Grill - temat specjalny

Tego nie wiesz o błonniku!

Według badań, błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz kilku innych nowotworów złośliwych. Jak to działa, co jeść i w jakich ilościach żeby się skutecznie chronić?

Czy zwykły chleb może blokować rozwój raka?      Fot. 123RF.COM/PICSEL


Czym jest błonnik? To przeróżne substancje zawarte w żywności, które nie są trawione w organizmie. Mimo to, są bardzo ważnymi składnikami pokarmowymi regulującymi pracę układu pokarmowego. Bogatym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki, makarony, a także warzywa strączkowe, brukselka, brokuły, jagody, awokado.

Badania National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, trwające 7 lat i obejmujące 293 tysiące mężczyzn i 198 tysięcy kobiet, mówią, że błonnik jest dla nas bardzo ważny. Osoby, które jadły około 28 gramów błonnika pochodzącego ze zbóż i produktów pełnoziarnistych miały mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita cienkiego. Kobiety w wieku pomenopauzalnym, które jadły ok. 26 gramów błonnika dziennie były o 13 proc. mniej narażone na raka piersi.


Zboże to więcej niż jedzenie. Kliknij!

zboże


W innych badaniach, Larsson i jego współpracownicy obserwowali 61 tys. kobiet przez prawie 15 lat. Wykazali oni, że jedzenie powyżej 4,5 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie obniżało ryzyko nowotworu okrężnicy o 35 proc. w porównaniu do diety zawierającej mniej niż 1,5 porcji.

Aby zjeść 5 porcji produktów pełnoziarnistych, trzeba codziennie wybrać 5 z poniższych:

- 1 kromka chleba pełnoziarnistego,
- 1 mała bułka pełnoziarnista,
- 1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego,
- 1/2 szklanki kaszy,
- 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego,
- 3 łyżki płatków owsianych.


Jakie są rodzaje chleba? Kliknij!

różne rodzaje chleba


Dlaczego błonnik zwalcza raka?

Naukowcy mają kilka teorii dotyczących przyczyn tak cudownych właściwości błonnika.

- Dzięki temu składnikowi odżywczemu, szybciej i sprawniej trawimy - kontakt z potencjalnymi substancjami karcynogennymi z jedzenia jest skracany.
- Błonnik wiąże kwasy tłuszczowe i substancje, które mogą wywołać raka, które pojawiają się w przewodzie pokarmowym.
- Dzięki błonnikowi rozwija się korzystna mikroflora jelitowa, a pH się obniża.
- Błonnik pobudza fermentację w jelitach, dzięki czemu pojawiają się w nich kwasy tłuszczowe - kwas masłowy, octowy i propionowy. Kwasy te zatrzymują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Niektóre badania mówią też, że błonnik zmniejsza ryzyko raka przełyku. Nie jest to jednak aż tak dobrze udokumentowane jak działanie w stosunku do raka jelita.

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka, ale ma też inne korzyści. Jest na przykład zalecana osobom będącym na diecie odchudzającej. W jelicie błonnik zwiększa swoją objętość, powodując uczucie sytości. Zobacz więcej na temat odchudzania >>

Chcecie wiedzieć więcej o niepozornym błonniku? Dajcie znać w komentarzach, na pewno rozwiniemy ten temat!

Wino jest lekarstwem na raka? Kliknij!

mężczyzna w ciemnych okularach z kieliszkiem wina w ręku.

Zobacz też: Niebezpieczne pleśni w chlebaku

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło:
Zalega J., Szostak-Węgierek D. "Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1