Ewa_Gotuje

Szybkie, pożywne i zdrowe: trzy pomysły na wakacyjne śniadania dla całej rodziny

Najważniejszy posiłek dnia powinniśmy celebrować w gronie najbliższych. Postarajmy się więc, by był on wyjątkowy. Postawmy na sprawdzone, smaczne i pełnowartościowe składniki. Podsuwamy trzy pomysły na wyjątkowe śniadania.

Fot. Tosty francuskie możemy przyrządzić w piekarniku /Martyna Taras Filmsee

Pieczone tosty francuskie z margaryną

Śniadanie powinno zapewnić nam energię na cały poranek, dlatego musi być sycące. Nie bójmy się tłuszczów, wystarczy, że te zwierzęce przynajmniej częściowo zastąpimy roślinnymi. Tradycyjnie tosty francuskie robi się z masłem na patelni, ale by były nieco lżejsze, możemy upiec je w piekarniku i wykorzystać margarynę Śniadaniową. Nie zawiera ona konserwantów ani tłuszczów trans. Ma za to wysoką zawartość kwasów Omega 3 oraz witamin A, D i E. Jak zrobić takie tosty?

Składniki:
• 6 kromek chleba
• 3 jajka
• 3 łyżeczki margaryny Śniadaniowa Klasyczna
• 2 łyżki miodu
• Świeże owoce sezonowe

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Kroimy chleb, z jednej strony smarujemy go margaryną, z drugiej moczymy w jajku. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i układamy na niej kromki. Pieczemy, aż chleb się przyrumieni, następnie obracamy kromki na drugą stronę i ponownie wsadzamy do piekarnika. Jajko powinno się całkowicie ściąć, a chleb musi być chrupiący. Gotowe tosty, smarujemy margaryną kanapkową, polewamy miodem i dekorujemy borówkami, malinami i truskawkami lub innymi świeżymi owocami, które akurat dostępne są w sklepach.

Kanapki sycylijskie

Fot. Kanapki sprawdzą się również jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły /Martyna Taras Filmsee

Kanapki przyrządzimy szybko i nie sprawią nam żadnych trudności. Mogłoby się wydawać, że to banalne śniadanie, ale jeśli wybierzemy chrupiące pieczywo i dobrej jakości składniki, nasi domownicy będą zachwyceni. Możemy również spakować je do pracy lub dzieciom do szkoły.

Składniki:
• 3 bułki typu ciabatta lub mini bagietki
• 6 liści sałaty rzymskiej
• 6 plasterków szynki prosciutto
• 6 pomidorków koktajlowych
• 1 duża kulka mozzarelli
• 2 łyżeczki margaryny Śniadaniowa Gold
• Sól i pieprz

Przygotowanie:

Bagietki lub ciabatty przekrawamy na pół, każdą część smarujemy margaryną. Myjemy sałatę, a następnie osuszamy liście ręcznikiem papierowym i szarpiemy na mniejsze kawałki. Układamy je na kanapce. Kroimy w plasterki mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe i kładziemy na przemian na pieczywie. Na wierzch układamy zwinięte plasterki prosciutto. Całość doprawiamy pieprzem i solą.

Pasta jajeczna z margaryną

Fot. Pasta jajeczna będzie lżejsza, jeśli zamiast majonezu dodamy do niej margarynę /Martyna Taras Filmsee

Istnieje wiele form przyrządzania jajek na śniadanie. Tych, których znudziła już jajecznica czy jajko na miękko, powinna zainteresować pasta jajeczna. My proponujemy tradycyjną pastę zastąpić jej lżejszą wersją, czyli zamiast majonezu użyć margaryny Śniadaniowa.

Składniki:
• 6 kromek ulubionego chleba
• 6 jajek
• 3 łyżeczki margaryny Śniadaniowa Wege
• ½ łyżeczki musztardy
• Kilka gałązek szczypiorku
• Pieprz i sól

Przygotowanie:
Wsadzamy do rondelka jajka i zalewamy je wodą tak, by w całości znalazły się pod jej powierzchnią. Następnie stawiamy garnek na ogień i gotujemy od 8 do 10 minut (w zależności od wielkości jajek). W tym czasie kroimy chleb. Gdy jajka się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę lub przekładamy do miski i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy do nich trzy łyżki margaryny i pół łyżeczki musztardy. Pastę doprawiamy pieprzem i solą według własnego uznania. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Smarujemy kanapki, a na koniec siekamy szczypiorek i posypujemy nim pastę z wierzchu.

Artykuł z ekspozycją partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3