Szczupak – dlaczego warto go jeść?

Jesień to wspaniały okres na połów ryb, zwłaszcza drapieżnych takich jak szczupak, który o tej porze roku jest szczególnie żarłoczny. Dzięki swoim walorom smakowym już w epoce nowożytnej był chętnie wykorzystywany w kuchniach wielu europejskich krajów. Co sprawia, że mimo upływu lat nadal nie traci na swojej popularności?

Fot. 123RF/Picsel

Szczupak to jedna z najbardziej cenionych ryb w Polsce. W zależności od regionu jest nazywany przez wędkarzy w inny sposób: zębaty, wilk, kaczodzioby, szczybiałka, szczuk lub szczubeł. Można go spotkać w czystych wodach. Zamieszkuje jeziora, rzeki, przybrzeża Morza Bałtyckiego oraz stawy. Okres połowu tego gatunku trwa od września do późnego października. Złowienie tej ryby nie należy do prostych zadań. Duże okazy skrywają się najczęściej na głębokościach sięgających nawet do 3 m. W jeziorach można je natomiast spotkać blisko roślinności przybrzeżnej. Populacja szczupaka niegdyś bardzo liczna, w obecnych czasach wyraźnie zmalała. Nie zmienia to jednak faktu, że nadal jest jedną z bardziej znamienitych ryb w polskiej kuchni.

Zalety jedzenia szczupaka

Mięso szczupaka dzięki niewielkiej ilości kalorii jest chętnie spożywane przez osoby będące na diecie. Obfituje w łatwo przyswajalne białko. Posiada dużą ilość składników mineralnych takich jak: fosfor, potas i magnez. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu idealnie wpisuje się w jadłospis osób chorych na cukrzycę lub borykających się z zaburzeniami metabolicznymi. Co więcej, w mięsie tej ryby znajduje się spora dawka witaminy D, która pozwala na utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. To jednak nie wszystko. Oprócz wartości prozdrowotnych ogromną zaletą szczupaka jest jego niepowtarzalny smak.

Reklama

Szczupak od kuchni

Szczupak od lat gości na polskich stołach. W epoce nowożytnej przysmaki przygotowane z jego mięsa rozsławiły nasz kraj bardziej niż niejeden władca. Pierwsze przepisy na tę rybę pojawiały się już 500 lat temu. Możemy je znaleźć miedzy innymi w rękopiśmiennych książkach kucharskich spisanych w XV i XVI wieku. Co sprawia, że dania przygotowane ze szczupaka nie tracą na aktualności? Swoją popularność zawdzięcza walorom smakowym, przez które potrawy z niego przygotowane zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatne, białe mięso można wykorzystać na różne sposoby. Najprostszą i najbardziej popularną formą jest grillowanie lub pieczenie w folii z dodatkiem świeżych warzyw i ziemniaków (dzięki mocnej skórze idealnie nadaje się do faszerowania). Często występuje również w towarzystwie surówki i kaszy. Chcąc wzbogacić jego smak, warto zadbać o dobrą marynatę. Minusem tej ryby jest fakt, że zawiera bardzo dużą ilość ości, na które należy uważać podczas jedzenia.

O czym warto pamiętać?

Kupując tę rybę warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Szczupak w optymalnych warunkach wzrostu potrafi osiągnąć nawet do 1,5 m długości i 25 kg wagi. Rekordowy okaz ważył aż 35 kg! Jest to jednak rzadkość. Przeważnie w sklepach i na targach rybnych można spotkać egzemplarze ważące do 12 kg. Najlepsze do przyrządzenia będą jednak mniejsze ryby - do 10 kg.

Co ważne, szczupaka nie trzeba przyrządzać od razu po zakupie. Świeże mięso można przechowywać do kilku dni w lodówce. Z czasem nabiera ono „kruchości", przez co potrawy z niego przygotowane są jeszcze bardziej wykwintne.

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na danie ze szczupaka, zaczerpnij inspiracji od naszych użytkowników.

 

1. Szczupak faszerowany z jabłkami

Fot. Lideczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2.Szczupak na grillu

Fot. Gosia47-47 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Kotlety ze szczupaka

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Szczupak w sosie śmietanowo-koperkowym

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Pieczony szczupak z kurkami

Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.



Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1