Ewa_Gotuje

Tort czekoladowo-orzechowy Krzysztofa Ilnickiego

W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem?

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 33 g mąki pszennej typ 450
  • 58 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g białka
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g masła

Metoda
Przesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w temperaturze 175℃. Zamrozić.

HERBATNIK FRANCUSKI

  • 120 g masła
  • 100 g cukru kryształ
  • 1 g soli
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 45 g żółtka

Metoda
Połączyć wszystkie składniki, rozdrabniając je rękami. Wycisnąć lub rozwałkować dysk o rozmiarze mniejszym niż rant tortu i upiec w temperaturze 170℃.

ROCHER

  • 300 g prażonych i siekanych orzechów laskowych
  • 200 g masła
  • 150 g czekolady mleczna
  • 50 g czekolady gorzka

Metoda
Rozpuścić masło i czekolady. Połączyć. Dodać orzechy. Zanurzyć w masie zamrożony biszkopt. Natychmiast przykleić go do odpieczonego herbatnika francuskiego. Odłożyć do lodówki.

CRÈME MOUSSELINE

  • lawenda suszona
  • 175 g mleka 3,2%
  • 40 g żółtka
  • 20 g cukru kryształ
  • 5,5 g skrobi kukurydzianej
  • 70 g czekolady mleczna
  • 70 g masła

Metoda
Podgrzać mleko z lawendą. Gdy nabierze smaku, przecedzić. Zagotować. Osobno wymieszać żółtko z cukrem i skrobią. Połączyć z mlekiem lawendowym i zagotować. Dodać czekoladę i masło. Wystudzić tak, aby nie zrobił się kożuch. Przełożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć do lodówki.

GALARETKA OWOCOWA

  • 90 g purée z malin
  • 40 g cukru kryształ
  • 20 g wody
  • 40 g masy żelatynowej
  • 160 g purée z leśnych owoców

Metoda
Podgrzewać pierwsze 4 składniki aż do rozpuszczenia masy żelatynowej i cukru. Następnie dodać zimne purée z leśnych owoców. Wylać do silikonowej formy i zamrozić.

MUS ORZECHOWO-CZEKOLADOWY

  • 250 g mleka 3,2%
  • 70 g żółtka
  • 60 g masy żelatynowej
  • 290 g czekolady mlecznej mleczna
  • 90 g czekolady gorzkiej gorzka
  • 150 g pasty z orzechów laskowych
  • 550 g śmietanki 36%

Metoda
Przygotować krem angielski. Dodać masę żelatynową. Połączyć z czekoladami. Następnie dodać pastę. Osobno ubić śmietankę i połączyć z musem czekoladowo-orzechowym.

MONTAŻ

Zbudować tort.
Wyłożyć bok tortu folią rantową i ustawić na macie silikonowej na blasze.
Wyłożyć do rantu herbatnik francuski z biszkoptem w rocher. Wyszprycować warstwą crème mousseline. Wylać warstwę musu orzechowego. Wyłożyć 3 większe okręgi z galaretki. Uzupełnić rant musem orzechowym. Tort zamrozić szokowo. Przygotować glazurę.

GLAZURA

  • 75 g wody
  • 150 g cukru kryształ
  • 100 g śmietanki 36%
  • 150 g syropu glukozowego
  • 55 g masy żelatynowej
  • 140 g czekolady mlecznej mleczna

Metoda
Zagotować trzy pierwsze składniki. Następnie dodać pozostałe. Zblendować. Gdy glazura osiągnie temperaturę 27℃, polać zamrożony tort.
Wierzch tortu ozdobić najmniejszym ringiem z galaretki i świeżymi owocami.

 

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0