Tego grzyba jedni wrzucają do koszy, inni skrzętnie omijają. Czy można jeść borowika ponurego, jak długo go gotować?

Borowiki to jedne z tych grzybów, których najchętniej wypatrujemy podczas spacerów po lesie. W czasie grzybobrania możemy natrafić na różne jego gatunki, do często spotykanych należą: borowik szlachetny, królewski, ceglastopory, a także ponury. Dziś przyjrzymy się bliżej temu ostatniemu, sprawdzimy, jak wygląda oraz z czym można pomylić borowika ponurego.

Borowik ponury, co warto wiedzieć o tym grzybie? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Grzybobranie w gronie rodziny i przyjaciół to wspaniały pomysł na jesienną aktywność na świeżym powietrzu. Jednak do wyprawy do lasu, warto się odpowiednio przygotować. Zabierz ze sobą wiklinowy kosz, unikaj plastikowych wiader i siatek, ponieważ mogą one powodować psucie się grzybów, a także zaopatrz się w atlas lub zabierz ze sobą doświadczonego grzybiarza. Zebranie niejadalnych lub trujących grzybów może być bardzo niebezpieczne.

Warto również wiedzieć, w jaki sposób przygotować grzyby. Nawet jadalne gatunki spożywane w nieodpowiedni sposób mogą być niebezpieczne dla zdrowia. W poniższym artykule znajdziesz informacje na temat borowika ponurego, który odpowiednio zrobiony może być bardzo smaczny, jednak okazuje się, że nie zawsze można go jeść! Sprawdź, z czym można pomylić borowika ponurego oraz jak długo gotować siniaki. 

Sprawdź także: Jak czyścić rydze? Najlepsze przetwory z rydzów na zimę

Jak wygląda borowik ponury?

Borowik ponury, łac.Suillellus luridus, znany jest także pod nazwami: siniak, świniak, borowik modroponury, oraz czarci grzyb. Należy do rodziny borowikowatych, jego kapelusz osiąga średnicę od siedmiu do 23 cm, ma oliwkowy lub żółtawo-bury odcień kapelusza. Pod kapeluszem znajdują się oliwkowo-bure rurki, w środku odznaczające się czerwonym kolorem. Trzon borowika z reguły ma barwę żółtawą, przechodzącą w kolor ciemnoczerwony, co więcej pokryty jest charakterystyczną siateczką, na której można dostrzec podłużne oczka. Po nacięciu lub naciśnięciu kapelusza i trzonu grzyba zmienia barwę na niebieskosiną. Miąższ grzyba jest żółtawy, jednak po przełamaniu również zaczyna wpadać w odcienie niebieskiego. Grzyb ten występuje w lasach mieszanych i liściastych, a nawet w parkach, od czerwca do października. Można spotkać go w Polsce oraz wielu krajach europejskich, rośnie również w obu Amerykach, Japonii czy Australii.  

Z czym można pomylić borowika ponurego?

W polskich lasach można spotkać wiele gatunków grzybów podobnych z wyglądu do borowika ponurego, z reguły są to okazy z rodziny borowikowatych. Mowa tu przede wszystkim o borowiku ceglastoporym, jego trzon również wpada w odcienie czerwieni, są one jednak bardziej intensywne, nie ma również charakterystycznej siateczki.

Uważaj, by nie pomylić siniaka z borowikiem szatańskim, jego kapelusz jest jednak nieco bielszy, a miąższ po oderwaniu jest mniej błękitny.  Zjedzenie takiego grzyba może grozić zatruciem, dlatego, jeżeli w kwestii zbierania grzybów jesteś laikiem, unikaj egzemplarzy z czerwonymi porami. Kolejnym grzybem, który może przypominać borowika ponurego jest borowik wilczy, tzw. krwistoborowik wilczy, wyróżnia go  czerwono-bordowy trzon, jest to gatunek nienadający się do spożycia. 

Czy borowik ponury jest trujący?

Siniak jest gatunkiem jadalnym, warto jednak pamiętać, że przed zjedzeniem należy odpowiednio go przygotować. Brak odpowiedniej obróbki termicznej może skutkować niestrawnością, a spożyty na surowo może mieć nawet właściwości trujące. Pamiętaj również, aby do dań z borowikiem ponurym nigdy nie serwować alkoholu. Zjedzenie surowego borowika ponurego może powodować niestrawność, ból brzucha, gorączkę wymioty i ogólne zatrucie, objawy mogą wystąpić od 30 minut do trzech godzin po spożyciu. Ciężkie zatrucie może powodować nawet niewydolność nerek.

Jak długo gotować siniaki? Borowika ponurego należy przed zjedzeniem ugotować, najlepiej przez kilka godzin, ponieważ dopiero wtedy pozbędziemy się substancji toksycznych w nim zawartych, jest to, m.in.: nwolutyna, muskaryna, betaina oraz acetylocholina. W przypadku tego grzyba nie poleca się smażenia. Warto wspomnieć również o tym, że grzyb ten nie powinien być spożywany przez osoby, u których występują alergie pokarmowe, odradza się go również dzieciom i osobom starszym.  

Źródła: zywienie.medonet.pl, nagrzyby.pl/atlas, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 36

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1985

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0