Grill - temat specjalny

Tosty francuskie - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia.

Ciasto cytrynowe

  • 420 g mąki 450
  • 400 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jaj
  • 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 250 g crème fraiche
  • 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 6 cytryn


Wykonanie
Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową, ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę.
Piekarnik nagrzać do 200oC, po 10 minutach od włożenia ciasta zmienić na 175oC i piec przez minimum 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Po odpieczeniu wystudzić.

Kąpiel mleczno-jajeczna z wanilią

  • 2 laski wanilii
  • 500 g mleka
  • 4 jaja


Wykonanie
Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Wrzucić do zimnego mleka wraz ze strąkami wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia i wyciągnąć strąki wanilii. Wystudzić całkowicie. Połączyć z lekko podbitymi jajkami. Wymieszać dokładnie rózgą. Odstawić.

Nadzienie

  • 500 g truskawek
  • 30 g klarowanego masła
  • 50 g cukru dark muscovado
  • 15 g świeżo zmielonej kawy
  • 200 g ricotty
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru


Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło klarowane, a następnie truskawki i cukier dark muscovado oraz kawę. Smażyć 1,5 minuty, cały czas delikatnie mieszając, tak żeby nie uszkodzić truskawek. Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie. Ricottę i mascarpone wymieszać z cukrem. Połączyć masę serową z truskawkami.

Sos

  • 600 g truskawek
  • 25 g świeżo zaparzonego ristretto
  • 100 g cukru trzcinowego


Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do rondla wraz z ristretto, oraz cukrem. Podgrzewać, cały czas mieszając na średnim ogniu przez 2 minuty. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

Bita śmietana z wanilią

  • 500 g śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii


Wykonanie
Śmietanę ubić. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać dalej, aż do uzyskania właściwej konsystencji.

Wykonanie tostów

Wystudzone całkowicie ciasto cytrynowe pokroić na kromki tostowe. Pomiędzy 2 kromki włożyć nadzienie. Zanurzyć „kanapkę" w kąpieli mleczno-jajecznej, a następnie usmażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Wydać 2 podwójne tosty.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
9
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 246

30 min
4
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 62

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2