepowtarzalnym wyglądem. Często jej kawałek lub miniwersja tego wypieku stanowi ważny element koszyczka, który wraz z innymi pokarmami jest błogosławiony w Wielką Sobotę.

Historia babki wielkanocnej

Pierwsze babki zaczęto wypiekać pod koniec XVII wieku w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów, w niedługim czasie zyskały ogromną popularność, którą cieszą się do dzisiaj. Są chętnie przygotowywane w Polsce oraz innych krajach europejskich tj.: Francji, Włoszech, Hiszpanii czy Portugalii.

Skąd pochodzi nazwa tego ciasta? Istnieje kilka legend. Najbardziej popularna głosi, że została ona zainspirowana kształtem damskich spódnic z dużymi fałdami, które marszczone u góry, rozszerzają się delikatnie ku ziemi, tworząc piękny kształt. Inna historia mówi, że swoją nazwę zawdzięcza Stanisławowi Leszczyńskiemu, który uwielbiał smak babki i przyrównał ją do turbanu Ali Baby, jednej ze swoich ulubionych postaci z „Baśni tysiąca i jednej nocy". Bez względu na to, która z tych wersji jest prawdziwa, faktem jest, że wypiek ten na stałe zagościł w wielkanocnym menu w wielu polskich domach.

Reklama

Wypiekanie ciasta

Dawniej za pieczenie babki zabierano się już w Wielki Piątek. Recepturę na ten wypiek musiała znać każda dobra gospodyni. Przygotowania rozpoczynano od starannego uprzątnięcia domu, pozamykania okien i sprawdzenia, czy wokół nie kręcą się żadni mężczyźni. Cały proces trwał kilka godzin, który przebiegał w bezwzględnej ciszy i spokoju. Wierzono, że nieproszeni goście i zamieszanie wokół wypieku może wpłynąć na złe wyrastanie ciasta, co w konsekwencji wiązało się z upokorzeniem dla gospodyni, która była narażona na drwiny i kompromitację.

Rodzaje babek wielkanocnych

Tradycyjny przepis na babkę składa się z mąki, mleka, drożdży dużej ilości jaj oraz z suszonych owoców. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta powinny zostać wyciągnięte z odpowiednim wyprzedzeniem, aby przed przystąpieniem do pieczenia osiągnęły temperaturę pokojową. Wyjątek stanowią składniki tj.: mleko i masło, które należy delikatnie podgrzać.

Drożdżowe ciasto na babkę powinno wyrastać przez około półtorej godziny, zanim zostanie przełożone do formy. Po tym czasie wykładamy je na blat i wyrabiamy, a następnie przekładamy do odpowiedniej blaszki i pozostawiamy na około 40-45 minut. Następnie babkę należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przystąpić do dekorowania. Najbardziej tradycyjną formą jest wykorzystanie do tego celu lukru.

Z biegiem czasu pojawiło się wiele nowych odmian tego wypieku. Do najbardziej popularnych oprócz babki drożdżowej należą: piaskowa, cytrynowa, jogurtowa, a nawet majonezowa. Ciasta te różnią się między sobą wielkością, smakiem i sposobem przystrojenia.

Wiecie już, jaką babkę upieczecie tym roku? Jeśli szukacie ciekawych pomysłów i inspiracji, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Babka drożdżowa z rodzynkami

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Babka makowa

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Babka cytrynowa

Fot. mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Babka pomarańczowa

Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Babka herbaciana

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Babka kawowa

Fot. izek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Babka czekoladowa

Fot. ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Babka bananowa

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Babka majonezowa

Fot. AnkaGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Babka jogurtowa

Fot. izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Babka z ajerkoniakiem

Fot. Bella1985 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Babka zebra

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

13. Babka piaskowa (bezglutenowa)

Fot. kibi87 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 155

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29884

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 255

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0