Syrop na gardło Heleny Modrzejewskiej. Jak zrobić i stosować?

Kto, jak nie aktor, musi pielęgnować gardło i chronić struny głosowe? Dobrze wiedziała o tym również jedna z najwybitniejszych aktorek XIX wieku, która na dolegliwości stosowała syrop ziołowy. Dowiedz się, kto przekazał jej recepturę, na co dokładnie pomaga i jak zrobić syrop na gardło Heleny Modrzejewskiej.

Syrop na gardło Heleny Modrzejewskiej | Fot.123RF/Picsel // Fot. Wikimedia Commons/domena publiczna

Spis treści:

Helena Modrzejewska nazywana jest najwybitniejszą aktorką w historii polskiego teatru. Zaliczana była też do najpiękniejszych kobiet epoki. Urodziła się w 1840 roku w Krakowie i specjalizowała w rolach szekspirowskich i tragicznych. Występowała na deskach teatrów krakowskich i warszawskich. W 1876 roku Modrzejewska wyemigrowała do Kalifornii, m.in. ze swoich przyjacielem - wybitnym pisarzem Henrykiem Sienkiewiczem, gdzie nauczyła się języka angielskiego i zadebiutowała na skalę międzynarodową. Pod koniec kariery i życia dzieliła czas pomiędzy domem w Stanach Zjednoczonych a wizytami w rodzinnym Krakowie.

Przepis na syrop na gardło Helenie Modrzejewskiej polecił wspomniany zaprzyjaźniony z aktorką Henryk Sienkiewicz, gdy ta cierpiała z powodu problemów ze strunami i bólu gardła. Najprawdopodobniej jednak receptura znana była już za czasów królowej Bony Sforzy. Co ciekawe, syrop na gardło tak zasmakował aktorce, że piła go regularnie przez kilka dni, aż głos wrócił do normy.

Sprawdź także: Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Jak zrobić syrop na gardło Heleny Modrzejewskiej?

Przepisem na syrop na gardło Heleny Modrzejewskiej podzieliła się Stefania Korżawska w książce pt. „Ziołowe ambrozje". To autorka licznych publikacji na temat ziołolecznictwa, nauczycielka i polonistka. Według tej receptury potrzebujesz:

Składniki

  • 2 garście świeżego ślazu (lub 8 łyżek suszonego),
  • 1 łyżkę szałwii,
  • 2 łyżki macierzanki,
  • 1 łyżkę rumianku,
  • 6 szklanek wody,
  • litr miodu.

Przygotowanie syropu na gardło jest bardzo proste. Na początku pokrój drobno ślaz i wsyp do większego garnka. Dodaj szałwię, macierzankę i rumianek. Następnie zalej zioła sześcioma szklankami wody i zagotuj. Gdy płyn będzie wrzał, zmniejsz moc palnika na małą i podgrzewaj jeszcze ok. 15 minut. Gdy nieco ostygnie, odcedź zioła, a do wywaru dodaj miód. Wymieszaj i zagotuj, ale nie doprowadzając do silnego wrzenia. Jeszcze ciepły przełóż do czystych słoików lub buteleczek.

Zobacz: Koktajl z dużą dawką witaminy C

Na co pomaga syrop Heleny Modrzejewskiej?

Jak widzisz, syrop Heleny Modrzejewskiej przygotowuje się z kilku ziół, miodu i wody. To właśnie ich właściwości odpowiadają za lecznicze działanie specyfiku. Przede wszystkim łagodzi on kaszel, chrypkę i ból gardła.

Ślaz stosuje się w leczeniu zainfekowanych dróg oddechowych, gardła i w przypadku kaszlu. Po połączeniu z innymi naturalnymi składnikami roślina staje się wilgotna. Śluz powleka i chroni jamę ustną oraz krtań, powoduje lepszą pracę nabłonka rzęskowego (odpowiedzialnego za wychwytywanie zanieczyszczeń w wydychanym powietrzu i ich transport w kierunku jamy nosowej), łagodzi ból i podrażnienie, działa przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Co więcej, zawiera dużo antyoksydantów, więc wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie stymuluje cały organizm.

Szałwia działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, ale również ochładza, dlatego może zmniejszyć ból gardła. Z kolei macierzanka rozgrzewa i wspiera przy chorobach oskrzeli. Rumianek wykazuje właściwości antyseptycznie, rozkurczowe i przeciwbólowe.

Choć pewnie zauważyłeś, że w przepisie na syrop Heleny Modrzejewskiej miód ulega podgrzaniu i w ten sposób traci część swoich właściwości (głównie witaminy), to musisz wiedzieć, że nabiera przy tej okazji innych. Wraz z innymi składnikami ma działanie wykrztuśne i antybiotyczne. 

Jak stosować syrop Heleny Modrzejewskiej?

Skoro wiesz już, jak zrobić syrop na gardło Heleny Modrzejewskiej i wiesz, na co pomaga, musisz jeszcze dowiedzieć się, jak prawidłowo go stosować. Jeśli boli cię gardło albo męczy uporczywa chrypka, pij dwie łyżeczki nawet do trzech razy dziennie. Możesz nieco rozcieńczyć gęsty syrop ciepłą wodą. W przypadku ostrych infekcji warto stosować nawet łyżkę specyfiku co godzinę lub dwie, aż przykre dolegliwości nie miną. 

Zobacz także:

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Kurczak z grilla

    tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

    Odsłon: 123

    15 min
    5
    Desery Ciasto bez pieczenia

    Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

    Odsłon: 199

    60 min
    8
    Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

    Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

    Odsłon: 816

    15 min
    21
    Dania główne Placki z młodej kapusty

    Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

    Odsłon: 483

    15 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    1
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3
    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    1
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    4