Ewa_Gotuje

Szybkie, tanie i przepyszne: 3 pomysły na paszteciki

Paszteciki to małe, smaczne i szybkie przekąski, które sprawdzą się doskonale podczas imprez, pikników czy po prostu jako łatwy do przygotowania posiłek w ciągu dnia. Wystarczy podsmażyć składniki na oleju rzepakowym i zawinąć farsz w ciasto francuskie. Przygotowaliśmy trzy propozycje przepisów na paszteciki, które z pewnością zadowolą podniebienia domowników i gości.

Do przygotowania pasztecików warto użyć oleju rzepakowego, gdyż nie zmieni smaku potrawy /123RF/PICSEL

Partnerem publikacji jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

Działanie finansowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

Paszteciki to małe, pyszne przekąski, które zwykle są wypiekane w formie półksiężyców i wypełnione różnymi rodzajami farszu. Mogą być podawane jako przystawka, ale także jako lekki posiłek lub przekąska na imprezie. Istnieje wiele różnych wariantów pasztecików, od tradycyjnych z mięsnym farszem, po wegetariańskie z warzywnymi nadzieniami.

Do smażenia warto w tym przypadku zastosować olej rzepakowy, jeden z najzdrowszych olejów stosowanych w kuchni. Zawiera on aż 10 razy więcej kwasów Omega-3 niż oliwa z oliwek i idealną proporcję Omega-3 (ALA) do Omega-6 (LA), dzięki czemu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto jest on źródłem witaminy E i K oraz zawiera wiele innych składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Zastosowanie tego typu oleju w poniższych przepisach pozwoli przygotować pyszne przekąski – olej rzepakowy ma neutralny smak, więc nie wpłynie na smak pasztecików.

Klasyczne paszteciki z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g łososia wędzonego
  • 150 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Podgrzej olej rzepakowy na patelni i dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty. Wrzuć szpinak na patelnię i smaż, aż zmięknie. Przypraw solą i pieprzem. Przygotuj ciasto francuskie, rozwałkuj i pokrój je na kwadraty o boku około 10 cm. Połóż na każdym kwadracie kawałek łososia i łyżeczkę szpinaku. Zetnij brzegi ciasta, tworząc małe kieszonki. Następnie rozłóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ubij jajko i użyj go do posmarowania pasztecików. W końcu włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

Wege paszteciki z pieczarkami i serem feta

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Na każdym z nich umieść łyżeczkę fety i łyżeczkę pieczarek. Zlep brzegi ciasta, tworząc małe kieszonki. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko i posmaruj nim paszteciki. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Tradycyjne paszteciki z mięsem mielonym i warzywami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę dokładnie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie miękkie i dobrze przypieczone. Dodaj marchewkę i pietruszkę, smaż razem przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Na każdym kwadracie umieść łyżeczkę mięsa mielonego z warzywami. Zlep brzegi ciasta, tworząc małe kieszonki. Na koniec ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko i posmaruj nim paszteciki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste.

Partnerem publikacji jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

Działanie finansowane z Funduszu Promocji Roślin Oleistych

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 52

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0