Ewa_Gotuje

Tego nie trzymaj w lodówce!

Lodówka jest urządzeniem niezbędnym we współczesnej kuchni. Nie wszystko jednak powinno w niej lądować…


9. Chleb

Chleb

Zobacz: Rodzaje chleba >>

Chleb trzymany w lodówce szybciej sczerstwieje. Proces ten jest najszybszy w temperaturze tuż powyżej temperatury mrożenia. Pamiętajmy też, że chleb szybko traci swój świeży, smakowity zapach i chłonie inne. Trzymany w lodówce szybko zacznie mieć "lodówkowy" zapach.

Ale, niestety, jeśli pieczywo będzie przechowywane w chlebaku, w przeciągu 4 dni także przestanie dobrze smakować. Najlepiej więc wszelkie "nadwyżki" (chleb, którego nie zdołamy zjeść w ok. 4 dni) zamrozić w szczelnym woreczku.

Sczerstwiały chleb można na chwilę przywrócić do bardziej "świeżego" stanu za pomocą podgrzania do ok. 60 st. C - w piekarniku lub mikrofalówce. Ale wtedy chleb będzie trzeba od razu zjeść zanim ostygnie, bo później zrobi się jeszcze bardziej sczerstwiały.

Kawa najlepszym pochłaniaczem lodówkowych zapachów. Zobacz na następnej stronie!

Następna strona >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Ciasto wełniane z pistacjami

Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z domową masą pistacjową. Ciasto nie je...

Odsłon: 4851

30 min
45
Dania główne Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...

Odsłon: 218

30 min
4
60 min
3

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13