Grill - temat specjalny

Testujemy menu Pinakotetki przed Restaurant Week

Kolejna edycja Restaurant Week rusza już 18 kwietnia. Z tej okazji sprawdziliśmy festiwalowe menu w krakowskiej restauracji Pinakoteka.

Adres Dolnych Młynów 10 z pewnością znają wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia w Krakowie. To właśnie tutaj, w budynkach dawnej fabryki tytoniu, niecałe dwa lata temu zaczęło formować się kulturalne centrum miasta. W kompleksie Tytano znajdziecie mnóstwo ciekawych klubów, inicjatyw społecznych oraz restauracji, które przyciągają tysiące Krakowian. Jednym z takich miejsc jest Pinakoteka, którą odwiedziliśmy przed kolejną edycją Restaurant Week.

Co dla gości Festiwalu przygotowali kucharze Pinakoteki? W wersji wegetariańskiej zostaniecie powitani delikatnym kremem z marchewki i imbiru z nutką chili oraz mleczka kokosowego. Daniem głównym będzie makaron z brokułami z sosem z gorgonzoli, a na deser będziecie mogli skosztować aksamitnej tarty sernikowej na czekoladowym spodzie podanej z musem truskawkowym.

A co z mięsożercami? Nie martwcie się! Pinakoteka bardzo dobrze o nich zadbała.

W czasie Restaurant Week, wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia będą mieli okazję skosztować doskonałego pasztetu z królika podanego z chrupiącym pieczywem oraz wyśmienitą konfiturą cebulową. Jeśli do tej pory nie próbowaliście takiego połączenia, powinniście jak najszybciej nadrobić zaległości.

Po sytej przystawce, na naszym stole pojawił się duży i wyjątkowo apetyczny burger. W aromatycznym, lekko chrupiącym, kotlecie połączono konfitowane mięso kaczki, krewetki oraz grzyby mun. Całość zaserwowano w maślanej bułce z niesamowitym sosem, który Pinakoteka mogłaby sprzedawać na butelki. Z pewnością ustawilibyśmy się w kolejce po mały zapas tego cuda.

Oczywiście, czym byłby obiad bez deseru? Mus cytrynowy z korzenną kruszonką był dokładnie tym, czego potrzebowaliśmy. Lekki i orzeźwiający deser był fantastycznym zwieńczeniem posiłku i idealnie pasował do słonecznej, wiosennej aury.

Wiosenna edycja Festiwalu pod hasłem "Chodźmy!" już między 18., a 30. kwietnia. Rezerwacje popisowych trzydaniowych doświadczeń w najlepszych restauracjach w całej Polsce można dokonywać za pośrednictwem strony www.RestaurantWeek.pl. Najlepsi w kraju szefowie kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49zł.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 983

15 min
13
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 343

30 min
3
30 min
3
Dania główne Kiełbaski po cygańsku

Kiełbaski po cygańsku to moja propozycja nie tylko na obiad ale też na kolacj...

Odsłon: 182

30 min
4
30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1