Ewa_Gotuje

To niezwykłe warzywo potrafi zastąpić mięso. Odkryj, co to jest serce palmy

Czy wiesz, co to jest palmito? Wyjątkowo delikatne w smaku warzywo to niecodzienny przysmak, który w Europie pozyskuje się głównie z Ekwadoru. Świetnie sprawdzi się do sałatek. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść i jakie zastosowanie w kuchni ma serce palmy.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Mało kto potrafi odpowiedzieć na pytanie: co to jest serce palmy? Tymczasem okazuje się, że warzywo świetnie sprawdzi się w kuchni i to nie tylko jako zamiennik mięsa. Odkryj jego właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne.

Sprawdź także: Niedoceniane warzywo, które poprawia trawienie i zmniejsza ciśnienie krwi

Co to jest serce palmy?

Serce palmy, inaczej nazywane też palmito, chonta lub swamp cabbage, jest warzywem, które wykorzystuje się do celów kulinarnych. Jak pozyskuje się serce palmy? Wycina się je naturalnie, z rdzenia młodego, rosnącego pnia niektórych gatunków palm. Są to m.in. palmy kokosowa, warzywna, brzoskwiniowa czy sabal.

Niestety, proces ten jest równoznaczny ze ścięciem drzewa, a więc również ich obumarciem. Aby zapobiec masowemu wycinaniu dziko rosnących drzew, rozpoczęto hodowlę i uprawę palmy brzoskwiniowej, specjalnie do pozyskiwania serca. Eksportem warzyw zajmuje się m.in. Kostaryka, Hawaje czy Ekwador. Ostatnie z państw wysyła serca palm do Europy. Ze względu na sposób pozyskiwania, jest to drogi przysmak. Za 450 g marynowanego serca palmy zapłacisz ok. 15 złotych.

Aby otrzymać serce palmy, najpierw usuwa się korę, następnie twardszą warstwę podkorową, a zostawia tylko biały rdzeń wraz z białą warstwą ochronną, zawierającą włókna. Potem usuwa się włókna i zostawia jedynie jadalny rdzeń. Jak smakuje serce palmy? Rdzeń cechuje się wyjątkowo delikatnym smakiem, nieco zbliżonym do szparagów lub karczochów. Warzywo jest łagodne, lekkie i chrupiące.

Serce palmy - wartości odżywcze

Serce palmy uznawane jest za roślinę optymalnie zdrowotną, która dostarcza organizmowi cennych minerałów. Prawie nie zawiera tłuszczu (0,6 g w 100 g), cukru i glutenu. Wartość energetyczna 100 g warzywa to 28 kcal - jest więc niskokaloryczne.

Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, ryboflawiny i kwasu foliowego. Dostarcza organizmowi błonnika pokarmowego, witaminę C, ale też szereg innych mikroskładników. Zaliczają się do nich: magnez, cynk, żelazo, miedź, fosfor i mangan

Serce palmy - właściwości zdrowotne

Wszystkie składniki odżywcze zawarte w palmito odpowiadają za właściwości zdrowotne. Błonnik wpływa na prawidłowe trawienie i reguluje pracę jelit, choćby zwalczając uporczywe zaparcia. Dzięki małej zawartości cukru, ale też obecności błonnika i manganu, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Mikroelementy, a dokładnie mangan, przeciwdziałają osteoporozie. Z kolei obecność żelaza zapobiega anemii, tym bardziej że serce palmy zawiera też witaminę C, która przyspiesza wchłanianie żelaza. Witamina ta wzmacnia też oczywiście odporność organizmu. Chonta wykazuje działanie antyoksydacyjne i zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się komórek. 

Kto powinien jeść serce palmy?

Ze względu na łatwo przyswajalne białko, serce palmy to idealny zamiennik mięsa dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jedząc warzywo, są w stanie zbilansować swój jadłospis. Palmito jest niskokaloryczne i zawiera błonnik, a to z kolei świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej.

Kto powinien jeść serce palmy? Zaleca się je jeszcze osobom z problemami neurologicznymi - szczególnie z pamięcią lub koncentracją. Palmito uzupełni też niedobory cennych mikroskładników, choćby kwasu foliowego czy żelaza, a to kluczowe przy staraniach się o dziecko

Serce palmy - zastosowanie w kuchni

Palmito uznawane jest raczej za kulinarny rarytas. Jak wykorzystać serce palmy w kuchni? To bardzo uniwersalne warzywo, które dostępne jest w postaci surowej lub w puszce czy słoiku. Najczęściej dodaje się je do sałatek, ale to niejedyny sposób na jego wykorzystanie. Chontę można piec, smażyć, marynować lub jeść prosto z puszki. Przygotuj salsę, tartę, zapiekankę albo gulasz z palmito. Możesz też samo warzywo przerobić na nietypowy makaron. 

Z czym podawać serce palmy? Świetnie komponuje się z cytryną, czosnkiem czy szpinakiem. Dobrze smakuje z innymi warzywami, z dodatkiem soku z limonki i sosu rybnego. Jeśli planujesz sałatkę z sercem palmy, możesz użyć składników jak do wiosennej mieszanki albo postawić na owoce (m.in. mango, awokado, ananas, kokos). 

Sałatka z sercem palmy

 Sałatka z sercem palmy Zobacz przepis

Sałatka z sercem palmy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Kulinarne hity z PRL-u - ile z nich pamiętasz? Sprawdź się w quizie »

Obowiązkowa czynność z maślakami. Tylko tak unikniesz problemów żołądkowych »

Takie zmiany na skórze u dorosłego to sygnał alarmowy. Szwankują hormony lub metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 51

60 min
3
30 min
44
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13