Grill - temat specjalny

Taką owsiankę jada Anna Lewandowska. Czy to sekret jej zdrowej figury?

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na owsiankę, którą poleca na słodkie śniadanie. Zrobisz ją z podstawowych składników i w zaledwie kilka minut. Sprawdź, jak przygotować owsiankę inspirowaną recepturą popularnej trenerki personalnej i bizneswoman.

Fot. FaceToFace/REPORTER

Z tego artykułu dowiesz się:

Śniadania to najważniejszy posiłek dnia - na pewno nieraz już to słyszałeś. Niestety, o poranku często jesteśmy zabiegani i myślimy tylko o tym, żeby zjeść cokolwiek. Tymczasem istnieje wiele zdrowych i jednocześnie prostych oraz szybkich pomysłów na pierwsze danie dnia. Jednym z nich jest pyszna owsianka. Dlaczego warto ją jeść i jaką poleca Ania Lewandowska? 

Sprawdź także: Kryzys ekonomiczny - czy musztarda stanie się towarem deficytowym?

Czy owsianka jest zdrowa?

Choć talerz owsianki z samego rana to duża dawka węglowodanów, to również porcja białka i błonnika. Właśnie dlatego takie śniadanie doda siły i energii, bez powodowania nieprzyjemnego obciążenia żołądka. Bazą słodkiej przekąski są płatki owsiane, które zawierają wiele cennych dla organizmu składników. Czy owsianka jest zdrowaJak najbardziej - warto ją jeść regularnie.

Płatki owsiane są bogate w witaminy, m.in. te z grupy B. Ich regularne spożywanie poprawia pamięć i pomoże uporać się ze stresem. Owsianka dostarcza też selen, żelazo i magnez, które chronią przed zmęczeniem, drażliwością i utrzymają organizm w dobrej kondycji na dłużej. Wiele korzyści przyniesie też błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i zapewnia uczucie sytości. To również on obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. 

Ze względu na obecność kwasu foliowego, płatki owsiane powinny włączyć do swojej diety również przyszłe mamy. Ponadto owies posiada także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dzięki czemu pomoże obniżyć ryzyko zachorowania na raka

Prozdrowotne działanie mają również dodatki do owsianki - wybieraj świeże owoce, gorzką czekoladę, orzechy, cynamon i kakao lub miód. To one korzystnie wpłyną na organizm.

Sprawdź także: Wrzuć do owsianki, a schudniesz. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie

Jak często jeść owsiankę?

Owsiankę można włączyć do regularnej diety i jeść prawie codziennie. Nie można jednak przesadzać z jej ilością. Pamiętaj, że owsianka to źródło węglowodanów, a tych lepiej nie spożywać zbyt wiele. Jedząc owsiankę regularnie, pij też dużo wody, aby pomóc organizmowi w pozbywaniu się resztek pokarmowych.

Czy owsianka jest kaloryczna?

Owsianka może być dietetyczna, jeśli jest jedzona w odpowiednich, niezbyt dużych porcjach. Płatki owsiane to źródło zdrowych i niezbędnych do funkcjonowania organizmu węglowodanów, które należy sobie dawkować, ale nie należy się ich całkowicie wystrzegać.

Dużym błędem natomiast przy przygotowaniu owsianki będzie dodanie cukru. Unikaj tego białego, brązowego, a miodu dodawaj najwyżej łyżeczkę. Lepiej dosładzać owsiankę świeżymi owocami lub ewentualnie „podkręcić" jej smak wiórkami kokosowymi czy cynamonem.

Ze względu na dietetyczność owsianki i dużą zawartość błonnika, który przyspiesza metabolizm, po takie śniadanie chętnie sięgają sportowcy lub osoby dbające o sylwetkę. Wśród miłośników słodkiej przekąski, jest też Anna Lewandowska, która swoją wersję owsianki przygotowuje w pięć minut.

Jak zrobić owsiankę Ani Lewandowskiej?

Wykonanie śniadania inspirowanego przepisem Ani Lewandowskiej wcale nie jest trudne i zajmie ci kilka chwil. Czekoladowa owsianka z malinami i czekoladą to wspaniały, słodki początek dnia. Wypróbuj prosty przepis:

Czekoladowa owsianka z malinami według Ani Lewandowskiej

 Czekoladowa owsianka z malinami według Ani Lewandowskiej Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie / Fot. FaceToFace/REPORTER

Oryginalny przepis na owsiankę Ani Lewandowskiej znajdziesz na kanale trenerki na Instagramie:

Zobacz także:

Tego nie trzymaj na drzwiach lodówki! Nagminne błędy w kuchni »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 90

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1